Sose rázd a kisbabádat!

Sose rázd a kisbabádat!

A gyermek megrázása a 0-3 éves korú gyermekeket érintő leggyakoribb bántalmazási forma. Az általában fáradt, kontrolljukat vesztett szülők, gondozók nem is sejtik, hogy milyen súlyos sérüléseket okozhatnak ezzel a babáknak. A legsúlyosabb esetekben agyvérzés, gerincsérülés léphet fel, mely kb. 20%-ban a gyermek halálát okozza.

Az ilyen bántalmazáson átesett babák jellegzetes kórképet mutatnak, melynek angol neve „Shaken Baby Syndrome vagyis magyarul a „megrázott gyermek szindróma”. A túlélők jelentős része maradandó károsodást szenved. Egy kanadai kutatás szerint, melyben 364 gyermek megrázott gyermek esetét vizsgálták, a gyermekek 19%-a meghalt, a túlélők több mint fele idegrendszeri károsodást szenvedett, 65%-uk látássérülést, és 85%-uknak volt szüksége további komplex kezelésre, fejlesztésre.

Túlélni a bántalmazást

Evelint 10 hetes korában bántalmazta édesapja, kivette a kiságyból, többször fejberúgta, majd kb. fél percig erőteljesen rázta. A kislány túlélte a bántalmazást, de életre szóló idegrendszeri sérüléseket szenvedett: megsérültek a látóidegei, naponta többször vannak rohamai a gyógyszerek ellenére, laza az izomzata és csak korlátozottan tudja mozgatni a bal oldalát. 21 hónapos korában úgy viselkedett, mint egy 2-3 hónapos csecsemő: nem tudott önállóan ülni, mászni, vagy felállni, még a csőrös poharát sem tudta megtartani.

Kampány a megrázott gyermek szindróma ellen

Magyarországon évente 30 gyermek hal meg egyértelműen bántalmazás, elhanyagolás következtében. A Gyermekjóléti Szolgálatok gondozásába kerülő gyermekek kb. 8%-a – kb. 20 ezer gyermek! – szenved bántalmazástól és elhanyagolástól. Szakemberek szerint ott, ahol nagy a szegénység, könnyebben előfordulnak „balesetek” a gyerekkel.

A gyermektraumatológiákon manapság szinte minden hónapban fordulnak elő bántalmazási nyomokat viselő, netán háztartási balesetben megsérült, vagy „csak” elhanyagolt gyermekek. Többségük 5 éves kornál fiatalabb. Statisztikák szerint ebben a korban az összes törések több mint negyede szándékos agresszió következménye.

Az első életévben bekövetkező halálokok több mint 7 %-a bántalmazás következtében jön létre (ezzel a második helyen áll a halálozási okok közt). A leginkább veszélyeztetettek között vannak a koraszülöttek, a valamilyen fejlődési rendellenességgel, sérüléssel világra jöttek, és az elsőszülötteket is többször éri agresszió.

Az angolszász országokban sok éve szerveznek kampányokat „Sose rázd a kisbabádat” címmel. Idén az Országos Gyermekegészségügyi Intézet (OGYEI) is szeretné felhívni a figyelmet a kórkép jelentőségére és aktív felvilágosítással megakadályozni a gyermek megrázásából adódó súlyos szövődményeket. Ehhez egy Ausztráliában évek óta használt felvilágosító kisfilm és szóróanyag magyar adaptációját készítették el.

Forrás: Babafalva – OBJEKTÍV Hírügynökség

Szólj hozzá Te is!

5 EDDIGI KÉRDÉSEK

 1. zolszam!
  Nekem van gyerekem.Lehet,hogy szerencsés vagyok,de nekem nem pokol a gyereknevelés.Sőt,még ezt a szakmát is választottam.A gyerek nem bömböl egész nap.Ki kell elégíteni a szükségletét.Ennyi.A hasfájásos időszak elmúlik.Azt is ki lehet bírni.Nem 24 órán keresztül sír.Több részletben lehet pihenni.Tuti,hogy az eleje nem egyszerű,de nem nevezném pokolnak.A gyermek ad egy csomó pluszt is,amiből lehet töltődni!!!!!!!!!Tudod milyen jó,amikor egy nem éppen pihentető éjszaka után úgy ébreszt,hogy rád mosolyog????

 2. Lehet persze, hogy ha az enyém lenne a baba és egy szép szerelemből születik, mindent másképp látnék, éreznék. De az alvásmegvonás akkor is egy iszonyat! Se éjjele, se nappala az embernek, mert ordít a baba! Mondom, lehet, hogy másképp tudnék hozzáállni, ha az enyém lenne a baba!

 3. Sajnos, nekem nincs gyermekem. De nem tudom, hogy bírtam
  volna azt a rengeteg megpróbáltatást, ami a gyerekneveléssel jár. Az állandó ordítás, hogy az egész család nem tud tőle aludni sem éjjel, sem nappal. Orvoshoz elviszik, nincs semmi baja, de ordít. Azt hiszem, ilyenkor rácsuknám a szobaajtót és lemennék az utcára, minél távolabb otthonról! Nehogy jóvátehetetlen dolog történjen.
  Több esetről olvastam, néhány ifjú szülőt ismerek, mindenki azt mondja, az első életév maga a pokol! Nincs mit szépíteni rajta!

 4. Úr isten, aki ilyet csinál… hát… én nem tudom. Fáradtság szegénység ide vagy oda, akkor sem értem! Ha annyira kimerült, forduljon orvoshoz, de ne az ártatlan kis babán töltse ki a mérgét.

  • Őszintén szólva rendesen kiakadtam, mikor írtam a cikket, pláne mikor kerestem videót hozzá a youtube-on. Ott sok olyan kisgyermekről is van videó, akik nem élték túl.:( Szörnyű!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..