Segítség, apa leszek!

Először is nyugalom, ilyesmi másokkal is megesik. Másodszor érdemes átgondolnod, hogy mi vár rád, amíg a baba még a pocakban van, és mire számíthatsz azután, hogy a kis trónörökös a világra jön és elkezdi átrendezni a szülei életét. Cikkünkben hús-vér apák is megszólalnak!

Várjátok együtt a babát!

„Első gyermekünk születésére lélekben már előre készültem, tudtam, hogy az életünk örökre megváltozik, ha egyszer szülők leszünk – mondja Tamás, két óvodáskorú kislány apukája. – Amikor megszületett a baba, egy egészen furcsa, euforikus érzés kerített hatalmába, tudatosult bennem, hogy már van valaki,  akiért felelősséggel tartozom,  tisztességgel fel kell nevelnem, és meg kell védenem őt.”

apa-baba Bár a baba nem a te pocakodban rugdosódik, érdekes végigkövetni a magzat fejlődési szakaszait. Ez nem csak abban segít, hogy megérthesd, mi történik a pároddal és a benne növekvő csemetével, hanem a kolléganőket is el tudod majd kápráztatni olyanokkal, hogy „Ti tudtátok, hogy a baba már a 15. héttől hallja a hangokat?”

A leendő anyának szüksége van a támogatásodra és segítségedre. Nehéz például egyedül eldönteni, hogy milyen színű legyen a baba ágyneműje: kisfiús kék, kislányos rózsaszín vagy unisex sárga. A kismamában a hormonok hatására rengeteg testi és lelki változás zajlik, számos vizsgálaton át kell esnie, és a baba érdekében máris sok mindenről le kell mondania. Rengeteget segíthetsz azzal, ha elkíséred az orvoshoz, a szülésfelkészítő tanfolyamra, részt veszel a babaszoba berendezésében, a babaholmik beszerzésében.

A várandóság lehetőséget ad arra is, hogy a legkülönfélébb szerepekben kipróbáld magad, úgy, mint pszichológus, masszőr, sofőr, esetleg amatőr szülész-nőgyógyász. Aki eddig távol tartotta magát a háztartási teendők színes világától, most jobb, ha elkezd ismerkedni vele, a baba születése után ugyanis jó eséllyel itt lehetősége nyílik bizonyítani a sokoldalúságát.

On the spot – Apa a szülőszobában

A szülés várható időpontjának közeledtével lehetőleg ne szervezzetek egy hetes túrát a haverokkal a Mont Blanc-ra. A párod is sokkal inkább biztonságban érzi magát, ha a szülés és a vajúdás alatt mellette vagy, és számodra is fontos és hatalmas élményt jelenthet végigélni azt, ahogy világra jön a gyermeked. Természetesen annak, hogy bent leszel-e a szülésnél, közös döntésnek kell lennie. Ehhez szükséges, hogy őszintén beszéljetek a szüléssel kapcsolatos érzéseitekről, félelmeitekről és tisztázzátok, mit vár el a párod tőled a szülőszobán.

apás-szülés „A feleségem már a kezdetektől apás szülést szeretett volna, amibe beleegyeztem, de valójában csak azért, mert úgy éreztem, mindenki ezt várja el tőlem. Rettegtem attól, hogy mi fog történni a szülés közben, és ezen a felkészítő tanfolyam sem segített – meséli Attila, egy kétéves kisfiú apukája. – Aztán, ahogy elindultak az események, minden a helyére került, az egész élmény sokkal inkább katartikus volt, mintsem félelmetes vagy undorító. Sosem felejtem el azt a pillanatot, amikor a kisfiam először a kezemben tarthattam. Így utólag nem is tudom, hol lettem volna akkor, ha nem a párom mellett.”

A szülőszoba nem a gyors akciók és az azonnali megoldások terepe, sokkal inkább türelemre, figyelemre és jelen-létre van szükség. Érzelmileg és gyakorlatilag is tudod támogatni párodat, ha rá tudsz hangolódni, segíted a nyugodt légkör megteremtését, teljesíted a kéréseit és átvállalod az egyeztetéseket az orvossal és a szülésznővel.

Apa, kezdődik!

A szülés utáni néhány hét az ún. gyermekágyas időszak. Ahhoz, hogy az újdonsült anya minél inkább a szülés utáni regenerálódásra és a babával való összehangolódásra összpontosíthasson, nagy szükség van az apa közreműködésére.

Az éhenhalás, a „nincsentisztazokni” szindróma és a „jé, egy egér” sikolyok elkerülése érdekében elkerülhetetlen, hogy te is bele vesd magad a főzés-mosás-takarítás bermuda háromszögébe, ha esetleg eddig nem tetted volna.

Más fontos küldetések is várnak rád: el kell intézni a gyereket érintő adminisztrációt, tgyás-t igényelni, tb kártyát kikérni, stb.

apa-babakocsiÉrdemes minél hamarabb beletanulni a baba körüli teendőkbe is, mint a büfiztetés, fürdetés, pelus csere. Ezáltal közelebbi ismeretségbe kerülhetsz utódoddal, emellett pedig megdöbbentő biológiai ismeretek birtokába is juthatsz (tényleg van zöld kaka).

Bár előfordulhat, hogy férfiként számodra időnként úgy tűnik, hogy a mama és a baba egyfajta burokban vannak, fontos, hogy ne érezd magad kirekesztve. Ez egy igen érzékeny időszak, amikor még az újdonsült anya is ismerkedik a szerepével, megesik, hogy a védő ösztönök miatt nehezebben enged teret lelkes segíteni akarásodnak.

„Én tettem tisztába, és én fürdettem meg a gyerekeket először – meséli János, gyakorló édesapa, aki feleségével, Verával Finnországban neveli két gyermekét. – Ha éjjel felébredtek és sírtak, akkor sokszor én keltem fel, és altattam vissza őket kivéve, ha enni is kaptak. Igyekeztem ellátni a lakás körüli teendőket is, bevásárlás, takarítás, mosás, stb. Hanna születésénél persze más volt a helyzet, mert Danival is törődni kellett. Figyeltem rá, hogy ne érezze magát kirekesztve, kapjon anyából, apából, és a hugicából is eleget. Sokat jártunk játszótérre, barátokhoz, meg vásárolni kettesben”.

A természet úgy rendezte, hogy a csecsemősírásra a férfiak kevésbé ébrednek fel, mint a nők. Azok az apák, akik nem ilyen szerencsések, egy idő után zombi állapotba kerülhetnek, hiszen a zaklatott éjszakák után is be kell menniük dolgozni. Ezt a problémát mindenképpen orvosolni kell. Különféle megoldások jöhetnek szóba, a család egyéni életritmusa szerint, például az apa a munkanapokon különszobában alszik, a pár a gyerek ritmusához igazítja a lefekvés idejét stb. Gondolj arra, hogy ez egy átmeneti időszak, a baba előbb-utóbb át fogja aludni az éjszakát, és minden visszaállhat a régi kerékvágásba – hacsak nem születik közben egy testvére.

Apákra márpedig szükség van!

A férjét angyalian mosolygó kisbabával a karján hazaváró, szépen sminkelt anyuka, ragyogóra takarított lakással a háttérben csak a reklámokban és az ötvenes évek női magazinjaiban létezik. Az első időkben a csecsemő folyamatos gondoskodást és törődést igényel, ne lepődj meg hát, ha a munkából hazatérve felfordulást és egy fáradt, frusztrált feleséget találsz otthon, esetleg egy üvöltő gyerekkel megspékelve. A helyzetet úgy tudod a legjobban kezelni, ha egy időre átveszed a bébit, aki általában hamar lecsillapodik egy nyugodt személynél, a párodnak pedig lehetősége nyílik egy kicsit regenerálódni.

apa-baba-alszik

Az átdolgozott nap után nyilván a te is lazítani szeretnél, mégis fontos, hogy beszélgessetek egymással, mivel az élmények megosztása erősíti az összetartozást. Ráadásul az anyának, aki az egész napot egyedül tölti a babával, különösen szüksége van a felnőtt társaságra.

„Mind Dani, mind Hanna ellátásában részt vettem születésüktől fogva, és ezáltal teljesen részese lettem az eseményeknek, a jó, kellemes, és a kemény, fárasztó feladatoknak egyaránt” – mondja János. – Így létrejött egy kellemes egyensúly, amiben mindenre, mindenkire jutott idő és energia. Együtt tudtunk örülni, dolgozni, és pihenni is, amikor a picik aludtak.”

„Ha az apa már a kezdetektől mindenben részt vesz, teljesen más lesz a gyermekek viszonya mind az anyához, mind az apához – magyarázza Dr. Göndör Éva egyetemi docens,  aki a családi feladatok összehangolásának kérdéseit is kutatja.  – Törekedni kell arra, hogy minél mélyebb és jobb kapcsolatot tudjanak kialakítani az apák a gyermekükkel, ez a köztük lévő bizalmat erősíti. Nagyon lényeges, hogy az apa szerepet az apák töltsék be, és ez a szerep a gyermek életében ne merüljön ki a pénzkeresetben és a családfenntartásban.”

Wilcsek Médea, fotók: Liebe János

Mentés

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

Kommunikációs szakértő vagyok, újságíró, toborzás-kiválasztás specialista és két kislány édesanyja.
Előző cikkTelefonos segítséggel született a baba
Következő cikkMunka, család, gyermekvállalás kutatás

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..