Nem fog fájni? – Fókuszban a gyerekbarát orvoslás

A gyermekek első kérdése, amikor orvoshoz viszik őket: Nem fog fájni? De bizony sokszor fáj. És sajnos, sokszor nem csak annyira, amennyire muszáj. Fáj, és a fájdalmat többnyire egyedül, anya nélkül kell elviselni. Pedig lehetne másként is. Legyen másként!

Mindenki ismer egy történetet, melyben a gyerek a kórteremben, a szülő pedig a folyosón sír, pedig valójában semmi megalapozott magyarázata nem volt annak, hogy elválasszák őket. Szerencsére ma már van néhány orvos, team, és egészségügyi intézmény, ahol komolyan veszik a gyerekek sajátos igényeit. Ahol az egészségügyi dolgozóknak épp olyan fontos a gyerekek érzelmi biztonsága, mint a vizsgálatok eredményei.

Léteznek orvosok, akik az egy kilósnál kisebb koraszülött számára is biztosítják édesanyjuk gyógyító ölelését? Van olyan mentős, aki vészhelyzetben is csapattagnak tekinti a szülőt?
Van olyan gyermeksebészet, amely inkább egy jópofa óvodához hasonlít, mint kórházhoz? Igen van. Nálunk Magyarországon! Köztünk is él néhány Patch Adams, csak eddig nem ismertük őket. Itt a nagy lehetőség!

2013. szeptember 20-21-én kerül megrendezésre a Nem fog fájni?! – humánus orvoslás a csecsemő- és gyermekgyógyászatban című konferencia, ahol több mint tíz különleges, követendő példával ismerkedhetnek meg a látogatók.

szopiA tapasztalatok szerint a magyar egészségügy jelentős területén még várat magára, hogy az újszülöttek, csecsemők és gyermekek jogait és sajátos igényeit figyelembe vegyék gondozásuk, kezelésük, gyógyításuk során. Az egészségügyi törvény csak a kiskorúakkal való kapcsolattartásról rendelkezik, ám az ENSZ Gyermekek jogairól szóló egyezménye, amelyet hazánk 1991-ben ratifikált, kötelezettségeket ró az ellátó rendszerre.

Magyarország csatlakozott az EACH -European Association for Children in Hospital chartájához is, amely az Egyezmény alapján részletesen szabályozza a területet. Ennek ellenére hazánkban nagyon kevés egészségügyi intézmény tartja be maradéktalanul ezeket az előírásokat. Ezek között kiemelt szerepet játszik a kapcsolattartáshoz való jog, az emberi méltósághoz való jog, az információs jogok valamint a fölösleges beavatkozásoktól való tartózkodás. Az ajánlások figyelmen kívül hagyása mind a gyermek, mind az egész család számára káros pszichés következményekkel járhat.

A rendezvény célja, hogy felhívja a szülők és egészségügyi dolgozók figyelmét ezekre az ajánlásokra, és arra, hogy megoldható a gyermekbarát egészségügyi ellátás. Bemutatja a ma, Magyarországon ezen elvek alapján működő intézmények, teamek gyakorlatát. Célja, hogy mind az egészségügyben, szociális és gyermekvédelmi területen dolgozó szakemberek, mind a döntéshozók, mind a szülők megismerhessék ezt a szemléletet és gyakorlatot, és meggyőződhessenek róla, hogy a jelenlegi magyar viszonyok között is megvalósítható.
A konferencián való részvétel ingyenes!

Szervezők:
Padlás Konzultációs Műhely
Európai Szülők Magyarországi Egyesülete
ELTE-PPK Affektív Pszichológia Tanszék

Helyszín:
ELTE PPK Kazinczy utcai épület
Budapest, VII. Kazinczy utca 23-27.

Időpont:
2013. szeptember 20- 21.

Regisztráció:
www.nemfogfajni.eu/regisztracio

A konferencia honlapja:
www.nemfogfajni.eu

Facebook esemény, vélemények, hozzászólások:
www.facebook.com/events/167814943403348/?fref=ts

További információ:
mail@nemfogfajni.eu

 

 

 

 

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A Babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenhárom éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkIX. ADHD konferencia – hogy „a láthatatlan látható váljék”
Következő cikkToxoplasma, Rubeola, Chlamydia, CMV – Fertőzések a várandósság időszakában

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..