Petesejt mélyfagyasztással a meddőség ellen

petesejt mélyfagyasztás

A meddőség kezelésében egyre nagyobb jelentősége van a mélyfagyasztásnak, amellyel ivarsejteket, embriókat és petefészekszövetet tárolnak úgy, hogy hosszú időn keresztül megőrizzék az életképességüket. Új módszer a petefészek szöveteinek fagyasztása, így a daganatos betegségben szenvedő fiatal nőknek is marad esélye a gyermekvállalásra.

A klinikai embriológusoknak a hét végén, Budapesten megrendezett világkongresszusán a témában elért új tudományos eredményeket tekintették át a szakemberek.

Új és reményteli módszer a petefészek szöveteinek fagyasztása. A fiatal nők daganatos betegségének gyógyításakor alkalmazott sugárkezelés vagy kemoterápia károsíthatja a petefészek működését. Ezeknek a pácienseknek nagyon kevés esélyük marad arra, hogy gyermeket vállaljanak, az ő esetükben alkalmazható a petefészek szöveteinek fagyasztása és átültetése.

A Semmelweis Egyetem I. számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika embriológiai laboratóriumának vezetője a konferencia témái közül kiemelte, hogy a petesejtek fagyasztására egyre nagyobb igény jelentkezik a meddőség kezelésében. “- A módszerről sokáig mondtuk, hogy kísérleti stádiumban van. Eredményessége messze elmaradt attól, hogy a mindennapi gyakorlatban is bevezessék. A kongresszuson elhangzott előadások igazolták, hogy a petesejt fagyasztás hatékonysága nagyon sokat javult az elmúlt években.” – mutatott rá.

A módszer lényege, hogy a károsító beavatkozás előtt a petefészekből szövetmintákat vesznek ki, azokat lefagyasztják, majd egy későbbi időpontban, a felolvasztást követően ezeket a szövetmintákat visszaültetik a női szervezetbe. A visszaültetett szövetek újra működni kezdenek, így lehetőség nyílik arra, hogy megtermékenyítésre alkalmas petesejtek termelődjenek bennük.

fotó: pixabay.com
A Babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenhárom éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket.
Előző cikkJennifer Lopez szerint az orr is nő a terhesség alatt
Következő cikkSose rázd a kisbabádat!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..