Nyaralás gyerekekkel

utazás gyerekekkel

Mi mindig is imádtunk utazni, és a gyermekeinket is kezdettől fogva vittük mindenhova. Tapasztalatunk szerint, az utakat a gyerekek bírják sokszor a legjobban. A megfelelő körülményeket persze igyekszünk megteremteni.

Hosszabb autóút

Mindenki kap kis úti csomagot: enni- és innivalóval, apróbb sütivel. Az ennivaló legyen könnyen kibontható, nem folyós, nem morzsálódós valami, amit kényelmesen lehet enni. Innivaló: mindig legyen elég, üveges ásványvíz és plusz még kannában 3 liter (ez kézmosásra is jó). Gyümölcs és édesség: szintén nem folyós, csöpögős dolog, pl. csokit nem viszünk, mert a melegben elolvad. A töltelékes édesség, vagy töltelékes nápolyi viszont jó.

ID-10091908Kellenek játékok, amivel menet közben is lehet játszani. Pl. mágneses sakk és más mágneses társasjáték. Legyen náluk kispárna és kistakaró, meg alvós játék (a kedvenc alvós nyuszi vagy baba stb.). A kocsitérben tartunk egy doboznyi nedves kéztörlőt, pl. kisbaba esetében a popsitörlő úgyis kell. Ez jó menet közbeni kéztörlésre. Papírzsebkendő és wc papír is kell, meg a kanna víz mellé egy szappan, meg kicsi törülköző.

Jó még előkészíteni mindegyik gyermeknek egy váltás ruhát, vagy ha az estébe nyúlik az út, még egy plusz felsőt (este hűvösebb van).

Útközben sokat beszélgetünk, mindenről, amit látunk, bárhol is vagyunk (miért szalad ki a szarvas az útra, hogy épültek régen a házak stb.). Van több beszélgetős játék is, amivel le lehet őket foglalni.

Repülőúton

Ha már ovis a gyermek, vagy nagyobb, akkor legyen neki saját táskája, amiben a kedvenc dolgokon (játék, alvóka) van, enni és innivaló is neki, valamint egy váltás ruha. A repülőkön néha hol hideg, hol meleg van, ezért kell hosszú ujjú felső is. Kell elég játék, rajzolnivaló, mert néha várni kell a reptereken elég sokat. Nagyobb gyermekek vigyenek könyvet (amit tényleg szeretnek olvasni), hordozható cd játszót.

Jó nekik előre mesélni arról, mi is fog történni, ill., érdekességeket, hogy mivel megy a repülő, hová rakják a csomagot stb. Ablak mellett ülve pedig szerencsés esetben lehet nézegetni is. A légitársaságok általában megkülönböztetett figyelemmel szoktak a gyermekekkel bánni, sok helyen pl. ajándékoznak elvihető színesceruza-készletet vagy más kisebb játékot.

Érdemes a kedvenc ennivalójukból vinni a repülőútra, akkor is ha adnak enni a gépen, mert elképzelhető, hogy nem a gyermek ízlése szerinti a felszolgált étel. Fel- és leszállás közben érdemes nekik adni rágógumit, hogy ne duguljon be a fülük. A gépen elég nehézkes wc-re menni gyerekkel, ezért vegyük rá, hogy a gyermek menjen el wc-re a reptéren, akkor is, ha nem kell neki annyira még.

ID-10092431A kézipoggyászunkba érdemes berakni egy-egy váltás ruhát, meg a legszükségesebb tisztálkodó szereket, arra az esetre, ha késés lenne, vagy elvész a feladott bőrönd.

Szálloda

Belföldön a legtöbb 4-5 csillagos szállodában eleve fel vannak készülve a kisgyermek vendégre is (babaágy, babaszék, sőt, gyermekmegőrző, ovi, külön gyermekmenü), de 3 csillagos szállás esetében érdemes előre tájékozódni. Egyre természetesebb a szállodáknak (szerencsére), hogy családok utaznak és nemcsak felnőttek. Főleg a wellness- illetve termálszállók vannak erre felkészülve, hiszen ezek a szállások kifejezetten családi nyaralásra (is) vannak kiépítve.

Külföldön már árnyaltabb a kép, jobban utána kell nézni a szálláshelynek. A fényképek sokszor csalókák, érdemes ismerősöket kérdezni, ha jártak már ott. Néha igen kellemetlen tapasztalat érheti ellenkező esetben az embert, még akkor is, ha egyébként egy gyakorlott utazóról van szó.

Érdemes pl. megtudni, hogy van-e ún. animáció a szálloda medencéjében, mert ha igen, akkor fel kell rá készülni, hogy egy ember mikrofon segítségével fogja levezényelni a medencében játszott játékokat. Ez elég hangos tud lenni. Vagy pl. van-e esti zenés program a szállodában, vagy a környéken, mert ez szintén zavaró lehet gyermek esetében, nehogy a szállodai zenés színpad pont a mi ablakunk alatt legyen.

Tengerpart

Sziklás tengerpart csak nagyobb gyermek esetében ideális. A tengerpartok sok helyen igen szelesek, nagy hullámokkal, ez sem jó, ha gyermeket is be szeretnénk vinni a vízbe. Előre tájékozódni kell, milyen a part. Vigyünk a partra plusz pici zacskót, vagy dobozt, amibe lehet kagylót gyűjteni és természetesen innivalót hűtőtáskában, naptejet, megfelelő fejfedőt, homokozó lapátot.

Félköríves szélfogót (olyan mint egy minisátor) érdemes beszerezni, ez a nap ellen is véd és kisgyermeket, kisbabát is lehet benne altatni (olyan jókat alszanak a parton a kicsik!). Napernyő csak nem szeles helyen válik be (egyébként elrepülhet könnyen).

Sok törülköző kell, amikor kijönnek a vízből, fázhatnak, akármilyen meleg van. Vékony, de nagyméretű törülköző ideális, mert ezek könnyen száradnak.

Kemping

Mi nagyon nomádok vagyunk, imádunk kempingezni a gyerekekkel. Egy könnyen összeállítható sátor, polifoam (a felfújhatós matracok nem váltak be nekünk), hálózsák, összecsukható szék és asztal.

ID-10036588Főzéshez egy szuper kis gázfőző, könnyen mosható (egymásba rakható) lábosok. Nem kell főzni úgy, mint otthon, ilyenkor hadd pihenjen az anyuka is, napi egy meleg étkezés elég. Lehet ez egytálétel, pl. spagetti. Külföldön ma már szinte olcsóbb az élelmiszer, mint itthon, nem érdemes hazulról vinni sok ételt, meg konzervet. Pl. Olaszországban egy spagettiszósz általában 1 euró körül van, míg itthon a duplája, vagy még több. Annyi ennivaló kell, hogy nálunk legyen, ami végszükség esetére elég (pl. lerobban az autónk odafele), de többet nem érdemes. Általában a kempingekben van bolt, de érdemes egy helyi szupermarketben megvenni a dolgokat. Így helyi specialitásokat is megkóstolhatunk.

Mindig olyan kempinget válasszunk, ha gyermekkel utazunk, ahol a wc-fürdő-mosogató blokk nagyon tiszta. Az is fontos, hogy ne egymás-hegyén hátán legyenek a sátrak, hanem szellősebben lehessen őket felverni. Sosem lehet tudni ki lesz a szomszédunk, és jobb, ha pár méterre van az a szomszéd sátor. Kempingekben is nagyon divat az esti zenés program, ezért ne a főbejárat mellett válasszunk helyet. Tapasztalatunk szerint, a német turisták ismerik a legjobb kempingeket és igényesek is. Ezért, ha csak úgy találomra keresünk kempinget, megnézzük, van-e német rendszámú autó. (Németországban lehet a legjobb kempingfelszerelést kapni).

Három lányunk van, 11 és fél, 9 és 1 évesek. Már nem is megyünk gyermek nélküli utakra, hiszen most nekünk az is élmény, hogy látjuk az ő örömüket, az ő szemükön keresztül is nézhetjük a világot. A gyerekek sokszor olyan dolgokra is rácsodálkoznak, amit mi észre sem veszünk. Mi rengeteget utazunk és utaztunk akkor is, amikor a gyerekek kicsik voltak, és sosem bántuk meg, sőt!

Jakab Erika háromgyermekes édesanya és idegenvezető

fotó: freedigitalphotos.net

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..