Őszi bacik – Hogyan védjük a babát?

A gyerekek, főként 1 éves kor alatt nem rendelkeznek még olyan védekező képességgel, mint a felnőttek, ezért nagyon fontos, hogy a szülők legyenek felkészülve a várható gyermekbetegségekre, és erősítsék meg babájuk és saját immunrendszerüket is – tanácsolja a Magyar Gyermekorvosok Társasága hírlevelében.

Az utóbbi években elkerül minket a klasszikus „ősz”. Hiányzik az az átmeneti 10-18 °C hőmérsékletű néhány hónap, amikor szervezetünk felkészülhet a nyári melegről a téli hidegekre való áttérésre. A hirtelen időjárás változás mindenkit megvisel, ráadásul így szervezetünk védekező rendszere sem áll készen arra, hogy felvegye a harcot a téli bacikkal, vírusokkal.

A felnőttekhez hasonlóan az ősz főként a felső légúti megbetegedésekről szól a kisgyermekek esetében is. Gyakori a megfázás, orrfolyás, tüdőgyulladás, hörghurut, arc-és homloküreg gyulladás. Ezeken kívül a Rotavírus okozta fertőzéses hasmenéses megbetegedés igen gyakori ősszel.

Betegség Tünetek Időtartam
megfázás láz, nyugtalanság, orrváladék 2-4 nap
tüdőgyulladás pár napos nátha és köhögés, hidegrázás, bágyadtság, szapora légzés, étvágytalanság láz
hörghurut orrfolyás, köhögési roham, hát és mellkasi fájdalom, közérzetromlás 10 nap
arcüreggyulladás orrfolyás, nappali köhögés, 39°C-nál magasabb láz 10+nap
homloküreg-gyulladás orrfolyás, nappali köhögés, 39°C-nál magasabb láz 10+nap

Hogyan előzzük meg a betegségek kialakulását?

Figyeljünk a környezetünkre! Ne vigyük a picit olyan társaságba, ahol beteg emberrel vagy beteget ápoló személlyel találkozhat. Ez ugyanis a legkönnyebb módja a különböző vírusok, baktériumok átadásának. A bölcsődékben, óvodákban kövessük nyomon a gyerekbetegségek alakulását, és szükség esetén inkább maradjunk otthon a kisgyermekkel, vagy kérjük a nagyszülők segítségét.

Öltöztessük a picit mindig az évszaknak és a hőmérsékletnek megfelelően! A túlöltöztetés nem megoldás. Így a baba kimelegszik, megizzad, és könnyedén megfázik. A legjobb megoldás, ha annyi réteg ruhát adunk rá, mint amit magunk is viselünk. Mindig ellenőrizzük a baba bőrének hőmérsékletét, nézzük arcocskáját! Ebből könnyen megállapítható, hogy melege van, vagy fázik.

Fontos a baba szervezetét a lehető legjobb formában tartani. Ennek alapja az egészséges táplálkozás. 1 éves kor alatt az anyatej a lehető legjobb immunerősítő táplálék. A szakemberek ezért is javasolják a 6 hónapos kor alatti kizárólagos szoptatást, 6 és 12 hónapos kor között pedig a napi 5-8 dl anyatej elfogyasztását, hiszen ekkor még mindig a tej a baba fő tápláléka. Amennyiben nincs megfelelő mennyiségű anyatej, akkor célszerű prebiotikumot vagy probiotikumot tartalmazó tápszert választani, és ugyanolyan mennyiségben adni a babának, mint az anyatejet. Csak az anyatej vagy annak hiányában a tápszer, majd 1 éves kor után a gyerekital tartalmazza az immunrendszer erősítését szolgáló pre- és probiotikumokat.

6 hónapos kor után a baba immunrendszerét erősíthetjük a korának megfelelően adható szezonális zöldségekkel, gyümölcsökkel. Ezek vitamin- és ásványi anyag tartalmuknál fogva segítik a védekezést.

Alma Magas C-vitamin tartalmú 6 hónapos kortól
Banán B1 vitamin, folsav és biotin tartalma kiemelkedő. 6-8 hónapos kortól
Körte Magas élelmi rost és cukor tartalma adja jelentőségét. 6-8 hónapos kortól
Őszibarack Aromaanyagokban és rostban gazdag gyümölcs. 6 hónapos kortól
Szilva, Magas cukor és rost tartalmú gyümölcs. 8-10 hónapos kortól
Szőlő B1, B2, biotin és folsav tartalma jelentős. 1 éves kortól
Sütőtök Jelentős karotin és C-vitamin tartalma. Sütés közben keményítő tartalmának egy része cukorrá alakul, ez adja édes ízét. 6 hónapos kortól

A betegségek megelőzése minden szülő számára fontos, hiszen sokan a „széltől is óvják” gyermekeiket. Viszont ne feledjük el, hogy még ha mi mindent meg is teszünk, sokszor rajtunk kívül álló okok miatt betegszik meg a pici. Tehát ne okoljuk magunkat feleslegesen. Gondoljunk arra, hogyan minden sikeresen legyőzött baci vagy vírus csak erősítette a baba immunrendszerét és felkészítette egy újabb esetleges fertőzésre, amit legközelebb már sokkal könnyebben fog leküzdeni.

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..