Alapdarabok őszre

őszi ruhatár

A női ruhatár esetében lényeges elem a funkció, a divatosság és természetesen az ár is. Nem ismeretlen nekünk nőknek az a felismerés, hogy „nincs egy rongyom sem, amit felvehetnék” – különösen igaz ez akkor, amikor egy új év divattrendjeinek is meg kívánunk felelni, és nem elégszünk meg a tavaly hordott ruhák leporolásával.

Ahhoz, hogy csinosnak és magabiztosnak érezzük magunkat évszakhoz illő öltözékeinkben, olykor elég csak néhány kiegészítővel feldobni a rég vásárolt darabokat. Egy alapruhatár végiggondolása és kialakítása azonban elengedhetetlen ahhoz, hogy akár az önmagában divatjamúltnak ítélt tavalyi ruháink is új lendületet kapjanak némi ötletességgel. Az pedig, hogy mit is jelenthet számunkra az alapruhatár, talán abból vezethető le legkönnyebben, hogy melyek azok a ruhák, amelyeket a legszívesebben és legsűrűbben hordunk.

női farmerAttól függően, hogy munkánk, életformánk és stílusunk milyen, változhat az alapruhatár összetétele is. Az elegáns, a sportos és a praktikus megoldások így mindenkinél picit mást jelenthetnek, de vannak olyan ruhadarabok, melyek egyetlen nő szekrényéből sem hiányozhatnak: egy elegánsabb szoknya vagy nadrág és egy farmer. Ezekből kiindulva csak a fantáziánk szabhat határt annak, hogy éppen milyen hangulatú megjelenést választunk. Bár a szoknyára vagy nadrágra gondolva a legjobban kombinálható színnek a fekete tűnhet, bátran kipróbálhatjuk az ilyen ruhadarabok esetében a lágy, meleg őszi színeket, a barna, a vörös, a mélyzöld és a bézs különféle árnyalatait. A megunhatatlan és örök divat farmer pedig akármilyen fazonú is legyen, egy jól megválasztott felsőrésszel a sportos és az elegánsabb megjelenés közötti skála valamennyi részét lefedheti. Egy jó alapdarab esetében a kiegészíthetőség tárháza szinte végtelen, és évről-évre egy kis fortéllyal, némi átalakítással vagy a divat változásának megfelelően tudjuk öltözékeinket harmonikusan egymáshoz párosítani.

Őszi hangulat a lakásban

őszi átmeneti kabátEgy új évszak beköszöntével nem kell az előző évi darabjainkra „lejárt lemezként” tekintenünk, elég, ha a legfontosabb és legtöbbször viselteket vetjük időről-időre revízió alá. A szövetnadrág vagy -szoknya és a farmer mellett lényeges eleme lehet alapkollekciónknak az őszi hónapokban egy kényelmes átmeneti kabát. A réteges öltözködés ősszel különösen lényeges, mivel a reggelek bár hűvösek, napközben felmelegszik az idő, ami estére újra hidegebbre fordul.

Az öltözékünkhöz viselt táska és cipő esetében is beszélhetünk alapdarabokról, itt a változékony őszi időjárás miatt fontos szempont a kényelem mellett az esős, hűvös  körülményekhez való alkalmazkodás is. Cipők esetében alapdarabnak azt tekinthetjük, amit akár szoknyához, őszi cipőakár nadrághoz illően hordhatunk, legyen az egy csinos csizma vagy félcipő.

A színek és minták esetében lehetünk kísérletezőek, hiszen az elsőre merésznek gondolt kombinációk felvéve sokszor teljesen másképp hatnak. Ha nem is akarunk hirtelen szokatlan színváltozatokban az utcára lépni, egy próbát otthon a tükör előtt mindenképpen megér. S ki tudja, lehetséges, hogy egy már tavaly is meguntnak vélt felsőrész egy vele eddig soha fel nem vett szoknyával idén frissnek és divatosnak mutat rajtunk. Érdemes felkutatni az akár évekkel ezelőtt a szekrény mélyére rejtett, „majd egyszer még jó lesz” darabokat, hiszen a divat sajátossága, hogy fazonok és stílusok vissza-visszatérnek, és a régi idők formái megjelennek az újabb trendekben is.

őszi sálA sálak, kendők, sapkák és nem kevésbé az ékszerek is fontos szerepet kapnak a mindennapokban, és egy gondosan megválasztott ilyen kiegészítő az alapruhadarabokat akár napról napra más hangulatúnak vagy stílusúnak mutathatja. Az utóbbi években végre megtörni látszik az a hosszú ideig megdönthetetlennek vélt elképzelés, miszerint eltérő mintájú darabok együtt nem hordhatók, illetve, hogy az elegancia egyet jelent a konzervatív színek és formák viselésével. Így manapság nem meglepő egy harmonikus és karakteres összeállításban egy élénk harisnya, mint színfolt, vagy azonos színek merőben eltérő árnyalatainak viselése. Ősszel, bár egyre kevesebb napsütésben és egyre több esős napban van részünk, a természet mégis ezernyi  színben pompázik, a hulló levelek cifra szépségével konkurálva pedig érdemes kipróbálnunk új kombinációkat a jól bevált alapdarabjainkhoz.

írta: Tamássy Fruzsina

Erről a témáról még az Anya, de mégis nő! rovatunkban olvashatsz többet!

A Babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenhárom éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkGyerekkönyvek nagyító alatt
Következő cikkUniós biztoshoz fordult az Európai Női Lobbi Geréb Ágnes ügyében