Őszibarack dzsem recept

Őszibarack dzsem

Nagyjából két kiló dundi, illatos, hamvas őszibarack szükséges ehhez a dzsemhez. Mivel szeretem, ha érdekes és gazdag az íze, kicsit vaníliásra, kicsit narancsosra ízesítem.

Megpucolom a megmosott, gömbölyű barackokat, és összevágom a lábosba. Nem túl apróra – én szeretem, ha a dzsem darabos, úgy izgalmasabb.  Két vaníliarudat ketté vágok, kikaparom az apró, fekete, aromás magjait, és a sárgálló barackhúsra dobom, majd az egész rudakat is melléjük hajítom. Két narancs héját ráreszelem a barackhalomra, aztán ráfacsarom a levét is. Egy bögrényi mézet csorgatok az egészre. Cseppnyi fahéjjal és szerecsendióval is lehet ízesíteni, bár szerintem már igazán nem fontos.

Összerottyantom az egészet a tűzhelyen, majd egy zacskó Zseléfixet szórok rá. Átkeverem, hagyom, hogy még egyszer forrjon egyet, és gyorsan üvegekbe lapátolom. Az üvegeket lezárom, gyorsan a talpáról a tetejére állítom majd vissza – így a lekvárt rácuppantja a fedőt az üvegre, és biztosan nem kap levegőt a dzsem.

Én nem szoktam dunsztba tenni, elég nekik, ha szép lassan kihűlnek a konyhaasztalon. Aztán mehetnek is a spájzba, hűsölni. Egy-két hónapon belül el szoktak fogyni, így nem tudom megmondani, hogy meddig állnának el.

Kaláccsal, rumos teával valami egészen kiváló dolog!

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

Lakberendezési tanácsadó, kreatív nő, aki szereti a finomságokat és a gyönyörű, kreatív környezetet. Kedves Olvasónk! Szakértőnk elfoglaltságai miatt nem tudja tovább folytatni szakértői rovatát. A kérdezési lehetőséget azonban biztosítjuk számodra - ugyanebben a témában – ajánljuk aktív szakértőnket neked! Az eddigi kérdéseket és válaszokat, továbbra is olvashatod itt az oldalunkon.
Előző cikk10%-kal kisebb kibocsátás a jövőnkért
Következő cikkÉtelallergia csecsemőkorban