Őstermelői Piac belvárosi romkocsmában

  • érintett témák
  • piac
belvárosi piacon mennek az emberek

Vasárnaponként valódi kulináris élményben lehet része annak, aki ellátogat a Kazincy utcai Szimpla kertbe, ahol árusok színes kavalkádja fogadja majd. A már egy éve működő Szimpla Piacról kolleganőnk kérdezte Bertényi Gábort, az egyik alapító tagot.

Mesélnél kicsit a kezdetekről, honnan jött az ötlet?

Az első alkalom egy kísérleti nap volt a Szimpla Kert 10. születésnapjára szervezett fesztiválon. Akkor már nagy sikerrel üzemeltettünk Nagymaroson egy hasonló profilú termelői piacot – úgy gondoltuk, kipróbáljuk egy alkalommal, hogyan működne egy ilyen esemény a Szimpla Kertben. A kísérlet bejött, ezért eleinte havonta, majd júniustól hetente megrendezzük a piacot, a kezdetekhez képest jelentősen több termelő és erőforrás bevonásával.

Akadtak kezdeti nehézségeitek?

Már az első alkalommal meglepett minket a piac sikere, ami azóta csak fokozódott. A nehézséget inkább a szabályozás bonyolultsága jelenthette volna, de szerencsére épp júniusban sokat egyszerűsödött a háztáji piacokra vonatkozó minisztériumi rendelet. Ennek szakmai és társadalmi vitáján mi is végig jelen voltunk.

Ha mondjuk gazda lennék, mi alapján tudnék árusítani? Biotermelőnek kell hozzá lenni?

Az árusítás feltétele az őstermelői státusz, ami húsoknál, feldolgozott termékeknél kiegészül a kistermelői igazolvánnyal is. Szigorú termelői audit rendszerünk biztosítja, hogy a vásárlók valódi termelői élelmiszerekkel találkozzanak a piacon.

Vannak támogatóitok?

A piac az Agri Kulti Kft. és a Szimpla Kert együttműködéséből született, de a kezdetek óta több együttműködő partnerünk van: többek közt a Szövetség az Élő Tiszáért Egyesület, a termelőtől.hu, a Az Élő Erzsébetvárosért Egyesület és az ELTE Humánökológia Tanszéke.Mindez idáig nem vettünk igénybe semmiféle állami vagy egyéb támogatást. Bár a piac szervezése szigorúan anyagi szempontból nézve veszteséges, rengeteg nem pénzbeli pozitív hozadéka van.

Természetesen örülünk annak is, ha valaki a segítségét ajánlja fel nekünk önkéntes munka keretében, minden héten több fiatal vesz részt ilyen módon a piac szervezésében.

Milyen más kísérőprogramok jellemzőek az árusokon kívül?

Nagy hangsúlyt fektetünk rá, hogy a piac ne csak bevásárlási lehetőséget, hanem kulturális programot, civil színtért is jelentsen az ide látogatóknak. Minden alkalommal élő zenekar játszik a piacon, gyermekfoglalkozásokat, programokat tartunk és sokszor szakmai események, előadások, kerekasztal-beszélgetések is kiegészítik az eseményt.

A programkínálat összeállítása során törekszünk arra, hogy igazodjunk az esedékes ünnepekhez, jeles napokhoz. Márton nap alkalmával például libaleves készült a közösségi főzés keretein belül, a gyerekek pedig különféle kézműves technikákkal libákat készíthettek. Lesznek majd mindenféle adventi, Mikulás-napi és karácsonyi különlegességek is.

A piacon adománygyűjtéssel egybekötött közösségi főzés biztosítja minden alkalommal a meleg ebédet a vásárlók számára – gasztrobloggerek, közszereplők és önkéntesek főznek háztáji alapanyagokból. Az ebédnek szabott ára nincs, becsületkassza működik, melynek bevétele jótékony célokat szolgál. Jelenleg éppen civil szervezetek jelentkezését várjuk pályázatunkra – a sikeres pályázók lebonyolítói és kedvezményezettjei is lehetnek egy-egy ilyen alkalomnak.

Mik a terveitek a jövőre nézve? Hogyan tudna továbbfejlődni ez a kezdeményezés?

Több tervünk már az előkészítés illetve megvalósítás fázisába lépett: november 24-én a Szimpla Piac bemutatkozik Berlinben, a Markthalle IX.-ban, ahol 10 termelőnk portékáit vehetik meg az ottani vásárlók. Tervezzük egy kifejezetten jelenlegi és jövőbeli őstermelőknek szóló 13 hetes előadássorozat elindítását februártól, ahol a mezőgazdasági alapoktól a marketingig minden létező, termelőket érintő területen hallgathatnának előadást a résztvevők. Egy tangazdaság beindítása is folyamatban van, ami a tervek szerint amellett, hogy munkanélküliséggel erősen sújtott területen ad majd munkát embereknek, a Szimpla állandó beszállítójaként is működik majd.

 

Fotó: szimpla.hu

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkGyerekcsatorna lesz az m2
Következő cikkVersek a család minden tagjának

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..