Friss levegő és tápanyagok a megfelelő fejlődésért

Hogy biztosítsuk a baba számára a megfelelő testi és mozgásbeli fejlődést az első évben, nem mindegy, hogy miből és mennyit adunk enni és inni a gyermekünknek, és hogy hány órát tartózkodunk vele a szabad levegőn.

Séta a szabadban

Az első 6 hónapban a kisbabánk testsúlya és testhossza változik a leglátványosabban, a második félévben pedig a mozgása. Hogy ez a hihetetlen mértékű testi változás megvalósuljon, a szülőknek biztosítaniuk kell a legfontosabb két feltételt. Az első feltétel a mozgáshoz szükséges biztonságos és egészséges környezet, többek között a szabad levegőn eltöltött aktív idő. A szabad levegő oxigénben dúsabb, mint a szobáé. A pici szervezetében gyorsítja az anyagcserét, levegőcserét, így a szabad levegőn mozgó gyermekünk hamarabb lesz éhes. Előfordulhat, hogy egy kiadós séta a szabadban megoldja az evés-alvás problémákat.

Egy fejlődő szervezetnek naponta minimum 1-2 órát a szabadban kell töltenie, hiszen a friss levegőn való tartózkodás már önmagában étvágyfokozó. A nagyobbaknak pedig a szabadban kitárul a mozgásterük, így kifutkározhatják magukat. Egy szabad levegőn elfáradt baba vagy kisgyermek éhesebb és altatni is könnyebben lehet, mintha az egész napot a szobában töltené.

Megfelelő táplálék

A másik feltétel pedig nem más, mint hogy olyan tápanyagokkal látjuk el a piciny szervezetet, melyből fel tudja építeni saját sejtjeit, szöveteit, szerveit.

Friss levegőA tudatos, aktív mozgás kivitelezéséhez három szervrendszer összehangolt működésére van szükség. Ezek a csontrendszer, az izomrendszer és az idegrendszer (mely a mozgások összerendezettségéért felel). Ezek a szervrendszerek különböző sejtekből épülnek fel, és az eltérő sejteknek más-más a tápanyag igényük, ami annyit jelent, hogy fehérjéből, zsírból, szénhidrátból, vitaminokból és ásványi anyagokból eltérő mennyiséget igényelnek.

A csontok és az izmok a méretbeli növekedésükhöz szükséges tápanyagot és a mozgáshoz szükséges energiát is a táplálékból nyerik. Ha a baba nem kapja meg a megfelelő mennyiségű és minőségű tápanyagot, az nem csak közvetlenül a testmagasság és a testsúly növekedésének megállásához illetve csökkenéséhez vezet, hanem közvetetten a mozgás fejlődésére is kihatással van.

Ahhoz, hogy a baba tudatosan működtesse izmait, fejlett idegrendszerre van szüksége. Az idegrendszer segítségével tudja a fejben elgondolt mozgást kivitelezni. Az első hat hónapban annyira intenzív az agy növekedése, hogy azok az ártalmak (pl. energia és tápanyaghiány), melyek a későbbiekben nem okoznak maradandó elváltozást, ebben a gyorsan fejlődő időszakban viszont károsodáshoz vezethetnek.

Az agy a megszületés utáni első évben még sokat fejlődik, a születéskor tömege körülbelül 350g, majd a gyermek 1 éves korára megközelíti a 850g-ot. Ehhez a hihetetlen mértékű növekedéshez jó minőségű fehérjére van szüksége. Ezért is fontos az anyatej (vagy annak hiánya esetén a tápszer), mert a baba ebből a táplálékból nyeri a fehérjét.

Az idegrendszer növekedéséhez és működéséhez szintén fehérjére, szénhidrátra, zsiradékra, ásványi anyagokra (pl. különösen vasra) és vitaminokra (pl. E-, B-vitaminra) van szüksége.

Aranyszabályok

Minimum napi 1-2 órát töltsön a baba a szabadban (időjárástól függően).

Igénytől függően, naponta több alkalommal etessük meg. A többször kisebb mennyiség jobban hasznosul, mint a ritkábban több.

A naponta elfogyasztott ételek mennyisége az egyéni szükséglethez igazodjanak: ez függ a kortól, a testsúlytól, a napi mozgásaktivitástól, érdemes a védőnővel megbeszélni.

Aranyszabályok6 hónapos korig kizárólag anyatejet kapjon a csecsemő. Az anyatej az energia-, a tápanyag- és a folyadékszükségletét is fedezi, sőt hosszúszénláncú, többszörösen telítetlen zsírsavat is tartalmaz, melyek többek között az intellektuális fejlődést is elősegítik.

A második félévben is kapjon anyatejet naponta. A hozzátáplálás kezdetén, amikor még szinte csak kóstolgat a csecsemő, addig nagyobb mennyiségre van szüksége anyatejből, mint amikor már egy teljes adag húsos főzeléket is megeszik.

Amennyiben nincs elegendő anyatej, tápszert kapjon a csecsemő és ne bolti dobozos tejet, piacon beszerezhető tehén- vagy kecsketejet. A tápszerben a növekedéshez szükséges főbb tápanyagok mind megtalálhatók, például könnyen emészthető fehérje, jó minőségű zsiradék, szénhidrát, ásványi anyagok, vitaminok.

9 hónapos kort követően naponta kapjon hússal kiegészített főzeléket a baba. A húsok nagyon jó fehérje- és vasforrások. A fehérje a növekedéshez, a csontok, az izmok, az agy fejlődéséhez nélkülözhetetlen.

Friss gyümölcs 6 hónapos kort követően naponta adható – kiváló vitamin-, ásványi anyag-, és rostforrás.

Natúr tejtermékeket csak 8-9 hónapos kortól kóstoltassunk a babával, nagyobb mennyiséggel csak 10 hónapos kor után kínáljuk. A tejtermékeknek sajnos túl magas a fehérje és ásványi anyag tartalmuk, pedig kiváló kalciumforrások lehetnének.

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..