Rubint Réka nagyon fontosnak tartja a megfelelő óvodaválasztást

A megfelelő bölcsőde és óvoda kiválasztása nem könnyű feladat, hiszen korántsem mindegy, hogy milyen környezetben folyik a kisgyermek készségeinek fejlesztése. Így vallja ezt Rubint Réka is, aki háromgyermekes családanyaként most megosztja velünk saját tapasztalatait, és a sikeres óvodaválasztás titkait, valamint mesél arról is, náluk milyen nassolnivalókat kapnak a kicsik – természetesen az egészséges étrend keretein belül.

A meghitt, családias légkör fontossága

„Számomra az óvodaválasztás szempontjából a legfontosabb szempont az volt, hogy egy olyan közeget találjak a gyermekeimnek, ahol igazi szeretet veszi körül őket, ahol meghitt, családias légkörben tölthetik idejüket. Ez tapasztalataim alapján leginkább olyan óvodákban érhető el, ahol sokkal kisebb létszámmal indulnak a csoportok, és ahol a gyerekekkel személyre szabottan, nagyon nagy odafigyeléssel törődnek.

rubintA Heidi oviban ezt a különleges szeretetet azonnal megtaláltam, ahogy beléptem, már az első perctől kezdve lenyűgözött a légkör, hiszen minden tárgyban, fűszálban érezhető az óvodát vezető család szeretete és lelke. Pontosan ezért nem hezitáltam tovább, hogy hova írassam a gyerekeket, és az sem jelentett akadályt, hogy a város másik végén lakunk, és, hogy néha komoly logisztikát igényelt az odajutás megszervezése” –meséli lelkesen Rubint Réka.

Az óvoda, mint a gyermek leválásának első állomása

„Az óvoda és bölcsőde minden gyermek életében kiemelkedő jelentőséggel bír, hiszen ez az első állomása, a szülőtől való elszakadásnak. A gyermek megszokja az otthon biztonságát, nyugalmát, melegét, szeretetét, éppen ezért olyan helyet kell választani számára, ahol szintén védve érezheti magát, kiegyensúlyozott és boldog lehet. Ebben a korban kezd el fejlődni a kicsi személyisége, így kiemelkedően fontos, hogy olyan légkörben töltse el idejét, ahol a kis nyiladozó lelki világa óvva van, a kis hajtások ne legyenek letörve, az egyénisége eltiporva.

Erre azért is érdemes különösen odafigyelni, mert az óvodás korban ért ingerek a gyermek egész hátra lévő életére is kihathatnak. Három gyerekes anyukaként úgy gondolom, hogy valóban szükséges a körültekintő az óvodaválasztás, és, ha a szülőknek lehetősége van rá, akkor érdemes lehet körülnézni a ma már nagy számmal itthon is rendelkezésre álló magán óvodák körében is.

A legfontosabb kérdés, hogy az óvoda a garantáltan jó légkör, és odafigyelés mellett, milyen egyéb plusz dolgot képes biztosítani a kicsik számára, amelyek azok akár egész jövőjét is megalapozhatják. Ilyen például a sport, vagy a nyelvtanulás. Ma a világ a globalitásról, a kultúrák keveredéséről, illetve a határok nélküli tanulásról, munkavállalásról szól, amelynek egyik legfőbb pillére a nyelvtanulás, az idegen nyelvek elsajátítása, melyet nem lehet elég korán elkezdeni.

Minél kisebb egy gyermek, annál gyorsabban, mélyebben képes egy nyelvet elsajátítani, a magáénak érezni. Az, hogy Lara és Norbika is 3 éves korától szakszerű idegen nyelvoktatásban részesült nagyban hozzájárult ahhoz, hogy ma Budapest egyik legerősebb angol-magyar kéttannyelvű iskolájában kiválóan teljesítenek, és már most biztos, alapos idegen nyelvi tudással rendelkezzenek.” – árulja el Réka.

Az egészséges életmódot nem lehet elég korán elkezdeni

rubintr„Én úgy gondolom, hogy az egészség alapja a sport és a mozgás. A megfelelő életvitelt, pedig nem lehet elég korán elkezdeni. Éppen ezért létszükségletnek tartom, hogy a gyermekeket minél kisebb kortól a szülők, és természetesen az óvodák, iskolák is a helyes, egészséges táplálkozásra szoktassák. Így például a megfelelő étkeztetés is fontos szempont lehet az óvodaválasztásnál, hiszen nem mindegy, hogy gyermekünk mit eszik nap, mint nap, illetve, hogy az esetleges speciális igényekre oda tudnak-e figyelni.

Véleményem szerint egy fejlődésben lévő szervezet táplálása különösen nagy odafigyelést kíván, így már pici kortól figyeljünk arra, hogy gyermekünk minőségi alapanyagokból készült ételeket fogyasszon, kerüljük a finomított szénhidrátot, a cukrot, a sütiket, egyszóval az élelemnek nem nevezhető élelmiszereket.

Munkám során, illetve a környezetemben is azt látom, hogy leginkább azok a szülők tudják az egészséges életmód alapjait beültetni gyermekeik életébe, akik maguk tudatosan így működnek, ők maguk is ezt az életvitelt követik. Nem kell óriási változásokra gondolni, egészen apró változtatásokkal, egy kis odafigyeléssel már jelentős eredmények elérhetők.

Én magam is abszolút az egészséges életmód híve vagyok, és gyermekeimet is születésüktől kezdve így nevelem. Nem adok nekik többek között finomított cukrot és cukor tartalmú, egészségtelen termékeket, finomított lisztet, leginkább csak csökkentett szénhidrát tartalmú magas tápanyag tartalmú, minőségi Update ételeket és rengeteg friss gyümölcsöt és zöldséget. Nasi helyett például zöldség chipset készítek nekik. Csak berakom a sütőbe a vékonyra reszelt sárgarépát, zellert, céklát és máris kész az egészséges ropogtatnivaló.

A gyermekeim másik kedvence a saját Update jégrémünk és házi jégkrém, amit úgy készítek el, hogy friss idénygyümölcsöt összeturmixolok, hozzákeverem natúr joghurthoz, aztán kis edénykébe töltöm, szúrok a közepébe egy pálcikát és irány a fagyasztó. Az az érdekes, hogy az én gyermekeim már annyira megszokták az ilyen ételeket, hogy a hagyományos édességek legtöbbször már nem is ízlenek nekik” – meséli Réka.

Szólj hozzá Te is!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..