Peteérésjelző tesztek

ovulációs teszt

A peteérés időpontjának meghatározására a jelenleg rendelkezésre álló legmegbízhatóbb módszer a peteérésjelző tesztcsík vagy tesztkazetta. Működésének lényege, hogy a vizeletben lévő LH hormon (luteinizáló hormon) mennyiségét jelzi.

A peteérés során az LH-hormon mennyisége fokozatosan emelkedik, majd a tüszőrepedés előtt 24-36 órával eléri a csúcsát. Az ovulációs teszt képes kimutatni ezt az emelkedést.

A forgalomban lévő tesztek mindegyikéhez pontos leírást mellékelnek a használatra vonatkozóan, amely tartalmazza azt is, hogy a ciklus mely napján érdemes elkezdeni a tesztelést. A csomag rendszerint 5 db tesztcsíkot vagy tesztkazettát tartalmaz, ez a mennyiség általában elegendő az LH-csúcs meghatározására egy ciklus során.

Az LH-hormon

Általánosságban elmondható, hogy amennyiben a legrövidebb ciklust alapul véve annak hosszából kivonunk 16-17 napot, és ekkor kezdjük meg a tesztelést, akkor naponta végzett vizsgálattal jó eséllyel kimutatható az LH-csúcs. A teszten (a terhességi tesztekhez hasonlóan) van egy kontrollcsík, és van egy második csík, ami az LH-hormon szintjét jelzi. A naponta végzett tesztelés során megfigyelhető, hogy a hormonszint hogyan változik. Általában a második csík erőssége fokozatosan nő, de előfordul, hogy ideiglenesen egy picit visszahalványodik. Ettől nem kell megijedni, mert a vizelet hormonkoncentrációja függ attól is, hogy mennyit ittunk és mikor volt utoljára vizeletürítés a vizsgálatot megelőzően. Éppen ezért a tesztelés előtt kb. 2 órával érdemes csökkenteni a folyadékbevitelt és kerülni a vizeletürítést.

Tesztelés vizeletből

Néhány éve az ovulációs teszteknél még a reggeli első vizeletet javasolták a vizsgálathoz, de ahogy a tesztek érzékenysége nőtt, most már kifejezetten kerülendő az első vizelet alkalmazása. Célszerű délután vagy este, mindig megközelítőleg azonos időpontban végezni a tesztelést. A vizeletet fogjuk fel egy tiszta edényben (pl. műanyag pohár) és a tesztcsíkot jelölésig mártsuk bele, vagy tesztkazetta esetén a csomagban mellékelt pipettával a kazetta megfelelő pontjára juttassunk 5-6 csepp vizeletet.

LH-csúcs

Pozitív eredménynek (LH-csúcsnak) minősül az, ha a tesztcsík pontosan ugyanolyan erős, vagy erősebb, mint a kontrollcsík. Ezen a napon és az ezt követő két napon van a legnagyobb esélye a teherbeesésnek. (Érdemes megjegyezni, hogy mivel az LH-hormon szintje fokozatosan emelkedik, ezért ha egyáltalán nem tapasztalunk 2. csíkot, vagy csak nagyon halványan, akkor a következő napot akár ki is hagyhatjuk tesztelés szempontjából! Így egy kicsit lehet spórolni a tesztekkel.)

Nem esel teherbe? Ezek a gyógynövények segíthetnek!

Ha 5 nap tesztelés után egyáltalán nem mutatható ki LH-csúcs, akkor folytathatjuk egy újabb csomaggal, vagy a következő ciklusban kezdjük újra a tesztelést pár nappal eltolva a vizsgálat kezdetét. Fontos megjegyezni, hogy nem minden ciklusban következik be ovuláció, ezért ha egy-két ciklusban nem tapasztalunk LH-csúcsot, akkor sem kell megijedni, a nők többségénél előfordul évente egy két anovulációs (peteérés nélküli) ciklus. Ha azonban 3-4 hónapon át nem mutatható ki peteérés, akkor forduljunk orvoshoz!

Az LH-csúcs meglétéből sajnos nem lehet teljes bizonyossággal következtetni arra, hogy a tüszőrepedés valóban megtörténik. Előfordul, hogy már a peteérés fázisa során következik be probléma, és az érett tüsző nem reped meg, így nem következhet be terhesség sem. Ezért amennyiben 6-12, ovulációs teszttel figyelemmel kísért ciklus alatt sem következik be a terhesség, akkor javasolt nőgyógyászhoz, meddőségi szakemberhez fordulni. Ez annál is inkább indokolt, mert ha a pár férfi tagjánál van valamilyen probléma, akkor hiába van tüszőrepedés, nem történik meg a fogantatás.

Nem tudsz teherbe esni? Ezek állhatnak a hátterében!

Az LH-teszt minden más (jelenleg ismert) módszernél alkalmasabb az ovuláció időpontjának otthoni meghatározására. Alkalmazhatjuk önmagában, vagy például hőmérőzéssel kombinálva (így nem csak a tüszőrepedés előtt végbemenő változásokat kísérhetjük figyelemmel, hanem a ciklus második felében esedékes progeszteron-fázis meglétére is következtethetünk.) A terhesség létrejöttét azonban még így is számos más tényező befolyásolhatja, a megfelelő időpontban történt szeretkezés esetén is csak 20-30% eséllyel jön létre terhesség. Mindenképpen türelmesnek kell lenni és várni, hogy a baba jöjjön, amikor Ő szeretne.

Az LH-tesztekhez drogériákban és gyógyszertárakban lehet hozzájutni, vény nélkül kapható, az 5 tesztet tartalmazó csomagokban.

írta: Ferbert-Vadász Ágnes
A cikk eredetileg publikálva: 2006. április

Erről a témáról még a Gyermekre várva! rovatban olvashatsz többet!

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkGyerekek nyitották meg az óvodát és a bababarát irodát a Nokiánál
Következő cikkHogyan lássunk neki a hozzátáplálásnak?

5 EDDIGI KÉRDÉSEK

  1. Üdvözlöm! Az lenne a kérdésem hogy a pete érési tesztet menstruáció közben is lehet e használni? Válaszát előre is köszönöm!

  2. 2 év sikertelen próbálkozás után úgy sikerült teherbe esnem, hogy a 10. napon fogant a baba, holott az LH teszt 15. napon mutatott pozitív eredményt. Vagyis vagy a csúcs mutatott késést a peteéréshez képest ami talán akkor lehetséges ha 2 csúcsom is volt vagy a spermium élt túl (nade ennyit?) vagy egyéb hiba csúszott a gépezetben. A ciklusom hossza 25 nap amelynek a 10. nap felel meg, de a teszt rendszeresen 14-15. napra jelzett LH csúcsot. Sajnos ez folyamatosan átvert engem. Mi történhetett még?

  3. Üdvözlöm!

    Én több mint 4 évig szedtem lindynette20 fogamzásgátlót. Ezelőtt 2-3havonta volt menstruációm. A tabletta szedése alatt mindig megjött pontosan. November 5.én kellett volna megjönnie de ez mot először elmaradt. Sokat fáj a fejem, ezért úgy döntöttem nem használom tovább az antibébi tablettát. Azóta sem jött meg. Kicsit aggódom emiatt, bár hallottam róla, hogy ez gyakori probléma a tabletta elhagyása után ami általában 2-3 hónapig áll fenn. Elkezdtem LH tesztet használni amin a teszt csíkom szépen ersödött is, majd dec.21.-én vált viszonylag sötétté (még mindig nem egyformán a controlhoz képest. ) 22.-ei tesztelésemig 22óra telt el, ezen a napon már alig észrevehető volt a teszt csíkom. Reéltem,hogy 14 napra rá megjön a menstruációm, de sajnos nem így történt. Lehetséges, hogy megindult a petérésem de abba maradt, vagy kilökődni nem tudodd és mindennek az az oka, hogy a fogamzásgátló abba hagyása után még nem állt be valamilyen hormonszintem? A kérdéseim a következőek lennének: Mitől lehetséges, hogy esetleg nem történik teljes peteérés hanem félbe marad a folyamat(biológiailag)? Mi okozhatja hogy megérik a pete mégsem tud kilökődni? Lehetséges,hogy legyen érett pete és tüszőrepedés is csak a menstruáció maradjon el pl. ha nem jut el a petefészekből a méhig? Az lehetséges, hogy legyen tüszőrepedés és elmaradjon a menzesz mert a sorvadó pete nem vérzik be? A pete bevérzése egyenlő a menstruáció kezdetével, vagy már előbb megtörténik? Hogyan fordulhat elő biológiailag olyan, hogy peteérés nélkül is bekövetkezzen menstruáció? Ezt mi okozza? Normális esetben egy Fsh teszt elvégzésénél mit kell lásson az ember? A peteérés folyamata menyi időt vesz igénybe? Rengeteg kérdésre sajnos az interneten nem leltem választ…

  4. Jó napot kívánok!

    Esemény utáni tabletta után teherbe estem pedig bevettem 72 órán belül. Lehet baja a babának ez miatt?
    Válaszát előre is köszönöm

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..