„Egy hétig szoptattam, pedig nem az én gyerekem”

SOS Gyermefalvak

Amikor egy kisbaba nem tud megnyugodni, elaludni, nem akar enni, mindent bevetünk. Autózunk vele az éjszaka közepén, a kezünkben tartva órákon át gumilabdán ugrálunk, fel-alá rohangálunk a lakásban fél éjszakát. Vagy bevetjük a cici-cumi trükköt. Magdi is így volt Sárival, aki a 23. gyereke.

Sári 3 hetes kora óta van nevelőanyukájánál, Magdinál az SOS Gyermekfalvakban, szülei csak hébe-hóba látogatják. A kislány több testvére is meghalt, többüknek súlyos betegségeik vannak. Sárinak óriási „szerencséje” van: egészséges. Bár oxigénhiánnyal született és újra kellett éleszteni, úgy tűnik, mára behozta a lemaradását. Magdi hetente kétszer hordja mozgásfejlesztésre, aminek meg is van az eredménye: egyre szebb a mozgása, a beszéde is normál ütemben fejlődik. Sári most lesz 3 éves és úgy tűnik, ő a világ legnyugodtabb gyereke. Végigalussza az éjszakát, ritkán veszekszik és egész nap fülig ér a szája. Pedig ez nem volt mindig így.

Amikor hazahoztuk a kórházból, csak sírt és sírt, nem akart elfogadni semmilyen ételt. Mondta a férjem, hogy te, Magdi, tedd a melledre a gyereket, hátha megnyugszik. Nagyon fájt, mert nem volt benne tej, de a kislány abbahagyta a sírást és utána a cumisüveget is elfogadta. Egy hétig „szoptattam”, pedig nem is az én gyerekem és tejem se volt. Így aludt el eleinte. Később már elég volt neki a cumi is, hogy megnyugodjon kicsit, aztán az evésproblémák is lassan megoldódtak” – meséli Magdi. Nem csoda, hogy zaklatottan teltek az első hónapok, hiszen Sári az oxigénhiány miatt hetekig egy kórházi inkubátorban feküdt, egyedül. Magdinál kapott először szerető érintést, biztonságot és megnyugvást.

Az SOS Gyermekfalvakban Sárihoz hasonlóan 400 gyerek talált otthonra, mert vér szerinti szüleik nem tudtak gondoskodni róluk. Többségük elhanyagolás, bántalmazás, a szülők szenvedélybetegsége vagy halála miatt került be az SOS-be. Gyakran előfordul, hogy a kisbabák közvetlenül a kórházból érkeznek. A gyerekek nevelőszülőknél, családias környezetben, családi házban nőhetnek fel. A Gyermekfalvak egyik sajátossága, hogy a testvéreket nem szakítják el egymástól. Nem ritka, hogy akár öt testvér is egy családba kerül, ami jelentősen megkönnyíti a súlyos traumákat átélt gyerekek számára a beilleszkedést.

SOS Gyermekfalvak

Magdiék most várják Sári testvérét, aki szintén a kórházból fog érkezni a családba. „Sári már nagyon várja, folyamatosan ajándékokat készít neki. Egy nagy dobozba gyűjti, hogy miket fog a testvérének adni. Üres almaleves dobozok nagy tételben, kavicsok, botok, egy szaloncukor karácsonyról, és legféltettebb kincse, a cumija. Azt mondja, neki már nincs szüksége rá, mert itt vagyok neki én” – meséli Magdi.

Most Te is segíthetsz!
2018. április 1. és május 31. között
minden megvásárolt Avent játszócumival
100 Ft-al hozzájárulhatsz ahhoz,
hogy a falvak lakói továbbra is gondtalanul nevelkedhessenek.

SOS Gyermekfalvak

A Babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenhárom éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket.
Előző cikkMert mindenünk a boldog gyermek!
Következő cikkMiért jó az allergén immunterápia?