Ha örökbe fogadsz egy Pigottát, megmentesz egy életet

pigotta_lead_80.jpg

Mi a Pigotta? 50 centis rongybaba, amit nagyon könnyű elkészíteni. A teste pamutból van, vattával tömik ki, a haja színes fonal. Az arc elkészítéséhez csak textilfilcre, vagy festékre van szükség. Az UNICEF „Pigotta” babái olyan fejlődő országban élő kisgyermekeket szimbolizálnak, akiknek szüksége van a segítségünkre.

Napjainkban Európa-szerte több tízezren készítenek ilyen rongybabákat iskolákban, családokban, klubokban és nyugdíjas otthonokban. Egy kis fantáziával és kreativitással bárki elkészítheti a sajátját. Minden babának van “születési bizonyítványa”, amin szerepel neve, születési helye, nemzetisége, készítőjének neve és címe, esetleg fényképe, és egy képeslap.

Az elkészült babákat az UNICEF összegyűjti, és “örökbefogadásra” kínálja őket. Az “örökbefogadó” család visszaküldi a képeslapot a készítőnek, hogy az tudja, babája hova került. A babákért egy szimbolikus összeget, kb. 20 euro adományt ajánl fel „örökbe fogadója” az UNICEF javára.

20 euroba kerül ugyanis egy olyan kombinált oltás (beleértve az oltóanyagot, a tűt, a fecskendőt), amely megvédi a kisgyermeket hat halálos betegségtől: a tetanusztól, a kanyarótól, a szamárköhögéstől, a gyermekbénulástól, a tbc-től és a diftériától. Még napjainkban is 3 millió gyermek hal meg évente olyan betegségekben, amelyek védőoltással könnyen megelőzhetőek lennének. 30 millió gyermek nő fel a szükséges oltások, tehát megfelelő védettség nélkül.

Az UNICEF fontos célkitűzése, hogy a világon minden gyermek megkaphassa a szükséges védőoltásokat, és a Pigotta programból befolyó összeget teljes egészében erre a célra fordítja a szervezet. Aki „örökbe fogad” egy rongybabát, biztosítja ezeket a védőoltásokat egy fejlődő országban élő kisgyermeknek, aki így egész élete folyamán védve lesz a veszélyes betegségekkel szemben. A program abban is segít, hogy a fejlett országok lakói, főként a gyermekek, felfigyeljenek kevésbé szerencsés körülmények közé született sorstársaik nehézségeire.

A program ötlete Olaszországból, az UNICEF egyik önkéntesétől, Jo Garceau-tól származik. Az első évben, 1988-ban 2.000 rongybaba lelt új otthonra, most évente több mint 200 ezer. Az elmúlt években az akció tovább bővült: Olaszországban a milánói Scala legnevesebb baba- és jelmezkészítői, Franciaországban a legnevesebb divatdiktátorok és fiatal tervezők is elkészítették saját Pigottájukat. A francia „haute-couture” babákat Párizsban egy kiállítás keretében ismerhette meg a közönség, majd 2003. november 20-án, a gyermekjogok világnapján elárverezték őket, szintén az UNICEF oltási programjának javára. A több mint 50 alkotó között olyan híres divatházak szerepeltek, mint Armani, Christian Lacroix, Emanuel Ungaro, Givenchy, vagy Pierre Cardin.

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A Babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenhárom éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkHogyan működnek a terhességi tesztek?
Következő cikk10%-kal kisebb kibocsátás a jövőnkért

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..