Rövidebb kismama-évek, befagyasztott családi pótlék

Rövidebb kismama-évek, befagyasztott családi pótlék

Megszavazta a parlament a családtámogatási rendszer átalakítását. Ennek értelmében csökken a GYES időtartama, és kétszer olyan hosszú biztosítási idő kell a TGYÁS-hoz és GYED-hez, mint eddig. Az új rendelkezése a 2010. április 30. után született gyermekekre vonatkoznak. 

A 2010. május elseje után születő gyerekek esetében két évre csökken a GYES időtartama a jelenlegi 3 évről.

TGYÁS és GYED pedig annak jár, aki a szülést megelőzően legalább 365 napot töltött biztosításban (azaz munkában). (Jelenleg 180 napot követel meg ehhez a törvény.)

A módosítás szerint a gyedet legfeljebb olyan időtartamra lehet igénybe venni, mint amennyit a szülő biztosítási jogviszonyban töltött előtte, de legfeljebb a gyermek 2. életévének betöltéséig. Arra az időszakra a gyermek 2 éves koráig, amire már nem jár a GYED a szülőnek, GYES igényelhető majd.

A módosítás azt is tartalmazza, hogy jövőre nem emelkedik a családi pótlék összege, amely így egygyermekes család esetén havi 12.200 forint, háromgyermekeseknél gyermekenként 16 ezer forint marad.

A családi pótlék felső korhatárát 23 évről 20-ra csökkentik a törvény 2010. augusztus 31-től hatályba lépő rendelkezésével. Egyes esetekben az önkormányzatokat határozhatnak úgy, hogy a családi pótlék gyermek után járó összegének legfeljebb 50 százalékát természetbeni formában nyújtják.

A családtámogatási rendszer változtatásának fő célja nem a költségvetési megtakarítás, hanem a foglalkoztatottság növelése – mondta el Herczog László miniszter a múlt keddi kormányszóvivői tájékoztatón. A szociális és munkaügyi miniszter elmondása szerint a gyes és gyed szabályainak módosítása 15 milliárd forintos, míg a családi pótlék rendszerének változtatása néhány éven belül mindössze 8 milliárd forintos megtakarítást hoz majd a költségvetésnek.

21 EDDIGI KÉRDÉSEK

 1. Kedves Hozzászóló!

  Ha nem is a hozzászólásokat, de lényegében a bennük megfogalmazott követeléseket eljuttattuk már a Parlamentbe, a miniszterelnökhöz és a Szoiális és Munkaügyi Minisztériumba egy petíció formájában még áprilisban.Ígéreteket kaptunk, hogy figyelembe veszik.

  • Akkor azt hiszem ez kevés és valamivel több cselekedetre lenne szükség, csak nem tudom milyen formában, mert így a petíciót besüllyesztették a fiók legaljába, rajta ülnek majd hónapokig, és ha senki nem hozza fel a témát a közeljövőben, akkor el lesz szépen az egész sumákolva úgy, ahogy van! Úgy gondolom, ha április óta csak folyamatosan megvágnak minket kisgyermekes családokat anyagilag, akkor ebben az ügyben még mindig nem történt semmi érdemleges.

   Mi a férjemmel most vagyunk túl egy hivatalos procedúrán, amely ügy még mindig nem lenne lezárva és a mi javunkra fordítva, ha mi a férjemmel nem csapunk a bürokratikus, 30 napig henyélő és a papírjainkon ülő ügyintéző hölgyecskék asztalára. Sajnos szép szóval, kedvesen és barátságosan nem sikerült elérnünk azt, ami a jog és a törvények szerint mindenféleképpen jár nekünk. Úgy kezelték a papírjainkat és az ügyünket, mintha sajánálnának tőlünk mindent. Meg kellett őket fenyegetnünk egy felsőbb felettük álló szervnél tett feljelentéssel ahhoz, hogy 2 nap alatt meg legyenek a papírjaink és hozzá jussunk ahhoz, ami amúgy is jár nekünk.

   Ezt csak azért írtam le, mert ez egy élő példa arra, hogy kevés az, hogy áprilisban eljuttatták a petíciót a Parlamentbe, ha már bocsánat, de nincsenek baszogatva folyamatosan és senki nem csap az asztalukra, akkor soha semmi nem fog történni ezügyben és kisgyermekes családok ezrei fognak nyomorban élni, mert stagnáló fizetésekből, vagy épp a munkanélküli járadékból nem fog menni ez az agyonra adóztatott életforma, amit a jelenlegi kormány diktál. Én szívesen odacsapnék a parlamentben ülők asztalára, de egyedül kevés vagyok ehhez, egy esetleges tüntetés pedig nem megoldás. Akkor mit lehetne tenni???? Mert ez a jelenlegi egy nagyon sanyarú élet, amelyben az embernek élni sincs kedve. Hogyan lehetne rászorítani a kormányt arra, hogy tényleg el fog fogyni a magyar, ha ezt így folytatják tovább???? 10 évet nem adok neki és Magyarország többé nem lesz igazi Magyarország, hanem a kisebbség és más nemzet által lakott terület, amely csak nevében lesz Magyarország, de tartalmában nem, mert ezek után a magyarok nem mernek szülni!!!!!!!!!!!!!!

 2. Mennyire igazad van! Valóban Orbánéknak nem kell számolgatni szülés előtt, csak szülni látástól mikulásig. Nekik könnyű, mert milliók vagy esetleg milliárdok (?) folynak be a családi kasszába, de hány meg hány olyan ember van ebben az országban, ahol a két felnőtt (férj és feleség) fizetése összesen alig éri el a 150.000 Ft-ot???? De ismerek családokat, ahol még ennyi sincs. Orbánnak csak a szája jár, de ő is tisztában van a babavállalás anyagi kérdéseivel, ráadásul nem hiszem el, hogy ők nem védekeznek a feleségével, mert akkor már lenne vagy 20 gyerekük.

  AKKOR MOST KÉRJÜK A BABAFALVA “ÜZEMELTETŐIT”, HOGY JUTTASSÁK EL A KISGYERMEKES ANYÁK HOZZÁSZÓLÁSAIT A PARLAMENTBE!!!! MERT SOK CSALÁDOT NYOMORBADÖNTENEK A MEGSZORÍTÓ INTÉZKEDÉSEIKKEL!!!! ADJANAK MUNKAHELYEKET A KISMAMÁKNAK!!!! LEGYEN LEHETŐSÉG RÉSZMUNKAIDŐBEN DOLGOZNI JÓ FIZETÉSÉRT, HOGY ABBÓL A GYEREKEKET TISZTESSÉGESEN FEL LEHESSEN NEVELNI!!! HA EGY EMBER BECSÜLETESEN ÉS SZORGALMASAN DOLGOZIK, AKKOR LEGYEN MEGFIZETVE!!!! ÉS NE VEGYÉK EL AZ ANYÁKTÓL AZT AZ ÖRÖMET, HOGY RÉSZESEI LEHESSENEK, AMINT A GYERMEKÜK JÁRNI ÉS BESZÉLNI TANUL, VAGY HOGY SZOBATISZTA LESZ!!!!

  Mert azzal, hogy mindenáron bölcsödébe akarják kényszeríteni a pici babákat az anyukákat meg az egyelőre nem létező munkahelyekre, azzal azt érik el, hogy azt a sok pici gyereket vadidegenek fogják nevelni, akik nem lesznek soha olyan melegséget árasztó, családi békével rendelkező emberek, mint maguk az anyák!!!! Azok a bölcsis gyerekek egy a család számára vadidegen életszemlélettel fognak felnőnni, mert nem az anya neveli őket, hanem egy vadidegen gondozónő!!! Nem beszélve arról, hogy bölcsibe is csak úgy járathatja a szülő a gyermekét, ha fel tud mutatni egy papírt arról, hogy van neki munkahelye is. De mivel a munkaadók nem akarják alkalmazni a kisgyermekes anyákat így nincs se havi fix jövedelem, se bölcsi. Ilyenkor mit tegyünk, mi anyák??? Dögöljünk meg és haljunk éhen a gyerekünkkel együtt????

  KÉREM, JUTASSÁK EL EZEKET A HOZZÁSZÓLÁSOKAT A PARLAMENTBE!!!!

  Ja, és végül, de nem utolsósorban! Kicsit furcsa, hogy egyre többször hallunk a hírekben arról, hogy már megint eltünt x milliárd Ft, vajon hová lett? Kérdezzék már meg kedves politikus elvtársainkat!!!! Úgy szeretnék én is képviselő lenni és havi félmillákat mindenféle költségtérítésre, lakhatási támogatásra stb. hivatkozva hazahozni a családomnak! Ha én is megkapnám egy képviselő fizetését minden hónapban, nekem se okozna gondot, hogy elvigyem a családomat külföldre nyaralni és az se, hogy a legdrágább, legmárkásabb ruhákba, cipőkbe járassam a gyerekeimet, mert a számláinkat vígan fizetném ki és utána még mindig maradna annyi, hogy vígan meg tudjunk élni belőle, de addig, ameddig a GYED nevetséges összegét is sajnálják tőlünk, addig azt kívánom, kúrják el a saját fizetésüket is, necsak a kisgyermekes családok életét!!!!!!!!!!!!!

 3. A környezetemben nagyon sok kismama ment vissza már a 2. év után dolgozni, hiszen a 3. évben már nagyon kevés a támogatás. Most viszont majd semmi. Azokat a gyermekeket sajnálom akik még otthon lehetnének 3 éves korukig és az óvival kezdenénk az elválást anyutól. Mindig is furán néztem azokra az anyukákra akik még pelenkás babájukat, akinek még a legnagyobb szüksége van a mamájára be adja egy olyan intézménybe ami már így is túl zsúfolt. Értem én a megélhetés, de kérdem én milyen lelki válságon megy keresztül egy kis gyerek aki még szinte beszélni sem tud, aki még meg sem tudja fogalmazni az érzéseit, be adják egy kis zúgba ahol vajmi kevés figyel irányul rá.

 4. Hát nagyon egyetértek az előttem szólokhoz.Eleolvastam a hozzászólásokat mindet és ugy látom mindenkit felháborít kivéve az illetékes politikusokat nem.Én csak abban reménykedek. hogy valaki megmutatja nekik ezeket a leveleket és a maradék eszükkel elgondolkoznak.Mert miről is van szó?Lerövidítik a gyest 3-ról 2 évre.De építünk helyette sok bölcsit megjegyzem biztos olcsóbb.Kérdem én azt hiszik evvel el van intézve a dolog nem látják be hogy nem csak ez kell hozzá.Én 28 évesen szültem az első babánkat.Munkahelyemről elég jó keresettel jöttem el hozzáteszem errefélé ahol mi lakunk néz ki jó fizunak.Elég jó beosztásom volt a képesítésemhez képest és büszke vagyok rá hogy feljutottam a ranglétrán és az eszemet nézték nem a képesítésemet.Na hogy fojtassam ez a munkahely sok túlórával járt és két műszakkal.Ide nem biztos hogy vissza birnák menni nem azért mert nem vesznek vissza hanem mert a gyerek végett.Gondolom én ezalatt hogy erre a munkahelyre reggel 4-kor el kell indulni ha délelőttös vagyok akkor tán hazaérek még az ovi be nem zár.Ha délutános vagyok 12-kor indul a busz és éjfél mire hazaér persze ha nincs túlóra ami az én beosztásomból kifojólag nem sűsűn fordul elő.Akkor kérdem én a megépített bölcsödék majd hajnalban nyitnak és éjfélkor zárnak?Nem csak ugymond “pesti” viszonylatban kéne szétnézni “gordon bácsi”.És sajnos az anyának így megszűnik a munkahelye mert ugy az apák többségében jobban keresnek és így nekik maradnki kell az anya lép.Nem beszélve arról, hogy mi is évekig gyűjtögettünk szülés előtt számoltunk hogy még mennyit kell dolgozni ahhoz hogy jöhessen a baba.Tegnap hallottam Orbánt az egyik műsórba vendég volt és azt mondta a gyereket nem tervezni kell hanem fogadni.Hát persze neki biztos nem kell számolgatni.A mások dolog az üggyel kapcsolatban van ezeknek gyerekük?Egy kétévest láttak már?Akkor biztos tudják hogy ebben a korban van legnagyobb szüksége az anyára ilyenkor kezd folyamatosan beszélni szobatiszta lesz érdeklődni kezd a dolgokról és ezt akarják elvenni az anyától.Sólyom bácsinak igaza van az anyák döntsék már el mikor mennek dolgozni azt hiszem valahogy igy nyilatkozott.Nem beszélve arról hogy ez a gyes és gyed dolog évekig működött most meg ezt is el akarják kúrni!MEGHÁT arra is kiváncsi lennék hogy tényleg bevezetnék az ugymond régi szóval éljek a “kismama műszakot”?Vagy megint csak etetnének benünket.Még annyit, hogy mindig a külföldi dolgokkal jönnek.Szétnéztek arra jobban is?Ugyanis ha jól átnéznék a dolgokat arrafelé látnák hogy igaz hogy kevesebb ideig vannak otthon a kismamaák de mennyi pénzért?ÉS hogy?Ugyanis ott ha visszamész dolgozni ott nem hajnalban kell kellned hanem a gyerekhez igazitják a munkaidődet és ha szerencséd van még olyan munkahelyed is van ahol saját bölcsi és ovi tartozik.Kérdem én ilyen körülmények mellett ki nem menne vissza dolgozni?De hát itt Magyarországon több évszázadnak el kell telnie ehhez.Ugyhogy addig ne nagyon takarózanak külföldel még nálunk nincs megteremtve hasonló körülmény a kismamáknak.És reméljük hogy ezeket a leveleket a kedves politikus ugribugriaik is elolvassák és értenek belőle!!!

 5. Mindenkinek nagyon igaza van, aki előttem írt. Tökéletesen megértem a felbőszült hozzászólásokat is, mert az adrenalin szintem az egekbe szökik, amikor a híradóba, rádióban mást sem hallok csak azt, hogy már megint mi minden lesz drágább és mi mindent szüntetnek meg és vesznek el a családoktól, nőktől, kismamáktól, gyerekektől…!!!!! És még van bőr a képükön azon síránkozni egy EP választás után, hogy ők mennyire meg lettek büntetve!

  Nem hiszem, hogy ez nekik olyan nagy büntetés lenne, hiszen attól, hogy nem ők vannak az emberek szívében a topon, még a zsebük tele van és nagyon is jól meg tudnak élni, de mi a helyzet velünk????

  Nagyon sokan vagyunk, akik máról holnapra élünk, és a számlák befizetése után erőteljesen kell gondolkoznunk azon, hogy ha lemegyünk a boltba kenyéren és tejen kívül mi az amit még megmerjünk venni a silány jövedelmeinkből.

  A kérdés már csak az, hogy hiába lesznek jövő tavasszal választások, hiába kerül az ellenzék a kormány élére, ők vajon tényleg jobbak lesznek?

  Mert a mínuszba vágott államkasszából ők sem fognak tudni adni a családoknak csak akkor, ha újra és újra adósságba verik Magyarországot. Annak meg újra és újra mi isszuk meg majd a levét, mert mindig lesz egy Gyurcsány vagy egy Bajnai, aki rajtunk húzza meg a nadrágszíjat és nem a kapzsi politikusokon, akik csak a saját zsebüket tömködik az adófizetők pénzéből….!!!!!!

 6. Sziasztok,

  Nagyon sokmindenben egyetértek az előttem szólokkal, az én helyzetem is teljesen kilátástalan, mivel a múlt héten járt le a Gyes-em, ráadásul még azt sem tudom hogy kisfiamat felveszik-e ősztől az óvodába, még nem kaptunk visszajelzést.
  Tetejébe még egyedülálló is vagyok, szüleim segítenek amiben tudnak különben már régen éhenhaltunk volna ebben a gyönyörű helyzetben.
  Ráadásul a 3 év alatt csak Gyes-t (havi 25e)kaptam, mivel az utolsó munkahelyemen a terhesség ideje alatt napi 10 óráztam de nem voltam bejelentve, szóval nincsen hova visszamennem dolgozni. 🙁
  Pedig nagyon szeretnék! Olvastam mindannyiotok hozzászólását és nagyon igazak, nem tudom hogy velünk is mi lesz, mert kit érdekel az h. az én kisfiam koraszülött lett 2 hónappal, az apukája terhességem alatt lelépett, aug. helyett júniusban született, tehát min. addig amíg oviba nem járhat (ha felveszik), éljek meg a családi pótlékból, ami egyedülállóként 1.000,- Ft-tal több mint a házasoknak, mégis próbálok bizakodva nézni a jövő elé, mert bár soraitokat olvasva nagyon nehéz lesz és hiába diplomáztam le a Gyes alatt, ill. fejeztem be, kilátástalan a helyzetünk h addig, amíg nem kezdheti az ovit kisfiam, optimális helyzetben szept. eleje és ha szerencsénk van hamar beszokik, bár ismerősöktől hallva, mivel bölcsis nem volt nem lesz könnyű,ráadásu nagyon Anyukás, hiszen mi más is lenne! 🙂 ÉN vagyok neki egyedül.Szóval leghamarabb októbertől tudok munkába állni, de hogy addig miből élünk, senkit nem érdekel……, fordultam MÁK-hoz, Munkaügyi Kp.-hoz stb., egyenlőre hiába, megfelelő választ még nem kaptam, pedig több mint 1 hónapja járkálunk hivatalokba, orvosi felülvizsgálatra (koraszülöttségi miatt) stb. Gratulálok az államnak, az ilyen helyzetekbe végképp bele sem gondolnak, de a luxusautókra, villákra stb., van pénz!!!!!!!
  A kismamák helyzetével pedig egyáltalán nem foglalkoznak, mégis reménykedem h fogok munkát találni, igaz egyáltalán nem fogom tudni megoldani kisfiam elhelyezését, ha beteg lesz hiszen 30 éves vagyok, szüleim 52-53 évesek, hol van még a nyugdíj……, tehát rájuk biztosan nem tudom hagyni.
  Mindezt egybevetve reménykedve várjuk az őszt és az ovikezdést, ha felveszik és remélem munkát is fogok találni! 🙂

 7. Nagyon -nagyon sajnálom azt ami itt történik. Nekem 3 gyermekem van, fiatal vagyok , 30 éves . Boldogan nevelhetném a gyerekeimet, gondolkodhatnék azon, hogy most, hogy jön a nyáriszünet hová menjünk nyaralni, melyik tábort válasszam a fiamnak…stb. DE: a lakáshitel , a rezsi ,a pelenka…felemészt mindent. Persze nyugtatom magamat, ha majd vissza megyek dolgozni, akkor könnyebb lesz. Igen ám, csakhogy a most 3 éves lányomat MÁR elutasították az óvodai beiratkozásnál, mondván mivel a tesó még kicsi és itthon vagyok, azokat veszik fel, akik dolgoznak. Ezt elfogadom, DE jelzem, hogy jövőre vissza szeretnék menni dolgozni, a pici bölcsibe menne( fájó szívvel ) , akkor meg a bölcsödében nincs hely, Már tavaly be kellett volna iratnom.
  HIHETETLEN, ja, és mivel a munkáltató köteles visszavenni ugyan, de ki is rúghat pár hónap után. Pláne, ha a gyerekek a beszoktatási időn túl is sokszor lesznek betegek, a közösségbe kerülés után. A gyakran táppénzen lévő dolgozókat senki sem szereti.
  A nyugdíj korhatárt meg kitolják…NEVETSÉGES, hogy még az ember a nagymamákra, nagypapákra sem támaszkodhat (akik szintén féltik az állásukat ) .
  Nem gondolnak abba sem bele, hogy van aki szeret dolgozni ( én ilyen vagyok ),lelkesíti az elismerés, a tény , hogy valahol szükség van rá, DE kétségbe esik, ha a szeretett gyermekei miatt kerül hártányos helyzetbe a munkahelyén ( Már ha van ) , hiszen nem szívesen alkalmaznak gyed/ gyes-ről visszatérő anyákat. Vagy éppen a gyerek miatt fel sem vesznek.
  Apa meg a végkimerültségig dolgozik, és nincs látszatja. EZ kikészíti a családokat hosszú távon.

 8. Egyetértek az előttem szólóval. Nekünk 2 gyermekünk van, szerettünk volna egy harmadikat, de ilyen körülmények között nem merjük bevállalni. Azt hiszem, ezt most jó pár évig elhalasztjuk, és ha javulás mutatkozik az ország helyzetében, akkor bevállaljuk a harmadik babát is, de ha nem akkor fájó szívvel, de lemondunk róla, mert nem tehetünk mást 🙁

  És vajon hány és hány ilyen szülő van, aki emiatt mond le a gyerekvállalásról???? Mert tudom, hogy nem vagyunk egyedül. Sokan, akik most akarták megszülni első babájukat, nem mernek belevágni, mert félnek, hogy utána az anyának nem lesz állása és nem fogják tudni kifizetni a lakáshitelüket. Undorító, hogy ennyire bele tud rondítani a kormány a családok anyagi helyzetébe, hogy ettől függjön az, hogy ki hány gyermeket szül és nem attól, hogy ki mekkora családot szeretne. Nem igaz? Már évek óta azt hallgatom a tévében, hogy ha így fog folytatódni a népességcsökkenés, akkor már nem kell túl sok évnek eltelnie ahhoz, hogy szó szerint kihaljon a magyar. És vajon ki tehet róla? Nem mi, fiatal szülők, akik imádjuk a gyerekeket és sokan még 3 gyermeket is bevállalnának csak épp nem merik, mert félnek, hogy nem lesz miből eltartaniuk, felnevelniük őket? Nem mi akarjuk megfosztani anyatársainkat a gyedtől, gyestől és a családi pótléktól!!!! Nem mi alkalmazzuk saját magunkat a munkahelyeken éhbérért stresszes körülmények között!!!! Ennek függvényében persze, hogy népességcsökkenés várható. Addig amíg nem fogják fel ésszel, hogy a gyermeknevelés, a gyermek utáni vágy egy természetes biológiai és lelki vágy már évezredek óta, és nem mérhető pusztán a pénz mércéjével és nem vágható senkinek a szemébe az, hogy minek vállal olyan ember gyereket, akinek nincs pénze felnevelni????

  Minden ember vágyik utódra, az is aki letagadja. Ez a világon a legtisztább, legemberibb érzés. Miért fosztanak meg minket ennek az örömétől? Ha már ilyen anyagias világban élünk, hogy minden apróságért súlyos ezreseket kérnek el, akkor a népességnövekedés érdekében, annyi lenne a minimum, hogy mindenben, elsősorban a családokat (kismamákat), és az aktívan dolgozó embereket támogatnák.

  Csak magamból indulok ki: Ha egy olyan országban élnék, ahol azt látnám, hogy a kismamákat tényleg szívesen várják vissza a munkahelyeikre, ahol kompromisszumképes lenne a főnök és megengedné, hogy rugalmas időbeosztásban, de rendesen megfizetett bérért dolgozhassak, és ne kelljen attól rettegnem, hogy kirúgnak, ha elmegyek a beteg gyerekemmel táppénzre, akkor nem kellene stresszelnem, nem lenne oly sokszor gyomoridegem, sokkal nyugodtabban járnék be dolgozni és ezáltal a munkahelyen is sokkal, de sokkal jobban tudnék teljesíteni. És szeretném már végre a férjem arcán is azt a boldog mosolyt látni, amikor úgy jön haza a munkából, hogy azt mondja, hogy tényleg annyi fizetést kap, amennyit a munkája valójában ér, és nem kevesebbet. Ez a válság is csak egy jó ürügy a munkaadóknak arra, hogy még vagy 2 évig ne kelljen bértemelniük és stagnáló bérért követeljenek alkalmazottaiktól egyre több és több munkát. Ja, és nem utolsósorban, ha az óvodák, bölcsödék is rugalmasabbak lennének és nem kellene a szülőnek rosszul éreznie magát amiatt, ha ovizárás előtt nem sokkal ér oda a gyermekéért, és nem kellene emiatt az óvonők rosszallását hallgatnia és a dadusok puffogását, mert bizony átéltem ezt is. Az óvonő finoman, de rendreutasított, amiért ilyen későn járok a gyerekemért az oviba, nem érdekelte, hogy nekem is van munkahelyem és főnököm, ahol nekem is meg kell felelnem és nem jöhetek el 1 órával korábban az ő két szép szeméért, és a dadus puffogását is végig kellett hallgatnom, aki az ajtóban toporzékolt, amíg a gyerekemet öltöztettem. Ezen is változtatni kellene!!!!

 9. Sziasztok! Háromgyermekes anyukaként nagyon elgondokodtam már azon, hogy mikor menjek vissza dolgozni és azon is, mi lesz, ha nem vesznek vissza a munkahelyemre. Nagyon sok kérdés kavarog a fejemben. Miből tudok majd új cipőt, ruhát venni a gyerekeimnek, arról nem is szólva, h a férjemnek és nekem már évek óta ugyanaz a cipőnk van és bármennyire is vigyázunk rá tönkremegy. Nem panaszkodni akarok. Mivel imádom a gyerekeimet! Mindent megadok nekik, amit csak tudok, de azért ez már sok! Hogy jutnak odáig azok az emberek, akik egyszer csak beülnek a miniszterelnöki székbe és a családokon próbálják először meghúzni a nadrágszíjat??? Voltak már a mi helyzetünkben? Éltek meg már havi 100 ezer forintból? Aminek több, mint a fele a rezsire megy el? És akkor még a ruházkodásról, pelenkáról nem is beszélek. Először körül kellene nézniük, hogy honnan vesznek, mert igaz a mondás, hogy a szegény embert még az ág is húzza.

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..