Müzli, kása, köret – gabonák az étrendben

gabonak3.jpg

Milyen gabonaféléket adjunk gyermekünknek, mi az, amivel egészségét megőrizhetjük? Rengeteg lehetőségünk van arra, hogy gabonafélékkel színesítsük a picik étrendjét, és elkerüljük a péksütemények fogyasztását – ehhez ad tippeket a Magyar Gyermekorvosok Társaságának hírlevele.

Egy napjainkban végzett felmérés rámutatott, hogy az 1-3 éves korú gyermekek étrendjében átlagosan öt-hatszor annyi fehér lisztből készült kenyérféle és pékáru szerepel, mint teljes értékű gabona. A gyermekek 1-3 éves korban a maximálisan ajánlott sómennyiség négyszeresét fogyasztják el, ami nagyban köszönhető a sós kenyérféléknek is. A cukros péksütik, fánkok és társai pedig a gyermekkori elhízásért és a kettes típusú cukorbetegség kialakulásáért lehetnek felelősök.

Amit a gabonákról feltétlenül tudni kell

  • A köles, hajdina, árpagyöngy kiemelkedő mennyiségben tartalmaz rostokat, ez igaz a zabpehelyre, teljeskiőrlésű búza- és rozslisztre is
  • A legtöbb gabona jó forrása a B-vitamin csoport tagjainak, de leginkább a hántolatlan változatuk bővelkedik bennük, (pl.: barnarizs, zabpehely, köles, amaránt)
  • A gabonák mindegyike más és más esszenciális aminosavban gazdag. Ezért is érdemes variálni a különféle magokat!

Variációk gabonára

Reggelire

A reggeli szilárd étkezést általában 1 éves kor körül, harmadik étkezésként vezetjük be az étrendbe (az ebéd és a vacsora után). Gabonákkal, gyümölcsökkel kínálhatjuk ilyenkor gyermekünket. Ha egyszerű reggelit szeretnénk az asztalra tenni, kínálhatunk natúr kukorica- vagy egyéb pelyhet, apró szemű köles puffancsot, vagy egyéb puffasztott gabonaszemeket. Készíthetünk házilag is müzlit, vagy kásákat, pépeket. Ezekhez érdemes különböző darákat beszerezni, amelyekből sokféle jó ízű és egészséges „alternatív tejbegríz” készíthető.

Ebédre

Az ebédhez készíthetünk a megszokott rizs vagy krumpli helyett zöldséges párolt kölest, hajdinát. Ez utóbbival, valamint árpagyönggyel gombócokat, töltelékeket is készíthetünk, vagy ezeket zöldséges levesek gazdagítására is felhasználhatjuk. Ilyen például régi idők gyakran készített levese, a gersli leves. Emellett a búza megszokottól eltérő formáját is felhasználhatjuk, például a kuszkuszt, ami tartalmas, mégis könnyed zöldfűszeres salátáknak lehet az alapja. A bulgurt – magyarosabb nevén búzatöretet – is érdemes megemlíteni, amit szintén felhasználhatunk salátához, köret elkészítéséhez.

Vacsorára

Ha hideg vacsorát adunk, az is lehet gyümölcs és gabona vagy tejtermék és gabona kombináció, hiszen 1-3 éves korban még a gyermek fejlődéséhez szükség van a fehérjékre, zsírokra és kalciumra, de az ételnek is laktatónak kell lennie.

Miből – mennyi?

Azt, hogy az 1-3 éves korosztálynak hány gramm gabonafélét kell fogyasztania, nem könnyű pontosan meghatározni. A szakirodalom szerint ez a mennyiség 60-90 gramm között mozog, függően a gyermek súlyától, alapanyagcseréjétől, aktuális étvágyától, napközbeni aktivitásától, stb. Ha mindenből kerül az asztalra, amire ebben az életkorban szükség van, hagyatkozhatunk a gyerkőc étvágyára. Adjunk tehát bőven zöldséget, gyümölcsöt, sokféle gabonát, tejterméket, ezt pedig egészítsük ki egy kevés hússal, hallal. Ha változatos alapanyagokból, megfelelő módon főzünk, biztosak lehetünk abban, hogy helyes irányban haladunk, és minden szükséges tápanyagot megkap a gyermek. A pici gyermekek ízlése napról napra változik, így ha többféle alapanyagból főzünk, a válogatósabbak is csak nyerhetnek. Eközben változatos étrendre szoktatjuk a csemeténket, így teremtve meg az egészséges táplálkozás alapjait egy életre.

Forrás: Magyar Gyermekorvosok Társasága (MGYT), www.gyermekorvostarsasag.hu

Szólj hozzá Te is!

2 EDDIGI KÉRDÉSEK

  1. Nálunk az óvodában a gabonakonyha a hét napjainak ritmusában működik, hétfő rizs, kedd árpa, szerda köles, stb.

    minden napnak van bolygója és étele. nagyon szeretik a gyerekek, az otthon szokatlan ízeket is megkedvelik, és még évtizedek múlva is örömmel emlékeznek a gabonkonyha-ízeire:)

    waldorf óvoda, terméeszetsen:)

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..