10%-kal kisebb kibocsátás a jövőnkért

10%-kal kisebb kibocsátás a jövőnkért Program

Magyarország is csatlakozik az egyik legsikeresebb nemzetközi klímavédelmi kampányhoz, a 10:10 projekthez. A 10:10 egy önkéntes CO2-kibocsátás csökkentő kampány, magánembereknek, szervezeteknek vagy vállalatoknak, akik vállalják, hogy 10%-kal csökkentik karbon-kibocsátásaikat 12 hónap alatt, 2010-től kezdve.

Miért pont 10%? Ez egy megfogható, elérhető és egyszerű cél, mégis nagyon hatásos. Emellett a szakértők is egyetértenek abban, hogy évente ekkora karbon-kibocsátás csökkentéssel tudjuk együtt elkerülni a globális klímakatasztrófát.

Karbonkibocsátásunk (pontosabban az összes üvegházhatású gáz kibocsátásunk, amelyekk közül a CO2, CH4 és N2O a legjelentősebbek) felelős a globális klímaváltozásért. Olyankor keletkezik, amikor üzemanyagot égetünk el kocsinkkal, lakásokat fűtünk, vagy tüzelőanyagot használunk el gyárakban és erőművekben.

A legtöbbünknek egy 10%-os kibocsátás-csökkentést nagyon könnyű elérni. Nem kell mást tenni, mint leszigetelni a padlást vagy heti párszor autó helyett biciklivel járni a munkahelyünkre. De úgy is elérhetjük ezt a mértékű csökkentést, ha kevesebbet repülünk, kicseréljük néhány izzónkat energiatakarékosra, vagy csak egyszerűen ,,stand-by” helyett kikapcsoljuk az elektromos készülékeket éjszakára. Az életvitelünkön szinte alig kell változtani, mégis többet jelent a Földnek, mint gondolnánk!

A 10:10 avval teszi jelentőssé az egyéni erőfeszítéseket, hogy biztosítja a közös felületet, ahol sok-sok ember és szervezet sorakozik fel egy közös ügy mellett. Csatlakozni a kezdeményezéshez a http://www.1010global.org/hu oldalon lehet mindenkinek, aki vállalja az évi 10%-os csökkentést. Az oldalon hamarosan családoknak szóló tennivaló lista is lesz.

A 10:10 Global-t Franny Armstrong filmrendező alapította független szervezetként. A főhadiszállása Camden Town-ban, London-ban található. Onnan működnek együtt számos szervezettel és önkéntessel, akik a 10:10-et működtetik a saját országukban.

“A hülyeség kora lejárt!”

Hivatalos 10:10 magyarországi kampánynyitó ünnepség a fővárosi Gödör klubban 2010.07.16 péntek este, 19.30-tól.

Az ingyenes nyitórendezvényen zenél DJ Infragandhi és a Kenedi zenekar. Levetítik A hülyeség kora című filmet, annak végeztével pedig az érdeklődők feltehetik kérdéseiket Lizzie Gillet-nek, a film producerének. Az este során koncertet ad a Korai Öröm, a Kampec Dolores és a Korai’s Banditos.  A részvétel ingyenes!

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A Babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenhárom éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkHa örökbe fogadsz egy Pigottát, megmentesz egy életet
Következő cikkŐszibarack dzsem recept

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..