Mire van szüksége egy gyermeknek a biztonságos felnőtté váláshoz?

Egy társadalom jövője az alapján jósolható meg, hogy milyen mértékben biztosít egyenlő esélyeket a gyermekek számára – áll az UNICEF: A világ gyermekeinek helyzete című 2016-os jelentésében. Ahhoz, hogy egy gyermek erős és egészséges felnőtté váljon, elengedhetetlen az egészséges élethez, oktatáshoz és a nyugodt, biztonságos gyermekkorhoz való jogának az elismerése.

Világszerte azonban több millió kiskorút fosztanak meg e jogoktól és nyomorban vagy kilátástalan körülmények között kell élnie. Vajon Magyarországon milyen a társadalom lelkülete, ha az abból ítélhető meg, ahogyan a legsebezhetőbb tagjaival bánik? Erre a kérdésre is keresték a választ a csalad.hu portálon.

Felvetődik a kérdés, egyáltalán lehet-e úgy segíteni egy gyermeknek, hogy közben figyelmen kívül hagyjuk az egész családját?

Magyarországon a gyermekek jólétét több kormányzati intézkedés is célozza, amelyek általában a családok támogatásán keresztül valósulnak meg. Ilyen a szülők által igénybe vehető családi adókedvezmény, a gyed extra, a testvér gyed, a CSOK, a közintézményekben biztosított egészségesebb közétkeztetés, a hároméves kortól kötelező óvoda, de a mindennapos testnevelés is. Az árvák megerősített nevelőszülői hálózatra számíthatnak. A rászoruló családok pedig összehangolt szociális ellátásokra és szolgáltatásokra.

Az egyenlő esély csak illúzió vagy hosszútávon megvalósítható?

Az UNICEF szerint az alábbiak kellenek ahhoz, hogy egy gyermek számára a kiegyensúlyozott élet ne csak álom legyen, illetve a születési körülményeiből fakadó hátrányokat be tudja hozni a felnőtté válása során:

  • a születés utáni ellátás garantálása, például az ingyenes védőoltások biztosítása
  • megfelelő táplálkozás
  • minőségi oktatás
  • testi és érzelmi biztonság.

Az UNICEF egy korábbi, 2013-as tanulmányából az is kiderül, hogy bizony nem egy ország gazdasági helyzetétől függ, hogy jó-e ott gyermeknek lenni. A kutatás azt vizsgálta meg, hogy a világ 29 leggazdagabb országában vajon boldogok-e a gyermekek. A jelentés tanulságos, ugyanis a sorban a második legrosszabb hely a világ egyik leggazdagabb országáé, az USA-é. A legjobb Hollandiában gyermeknek lenni, de ebből a szempontból Norvégia és Izland is az élbolyba tartozik.

Magyarország a 29 ország közül a 20. helyet szerezte meg, mivel jól teljesít olyan kérdésekben, mint a beiskolázottság és az immunizáció. Hazánkat követi a sorban Lengyelország és Szlovákia is, a kutatás szerint a legrosszabb ma Romániában gyermeknek lenni.

A gyermekek világnapját az UNICEF, az ENSZ Gyermekalapja kezdeményezésére ünneplik 1954 óta szeptember 20-án. A kezdeményezés célja, hogy ezen a napon a felnőttek a gyermekekre gondoljanak, az ő támogatásukra, jogaik védelmezésére, lehetőségeikre, jövőjükre, és arra is, hogy milyen országot, világot adnak át nekik. E napon az ENSZ felhívást intéz a világ országaihoz annak érdekében, hogy támogassák és védelmezzék a gyermekek 1959. évi ENSZ-deklarációban megfogalmazott jogait.

forrás: csalad.hu

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A Babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenhárom éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkPárterapeuta és iparművész a Kopp-Skrabski-díjazottak
Következő cikkMegválasztották a 2018-as Nemzet Szépét

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..