Nyaralás babával

Nyaralás babával

Néhány hónapos babával – ha nem sírós, nyugtalan – már el lehet indulni nyaralni, és néhány szabály betartásával kellemes kikapcsolódássá tehetjük a nyaralást az egész család számára. A szülés utáni hetekben azonban még nem ajánlatos nekivágni az utazásnak.

A babának időre van szüksége a külvilághoz való alkalmazkodáshoz, a mamának pedig regenerálódnia kell a szülés után. A gyermekágyas időszak alatt fontosak a nyugodt körülmények, a pihenés, erre pedig otthon van a legjobb lehetőség.

Első alkalommal még csak néhány napra tervezzük a kiruccanást, ezalatt kiderül, mennyire bírja a kicsi a szokatlan körülményeket. A távolabb élő nagyszülők, rokonok meglátogatása is alkalmas arra, hogy apránként hozzászoktassuk a babát a változáshoz. Első évben szervezhetünk egy-egy otthon töltött “nyaralós” hetet is, amikor apa is szabadságot vesz ki, félretesszük a házimunkát és a főzést, és kisebb, egy-fél napos kirándulásokat teszünk lakóhelyünk környékén.

Ha az utazás mellett döntünk, akkor se borítsuk fel teljesen a kicsi napirendjét. Nekünk felnőtteknek kellemes változatosságot jelenthet egy teljesen más életritmus, a kicsit viszont az ismerős és ismétlődő napi rituálék nyugtatják meg, és adnak neki biztonságot. Éppen ezért nem ajánlható két éves kor alatti gyerekkel a gyakori helyváltoztatással járó városnéző körutazás, a fárasztó csillagtúra, a “nomád” kempingezés.A  napi porgram megtervezésénél tartsuk szem előtt a kicsi igényeit is, váltogassuk a számunkra és a számára szórakoztató elfoglaltságokat.

Szállás

A szálláshelyre délelőtt vagy kora délután érkezzünk, így a kicsinek estig lesz ideje felderítenie, megszoknia, lecseng benne a nagy izgalom – mi pedig nyugodtabb éjszakára számíthatunk. A környezetváltozást megkönnyítik az ismerős tárgyak is, a megszokott takaró, játékok, edények.

Lehetőség szerint válasszunk bababarát szálláshelyet -kevesebb csomagunk lesz, és nem kell majd lépten-nyomon elnézést kérnünk, mert csemeténk úgy viselkedik – mint egy kisgyerek. Mindig érdeklődjük meg pontosan, milyen szolgáltatásokat nyújt a választott szálloda vagy panzió. Etetőszék, kiságy, kiskád, bili biztosítása alapvető egy magát bababarátnak hirdető helyen. Legyen lehetőség a baba tápszerét, ételeit megmelegíteni, a cumisüvegeket, cumikat, edényeket tisztán tartani, fertőtleníteni, a keveréshez, melegítéshez használt ivóvíz megbízhatóan tiszta. Három éves kor alatt ne tegyük ki a kisgyermeket többnapos nomád életmódnak, de ha mégis kempingezni indulunk vele, feltétlenül bababarát kempinget válasszunk.

Mitől bababarát egy szállás?

Érkezés után vizsgáljuk át gondosan a szobát, négykézlábra ereszkedve járjuk körbe. Ellenőrizzük a padlót, nem maradtak-e apró tárgyak, amiket lenyelhet a kisgyermek, térképezzük fel a konnektorokat, veszélyes sarkokat, vezetékeket. Tegyünk el minden olyan tárgyat a gyermek magasságából, amikben kárt tehet, vagy amelyek rá nézve veszélyesek. Csomagoljunk be egy tekercs ragasztószalagot vagy ragtapaszt – ezzel leragaszthatjuk a konnektorokat, az ajtókat, fiókokat, rögzíthetjük a vezetékeket, vagy papír zsebkendőt, textildarabot ragaszthatunk az éles sarkokra. Kisgyermekek esetében vigyünk magunkkal konnektordugókat – ők a ragasztószalagot már le tudják szedni.

A kisgyermek ne egyen rostélyos, parázson sült húst, se füstölt vagy konzervált húst és halat. A legcélszerűbb, ha saját, megszokott ételeit kapja a gyermek. Figyelem! Az éttermi gyermekmenük sokszor egészégtelen, zsíros ételekből állnak. Ilyenkor jobb, ha bébiételt kap a baba, vagy megosztjuk vele a mi, egsészéges fogásunkat. Fontos még a sok folyadék és érett gyümölcs is. Ne adjunk szénsavas, cukros üdítőitalokat, inkább citromos teát, ásványvizet kínáljunk!

Így kerüld el a gyomorpanaszokat nyaralás alatt

Úti patika

Az úti patika összeállításánál vegyük figyelembe egészségi állapotunkat, és azt is, hogy hova megyünk. Javasolt magunkkal vinni:

 • sebtapaszt
 • fertőtlenítőszert
 • lázcsillapítót
 • lázmérőt
 • orrcseppet
 • orrszívót
 • utazási hányinger elleni szert
 • hasmenés elleni ill. bérfertőtlenítő szert
 • székrekedés elleni szert
 • kenőcsöt bőrgyulladásra, leégésre
 • illóolajat tartalmazó rovar-, kullancs- ill. szúnyogriasztót
 • esetleg vízfertőtlenítőt (Neomagnol tbl.)
 • a rendszeresen szedett gyógyszereket

Megérkezés után tájékozódjunk a gyermekorvosi rendelő, patika, ügyeletek elérhetőségéről.

Külföldi utak

A gyermekeknek is kell útlevél, ne felejtsük el ezt, és az esetleg szükséges egyéb papírokat időben elintézni. Az útlevélben, nyaktáskában tartott kis kártyára írjuk rá a gyerek nevét, a szálláshely címét, a vércsoportját, esetleges alapbetegségét, allergiáját.

Utazás előtt kérjük ki a háziorvos vagy más szakember véleményét a szükséges védőoltásokról, és a célország egészségügyi színvonaláról. Sok hasznos információhoz juthatunk a Külügyminisztérium honlapján az egyes országokkal kapcsolatban: Utazási tanácsok külföldre utazóknak.

Mindenképpen kössünk utazási biztosítást, és pontosan tájékozódjunk az egészségügyi ellátásról, a kórházi és – szükség esetén a hazaszállítási feltételekről is. A külföldi egészségbiztosítási ellátásokról az OEP honlapján tájékozódhatunk.

Még elutazás előtt írjuk fel az adott országbeli magyar külképviselet elérhetőségét, ezt a Külügyminisztérium honlapján megtaláljuk: Magyar külképviseletek külföldön.

Autóban a babával – Utazási tippek

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkSzoptatási problémák – hová forduljunk?
Következő cikkUtazás a babával

2 EDDIGI KÉRDÉSEK

 1. Már elnézést, de ha én bababarát szállásra megyek egy pár hónapos gyerekkel, akkor ez nem csak azt jelenti hogy legyen gyerekágy meg pelenkázó és etetőszék, hanem nem nekem kelljen már gondoskodni arról a sarkokra védőburkolatokat vigyek, meg a szekrényeket bababaráttá tegyem, meg a lógó vezetékeket én rendezzem miután megérkezek nyaralni. Amúgy meg mégis bababarát akkor? Attól hogy van a szobába egy gyerekágy és azt az egyet nem kell cipelni? Minimum hogy legyen minden eszköz a gyerek ételéknek a melegítésére, elkészítésére, és a bababarát szállás maximálisan legyen felkészülve arra hogy hol van gyerekorvosi rendelő a közelükbe, mettől meddig rendel, hol van ügyelet, hol van patika. Ezt elvárnám hogy kapásból egy papíron a kezembe nyomják megérkezéskor. Számomra ahol ezt nem tudják biztosítani, az nem bababarát szállás.

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..