Népességszámláló kijelző Budapesten

számláló-80x80.jpg

Népességszámláló kijelzőt állított fel Budapesten, az V. kerületi Podmaniczky Frigyes térrel szemben a Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE), hogy ezzel hívja fel a figyelmet az ország lélekszámának csökkenésére. Székely Hajnalka, a NOE elnöke elmondta: a kijelző jól mutatja, hogy fogy a magyar nemzet. A jelenleg mintegy 10 millió 3 ezret mutató számláló óránként átlagosan kettőt fordul.

Az ország lélekszáma idén lépi át a 10 milliós lélektani határt, ez pedig óriási probléma mind nemzetgazdasági, mind szociális területen, hiszen ha elöregszik Magyarország és fogy a népesség, akkor a nemzet jövője is veszélybe kerül.

A népességcsökkenéssel, amely 1981 óta tart, Magyarország Európában az első helyen áll a negatív ranglistán. Folyamatosan csökken a születések száma és nő a halálozásoké. Tavaly 16 ezerrel csökkent a népességszám úgy, hogy abba beleszámolták a vándorlást is.

A születésszám csökkenésének oka egyrészt az, hogy az elmúlt 20-25 évben megváltozott a gyerekvállalási magatartás. Magyarországra az volt jellemző hosszú évtizedekig, hogy az emberek nagyon fiatalon házasodtak és azt követően egy éven belül gyermekük született, tehát a nők átlagosan 22 éves korban gyereket vállaltak. Ezzel szemben most egyre inkább kitolódik a házasságkötés és a gyerekvállalás időpontja, és nagyon kevesen kötnek házasságot.

Pongrácz Tiborné, a KSH Népességtudományi Kutatóintézetének igazgatóhelyettese elmondta: azoknak egy része, akik nem vagy csak később kötnek házasságot, élettársi kapcsolatban él, melyben lényegesen kevesebb gyereket vállalnak, mint a házasságban élők. A másik ok az, hogy nagyon sokan egyáltalán nem találnak maguknak párt.

Másrészt kitolódott a gyermekvállalás időpontja, tehát a nők 5-6 évvel később szülnek, mint 10-15 éve. Ez azt jelenti, hogy egyre többen lesznek azok, akik végül nem is tudnak gyereket világra hozni biológiai okok miatt. Ma a 32-33 éves nők 30 százalékának nincs gyereke, ez korábban ismeretlen volt.

Pongrácz Tiborné hozzátette: nem azért nincs gyerek, mert a párok nem terveznek gyereket – minden pár 96 százaléka szeretne gyermeket vállalni -, hanem azért, mert végül ezek a tervek nem valósulnak meg. Szerinte nagyon fontos lenne, hogy az első gyerek születését a jelenleginél jobban ösztönözzék. Mint mondta, fel kellene hívni a nők figyelmét arra: ne higgyék azt, hogy 35 éves kor fölött ugyanolyan könnyű szülni, mint huszonéves korban. Másrészt a családpolitika lenne az, amivel ez a népességcsökkenés megállítható lenne.

A Babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenhárom éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket.
Előző cikkDíszes gyümölcsleves
Következő cikkAz egészséges hüvelyflóra

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..