Öröklődhetnek-e a fogbetegségek?

öröklődő fogbetegségek

A válasz nem egyértelműen igen, vagy nem, a kérdés jelenleg is folyó kutatások tárgya. A kutatási eredmények egyre inkább arról szólnak, hogy a fogszuvasodás tekintetében nem bizonyított az öröklött hajlam (bár gyakran halljuk, hogy „szüleimnek is rossz foga volt, azt örököltem”), inkább helyi környezeti tényezők a felelősek.

Tudjuk, hogy a fogszuvasodásért elsősorban a lepedékben megtelepedő baktériumok a bűnösök, azokat pedig nem lehet örökölni. Ezen környezeti faktorok családon belül többnyire azonosak, gondolok itt a rendszeres (vagy rendszertelen) fogmosási szokásokra (aggasztó a magyar népesség fogkefe használati statisztikája), táplálkozási szokásokra, a fogorvoshoz járás gyakoriságára. Ha egy családban mindennapos a finomított szénhidrátok, cukrok fogyasztása (nassolás), a felnövő gyereknek is ez lesz a természetes, felnőttként is ez lesz a mérvadó.

Ami a fogszuvasodás szempontjából öröklődhet, az a fog alakja, pl. a mély barázdarendszer, a gödröcskék, amik hajlamosítanak a szuvasodásra.

A fogágy-betegségek esetében inkább egyéni hajlamról, speciális egyéni baktériumflóráról van szó, ami nem öröklődő jellegű, viszont családon belül – elsősorban házastársaknál – kölcsönösen átadódhat.

Vannak bizonyítottan öröklődő elváltozások, mégpedig egyes fogazati rendellenességek, melyeknek 30–40%-a erre az okra vezethető vissza. Ilyenek a különböző úgynevezett hasadékos rendellenességek (nyúlajak, farkastorok), öröklődik a fogívek alakja és mérete (a szűkület a jelentősebb), az egyes fogakat érintő helyzeti és számbeli eltérések (hiány, vagy szám feletti fog), a fogak formája, színe, nagysága, valamint az állcsonti és harapási eltérések. Szerencsétlen párosítás, ha a gyerek az egyik szülőtől nagy fogakat, míg a másiktól esetleg szűk fogívet örököl, ilyenkor egyenes út vezet a fogtorlódáshoz, ami nem csupán esztétikai probléma, de fogszuvasodásra, fogágy-betegségekre is hajlamosít. Ebben az esetben a fogszabályozás hozhat csak megoldást.

Ezért legfontosabb a korai felismerés és időben elkezdett kezelés, tehát a gyerekeket már az első fogacskák megjelenését követően ajánlott rendszeresen fogorvosnak megmutatni.

Szólj hozzá Te is!