Státuszvizsgálat: súlymérés

A státuszvizsgálatokat bizonyos időközönként végzik el gyermekeinken és életkortól függően különböző dolgokat vizsgálnak ilyenkor. Új, Státuszvizsgálat címet viselő  cikksorozatunkban azt járjuk körbe, hogy az ilyenkor mért adatokból mire lehet következtetni és mire érdemes odafigyelni általában. Ezúttal a gyermek súlyát beszéljük ki!

Az egyik legfontosabb tényező a gyermek fejlődésének mérésében a súlymérés. A gyermek súlyából sok következtetést lehet levonni a megfelelő életkorban. A súlymérés a státuszvizsgálat kötelező eleme a gyermek 1, 3 és 6 hónapos, illetve 1 éves korában, de később az iskolai éves vizsgálatoknak is része.

Súlymérés 1 hónapos korban

Az 1 hónapos státuszvizsgálat részeként a csecsemő súlyánál a gyarapodás, fejlődés mértékét vizsgálják. A súlymérés eredménye akkor jó, ha átlagosan 800-1000 grammot gyarapodik a kisbaba a születésétől számítva, de ha ettől valamelyest eltér akkor sincs feltétlenül baj. Természetesen a gyarapodás mértékét számos tényező befolyásolja, kezdve azzal, hogy az anyuka tud-e anyatejet biztosítani a számára, vagy tápszerre kényszerül már az első perctől egészen odáig, hogy hány kilóval született, milyen körülmények között él és van-e esetlegesen valamilyen betegsége. Általában normális, hogy az újszülött miután hazakerül a kórházból egy picit veszít a születéskori súlyából, de ezt hamar visszahízza.

Mikor lehet gond?

Gond akkor lehet a babával, ha a súlymérés során kiderül, hogy túl keveset gyarapodott, szélsőséges esetben kisebb a súlya, mint a születéskor; illetve akkor is, ha drasztikusan sokat “hízott” a pici. Ilyenkor orvosi vizsgálat(ok) során derítik ki, hogy mi okozza ezt a tünetet.

Súlymérés 3 hónapos korban

A 3 hónapos státuszvizsgálat során is fontos a súlymérés. Egy 3 hónapos kisbaba átlagos súlya 5100-7900 gramm is lehet, leginkább attól függően, hogy mekkora súllyal született a pici. A születéstől számítva ez átlagosan 2500-3500 gramm gyarapodást jelent, de itt még inkább igaz, hogy az ettől eltérő eredmény is rendben lehet.

Súlymérés 6 hónapos korban

A 6 hónapos státuszvizsgálat már sokkal több mindent vizsgál, mint az előző kettő, bár ezek nem a súlymérés kapcsán lesznek érdekesek, hanem a mentális és mozgási fejlődésben (ezekről a státuszvizsgálat cikksorozatunk további részeiben beszámolunk). A 6 hónapos baba súlya 6300-9800 gramm lehet. Itt már még jobban látszik, hogy egy 3 hónapos baba akár nagyobb súllyal is rendelkezhet, mint egy 6 hónapos és ez nem feltétlenül jelent gondot.

Súlymérés 1 éves korban

A 12 hónapos státuszvizsgálat nagyon izgalmas, hiszen itt már a beszéd vizsgálata is megkezdődik, illetve nagyon sok mindent néznek, amiből a gyermek fejlődésére lehet következtetni. Súlymérés szempontjából az 1 éves gyermek átlagos súlya 7800-11800 gramm között mozog.

Súlymérés 1 évnél idősebb gyermek esetében

A gyerekek fejlődését 1 éves kor után éves státuszvizsgálat során vizsgálják. A későbbi státuszvizsgálatok közül az egyik legfontosabb a 6 éves korban történő, amikor az iskolaérettségen van a fókusz. 2 éves kortól egyre inkább észrevehető az átlagsúlyban a különbség fiúk és a lányok között is, így érdemes az idősebb gyereknél ezt is figyelembe venni.

Az alábbi táblázatban összeszedtük, hogy a gyermek 2-6 éves koráig mik az átlagosnak mondható súlyok.

A súlymérés jelentősége

A gyermek súlyából annak tápláltságára lehet következtetéseket levonni, de a későbbiekben a súly utalhat különböző betegségekre a cukorbetegségtől a pajzsmirigy problémákon át számos kórnak lehet a tünete a túl alacsony vagy a túl nagy súly. Ha két vizsgálat között úgy érzed, hogy gyermeked súlya szélsőségesen növekszik (azaz túl keveset vagy éppen túl sokat) az a biztos, hogy egyeztetsz a védőnővel, gyermekorvossal.

FIGYELEM! A cikk tájékoztató jellegű, semmilyen esetben nem váltja ki a védőnői/orvosi státuszvizsgálatot, ha a cikk alapján otthon megméred a gyermeked adatait. Bizonyos tényezőkből több következtetés is levonható, illetve sok betegségnél más tüneteket is észlelni kell a biztos diagnózishoz. A cikk alapján végzett, laikus diagnózisok akár problémákat is okozhatnak a gyermek fejlődésében, felmerült gyanú esetén keresd fel gyermekorvosod, védőnőd!

kép: piaxabay.com

Erről a témáról a Kisgyermek fejlődése rovatban olvashatsz többet!

Mentés

Mentés

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A Babafalva.hu szerkesztője, akinek célja, hogy azokat a témákat, érdekességeket megtalálja, amelyek igazán érdeklik az anyukákat, továbbá, hogy fókuszba kerüljenek a legkülönfélébb élethelyzetek, témák és tanácsok. Cikkeinek nagy része közvélemény kutatáson alapul.Az aktuális közvélemény-kutatáson TE is részt vehetsz, ehhez kövesd a Babafalva Facebook oldalát: https://facebook.com/babafalva
Előző cikkAz erőszak ártatlan gyermekáldozatainak világnapja
Következő cikkCsecsemőkori ételallergia – minden amit tudni akartál róla!