Utazás a babával

Utazás a babával

A kicsivel is kényelmesen utazunk, ha figyelembe vesszük az igényeit és a tűrőképességét, és felkészülünk előre minden helyzetre. Jótanácsok autóval, repülővel, vonattal való utazáshoz: mit pakoljunk be, milyen éreleket vigyünk, mivel kössük le az út során?

Autóval:

 • Az autóban mindig a biztonsági gyermekülésben üljön a kicsi. Ölben tartani nem biztonságos, hirtelen fékezésnél, balesetnél kirepülhet a kezünkből.
 • Ne induljunk el hosszú, fél-egy napos autóutakra. Ha mégis, kétóránként álljunk meg pihenni, nyújtózkodni, kicsit mozogni. Hosszú útra este is elindulhatunk, így a kicsi végigalhatja az utat.
 • Ne a nap legmelegebb óráiban utazzunk, inkább induljunk el kora reggel.
 • Gondoskodjunk megfelelő árnyékolásról, csecsemőknél sűrű szövésű, fehér textilpelenkával vagy lepedővel takarjuk le az ablakot, nagyobb gyermekeknél használjunk speciális, autóablakra való árnyékolót.
 • Ügyeljünk, hogy ne állítsuk túl hidegre a klímát. Ha manuális klíma van az autóban, adjunk melegebb ruhát a kicsire, amíg az autóban ül, kint azonban vegyük le, ne izzadjon bele.
 • Szellőztessük gyakran a kocsit, és ne dohányozzunk benne.

Vonattal, busszal:

 • Ne vigyünk sok csomagot kézben, inkább hátizsákba pakoljunk, hogy a kezünk szabadon maradjon.
 • Mozgólépcsőn vigyázzunk, ne legyen semmi a gyereknél vagy a gyereken, ami beleakadhatna a lépcsőbe. Segítsünk a leszállásnál neki.
 • Metró- vagy vonatperonon húzzuk el a sínek közeléből, és nagyon figyeljünk minden mozdulatára. Legjobb, ha végig tudjuk fogni a kezét.
 • Készítsünk elő aprópénzt a jegyekre, hogy ne kelljen vele sokat vacakolni a pénztárnál.

Repülőn:

 • Ha a gyermek kétévesnél kisebb, olyan helyet kérjünk neki, ahova be lehet szerelni gyermekülést.
 • Fel- és leszálláskor szoptassuk meg a babát, vagy adjunk neki cumit vagy cumisüvegből inni – ezzel elkerülhetjük, hogy beduguljon, megfájduljon a füle a nyomáskülönbségtől. A nagyobb gyerek kaphat cukorkát vagy rágógumit.
 • Vigyünk ételt-italt a babának, totyogónak, mivel nem biztos, hogy tudnak megfelelő ételt felszolgálni a részükre.
 • Kiszáradás ellen kapjon bőségesen folyadékot a kicsi.
Infinety hirdetés

Evés utazás közben

Az út hosszától függően legyen nálunk elegendő étel, ital, pl. apró szendvicsek, keksz, sajtdarabkák, előre darabolt gyümölcs és/vagy zöldség dobozban (banán, alma, mag nélküli szőlő, sárgarépa, zeller, zöldpaprika stb.) Ne vigyünk olyan ételeket, amelyek felmelegedve megromolhatnak pl. tejszínes ételek, hús, halak. Indulás előtt kerüljük a szénsavas italokat, zsíros ételeket, csokoládét, inkább valami könnyűt egyen a gyermek – ez segít az utazási betegség megelőzésében is.

Tisztába tevés

Amíg nem szobatiszta a kicsi, legyen kéznél mindig elegendő eldobható pelenka, popsitörlő, popsikenőcs, legyen nálunk pelenkázó alátét és szagmentesen záródó nejlontasak is. Bilizés időszakában jó szolgálatot tehet az összecsukható vagy fedéllel záródó útibili. Tegyünk be kéztörlő vagy fertőtlenítő kendőt magunknak is.

Hányinger

Legyen kéznél egy műanyag fedeles doboz vagy zacskó, nedves törlőkendő, papírtörlő és törülköző. Tegyünk be egy váltás ruhát is a kicsinek. A kellemetlen szag egy kis szódabikarbónával beszórt nedves ruhával eltüntethető.

A hányinger megelőzhető, vagy csökkenthető, ha indulás előtt nem eszik megterhelő ételeket a kicsi, nem utazunk nagy melegben, gyakran megállunk egy kis frissítő mozgásra, és ilyenkor kiszellőztetjük az autót is.

Játékszerek

Vigyük magunkkal a gyerek néhány kedvenc játékszerét, cumilánccal rögzíthetjük őket az (autós)üléshez. Néhány játék elég, legnagyobb sikerünk valószínűleg úgyis az üres üdítős flakonokkal lesz. Vihetünk gyerekkazettát, énekelhetünk, mondókázhatunk neki. Nagyobb gyermekekkel beszéljük meg a látnivalókat, számoljuk meg a buszokat, a kutyákat vagy a benzinkutakat. Olyan játékkal foglaljuk le a kicsit, amihez nem kell olvasni, így megelőzhető a hányinger.

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkNyaralás babával
Következő cikkStrandolás a babával

3 EDDIGI KÉRDÉSEK

 1. Sziasztok!
  Pozsonyból Londonba utazunk 13 hónapos kisfiammal repülővel, visszük a babakocsit is. Milyen tapasztalataitok vannak? Minden érdekel.
  Köszönettel.

 2. Sziasztok! 2 eves kor alatti csecsemo repulo uti eteteset hogyan ertitek? Felszallas alatt es leszallas alatt, vagy pedig elotte? Valaszotokat elore is koszonom!

  • Kedves Hópihe!

   Felszálláskor és leszálláskor, amikor a felnőtteknek a savanyú cukorkát osztogatják. Ha szopik, nem dugul be a füle. A felnőtteknek is azért adják a cukorkát.

   üdv,
   Péterfy Hajni
   fszerk

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!