Az új házasságba beköszönő gólya bizony nem minden családtag számára hoz boldogságot: az exfeleség, az előző kapcsolatból született gyermek nem biztos, hogy rajongással fogadja a hírt.

Mozaikként élni

A statisztikák szerint minden hetedik család él ma mozaikcsaládként: vagy az anya viszi az új kapcsolatba gyermekeit vagy az apa, de lehetséges, hogy mindkettő és tovább bonyolódik a kép új, közös gyermekek érkezésével.
A mozaikcsaládban az új anyuka szerepét betöltő Réka szerint „ A nagyfokú tolerancia és az alkalmazkodás elengedhetetlen, vagyis annak az elfogadása, hogy a párunknak „múltja” van, és a jelenébe beletartozik a volt házastárs és a gyereke. Volt, hogy azt éreztem egy gyerekkel kell „versenyeznem”, és voltam féltékeny is mind az exre, mind gyermekükre. Néha pokolian nehéz, néha könnyű. Most azt gondolom, megéri, máskor azt, hogy elegem van.”

Tippek, ha te vagy az ex

Még mindig bánt, ha arra gondolsz, hogy volt férjed új szerelemre talált? Pánikba esel, amikor  megtudod, hogy már új családot tervez vagy már úton is van a baba? Bármennyire is úgy érzed, hogy túl vagy a válás okozta traumán, teljesen természetes, hogy az ilyen hírek hallatán rossz érzések kerítenek a hatalmukba. Ennek egyik oka, hogy ezzel a ténnyel a válás még végérvényesebbé válik és elveszted azt az előjogot az új feleséggel szemben, amelyet a közös gyermeketek jelentett. Persze az is felmerülhet benned, exed nem fog-e titeket elhanyagolni a baba érkezése miatt, anyagi és érzelmi szempontból egyaránt.

Mi segíthet?

– Ha exed folyamatosan párja növekvő pocakjával és boldogságukkal dicsekszik, kérd meg, hogy legyen kicsit diszkrétebb, mert bár örülsz neki, hogy ők ilyen jól megvannak, de ez nem rád tartozik.

– Próbáld gyermeked nem megfertőzni rossz érzéseiddel. Inkább magyarázd el neki, hogy bár édesapjának új családja van, őt éppúgy szereti és gondoskodik róla, mint amikor együtt éltetek.

– A legrosszabb stratégia, amit követhetsz, ha szidod volt férjed és új családját. Gyermekednek szüksége van mindkét szülője szeretetére és a negatív megjegyzésekkel, gonoszkodással csak az ő lelki egyensúlyát borítod fel. A feszítő érzéseket inkább legjobb barátnőddel oszd meg és emlékeztesd magad arra, miért nem működött a kapcsolatotok az exeddel.

Tippek apának

Nem is kérdés, hogy szenvedsz gyermeked hiányától és attól, hogy a vele töltött idő olyan gyorsan elszáll. Ki vehetné rossz néven, hogy pároddal annyira várjátok az új jövevény érkezését, aki mindennapjaitok része lesz? Az idősebb testvéreknek eleinte biztosan nehéz az új szituáció, hiszen új párod megjelenése előtt senkivel nem kellett szereteteden osztozniuk, a baba érkezésével pedig új fejezet kezdődik az ő életükben is. Ha gonoszkodnak és folyamatosan megpóbálnak keresztbe tenni nektek, büntetés helyett inkább gondolkodj el azon, te mit éreznél az ő helyzetükben. Lehet, hogy van is némi igazság elégedetlenkedésükben, hiszen a legtöbb kisbabás apuka átmeneti időzavarral küzd és kevesebb idő jut a nagyobbakra.

Mit tehetsz, hogy gyermekeid ne érezzék úgy, hogy elhanyagolod őket?

– Tartsd magad az ígéreteidhez! Semmi nem lehet rosszabb annál, mint amikor a beígért közös kirándulást aznap reggel lemondod vagy a rád eső hétvégén nem hozod el őket, arra hivatkozva, hogy a „kicsi nincs jól“. Az ilyen esetek alapjaiban rengetik meg gyermekeid beléd fektetett bizalmát és jó alapot adnak exednek, hogy azt mondhassa: „Látjátok, megmondtam, mi már nem vagyunk fontosak apátoknak“.

– Mutasd ki a szereteted és ragaszkodásod! Mondd el gyermekeidnek, hogy szereted őket és fontosak neked és ezen senki és semmi nem változtat.

– Tisztázd feleségeddel is, hogy neked az előző házasságodban született gyermekeid is fontosak, ezen a baba érkezése sem változtathat. Ne ess azonban abba a csapdába, hogy folyamatosan a gyermekeidhez hasonlítgatod a babát és az exeddel példálózol, hogy ő hogyan csinált dolgokat.

– Ha úgy érzed, a régi és az új feleség harcának kereszttüzébe kerültél, tudatosítsd bennük, hogy a te erőforrásaid is végesek, ugyanakkor minden tőled telhetőt megteszel, hogy mindenkinek jó legyen.

Tippek, ha te vagy az új feleség

Minden olyan szép lehetne: végre babát vársz attól a férfitól, akit szeretsz, csak ne lennének ott azok a hétvégék a párod gyerekeivel, akik, mióta megtudták, hogy kismama vagy, pokollá teszik az életed. Ne rágódj azon, hogy férjed életében ott vannak előző kapcsolatából született csemetéi, inkább próbáld ezt elfogadni és semleges pozícióban maradni.

Íme pár gondolat, miért lehet nehéz párod gyermekeinek:

– A gyerekek a végsőkig abban reménykednek, hogy szüleiket újra összehozhatják, ezért egy új kapcsolat és pláne egy baba maga s katasztrófa számukra. Persze mindezért téged hibáztatnak.

– Apának újabban olyan kevés ideje marad rájuk, s ha a baba megérkezik, még ennyi sem
– A kicsiket mindenki szereti. A konkurencia már egy ötéves számára is nyilvánvaló, aki rossz érzéseit, féltékenységét rád is kivetíti.

– Ugyancsak nehezített pálya, ha párodnak már van gyermeke előző házasságából, ti is terveznétek, de mégsem jön. „Amikor Gergővel megismerkedtünk, az is tetszett benne, ahogyan az akkor hatéves Bencével bánt. Úgy gondoltuk, várunk egy-két évet, hogy a kisfia is jobban megszokja az új felállást, ám amikor úgy éreztük, mindenki készen áll, nem akart összejönni a baba. Több évbe telt, mire végre pozitív lett a teszt eredménye, de sajnos, a kilencedik héten elvetéltem. Azóta is próbálkozunk, de nagyon nyomaszt az a gondolat, hogy noha az orvosok mindkettőnknél mindent rendben találtak, mégsem lehet gyermekem.“- meséli Ilcsi.

 

Szólj hozzá Te is!