Az erőszak ártatlan gyermekáldozatainak világnapja

305

Június 4-re több fontos emléknap vagy világnap is esik. Ma van a Nemzeti Összetartozás Napja, amellyel a Trianoni békeszerződésre emlékezünk, illetve 2017-ben erre a napra esik Pünkösd is. A babafalva.hu szerkesztőségében azonban felfigyeltünk egy nemzetközi világnapra, amelyre érdemtelenül kevés figyelem terelődik…

Az erőszak ártatlan gyermekáldozatainak világnapja nem frissen alkotott esemény és nem is ez az első írás a témában oldalunkon – sajnos nem is az utolsó.

A gyermekekkel szembeni bántalmazások felismerése létfontosságú!

Az ENSZ 1982-ben rendkívüli ülést hívott össze, ahol a háborús gyermekáldozatok számának csökkentése volt a téma. Ennek emlékére jött létre ez a világnap, amely már korántsem merül ki a háborús témákban.  Ezen a napon azokra a személyekre, szervezetekre irányul a figyelem, akik a gyermekek elleni erőszak megelőzéséért és a gyermekek jogaiért küzdenek a mindennapi munkájuk során – legyen szó fizikai, mentális vagy érzelmi bántalmazásról!

Az erőszak ezer arca

hirdetés
Miele DG 6001 GourmetStar gőzpároló
Pozitív Gyermeknevelési Expo

Azt gondolnánk, hogy viszonylag egyszerű meghatározni, hogy mi tartozik az erőszak fogalma alá, pedig a helyzet – sajnos – sokkal összetettebb, mint gondolnánk.  Természetesen a köztudatban a gyermek fizikai bántalmazása, szexuális molesztálása kerül a leggyakrabban, de ide tartozik az érzelmi elhanyagolás – például a szeretet hiánya, a gyermek érzelmi kötődésének mellőzése, illetve például az is, ha a gyermek jelenlétében történik erőszakos magatartása.

A fizikai erőszak és a lelki terror nem a nevelés eszköze

Az erőszak egyik formája az elhanyagolás, amely szintén lehet fizikai, érzelmi vagy nevelési – gyakorlatilag, ha a gyermek nem alapvető szükségletei közül bármelyik kielégítetlen marad, illetve az is, ha nem kapja meg a szükséges törődést, figyelmet, védelmet és érzelmi biztonságot.

Külön figyelmet érdemes fordítani arra az esetre, amikor gyermek bántalmaz gyermeket – ebben az esetben az áldozat és a „bűnös” is külön figyelmet igényel. A legtöbb elkövető egyébként maga is bántalmazás áldozata.

A probléma nehéz

Az erőszak teljes megszüntetésétől még nagyon messze van a társadalom, hiszen a legtöbb esetben nem is derül fény ezekre. Az, hogy titkokban maradhatnak az esetek, annak lehet oka, hogy a család elszigetelődik a támogató közösségektől, ezzel elszigetelik a gyermeket is.  Az ártatlan gyermekáldozatok sokszor nem is tudják, hogy bajban vannak, ezért ritkán kérnek segítséget – nem kérdőjelezik meg a szüleik viselkedésének helyességét vagy jogosságát, illetve sokszor a bántalmazó fenyegetéssel, tiltással beszéli le erről a gyermeket. Előfordul az is, hogy a gyermek kérne segítséget, de a saját szégyenérzete miatt nem teszi vagy nem is tudja, kihez fordulhatna. Ezen felül az emberek is idegenkednek attól, hogy a családok belügyeibe beavatkozzanak.

Ki bántalmazza a gyermekeket?

Gyermekbántalmazás: százból tizenkét gyermek veszélyeztetett

A statisztikák szerint százból tizenkét gyermek van veszélyben és a családon belüli erőszak teszi ki a gyermekbántalmazások 80%-át és ezeknek a 41%-ában a vérszerinti apa, a 39%-ban a vérszerinti anya a bántalmazó – a többi esetben nevelőszülő, nagyszülő, testvér vagy egyéb rokon. A megfigyelések szerint a csecsemőkorban (1 éves korig) a leggyakoribb bántalmazó az anya – a kiváltó ok pedig a gyermek gyakori vagy hosszas sírása. Idősebb gyermekeknél az apa a bántalmazó az esetek többségében.

Hogyan ismerhető fel a környezetünkben?

A bántalmazás módjától függően van, amit könnyebb és van, amit nehezebb felismerni. Például a fizikai bántalmazásnak sokszor vannak látható jelei: zúzódások, törések, égésnyomok – sajnos azonban vannak olyan sérülések is, amelyek nehezebben észrevehetőek, mint például a belső sérülés.

Azonban a gyanúnak vannak veszélyei is, hiszen nem lehetünk 100%-osan biztosak abban, hogy valóban bántalmazással állunk-e szemben vagy egész más van a háttérben, laikusként kellemetlenségeket is okozhatunk másoknak, ha alaptalan gyanúval illetjük őket. A bántalmazás valódi megállapításához számos szakember együttes munkája szükséges, például gyermekorvos, pszichológus, védőnő, szociális gondozó…).

Általános jelek arra, hogy bántalmazott lehet a gyermek:

 • kifejezéstelen, üres arc, szemkontaktus hiánya,
 • túlságosan készséges, alázatos viselkedés,
 • félénkség, riadt, túlérzékeny a környezeti hatásokra,
 • túlságosan éber viselkedés,
 • bizalmatlanság a felnőttekkel szemben, (esetleg csak bizonyos nemű vagy kinézetű felnőttekre vonatkozik)
 • bizalmatlanság a közeli hozzátartozókkal, elsősorban a szülőkkel szemben; fél tőlük,
 • koraérett magatartás,
 • változékony viselkedés, váratlan, hirtelen változások,
 • depresszió, bűntudat, szégyenérzet,
 • öngyilkossági gondolatok vagy kísérlet,
 • regresszió,
 • alvászavarok, evészavarok,
 • kortársakkal gyenge kapcsolat, szociális készségek deficitje,
 • passzivitás,
 • figyelemzavarok, tanulási nehézségek,
 • iskolai teljesítmény hirtelen hanyatlása,
 • vonakodik a levetkőzéstől (pl. testnevelés órán),
 • fél a fizikai érintéstől, elrántja a fejét simogatáskor, a váratlan érintéstől összerezzen.

A szülő viselkedésében megfigyelhető gyanús jelek:

 • türelmetlen, agresszív a gyermekével,
 • apatikus, közönyös szülő, a gyermekével nem tart szemkontaktust,
 • túlaggódó, túlóvó szülő,
 • gyermekét másnak, rossznak tartja, sokat panaszkodik rá,
 • a gyermek sérüléséről másként számol be, mint a gyermek

Bárhol előfordulhat

Általános vélekedés, hogy a bántalmazás csak a szegény családokban, nyomorgó környezetben fordul elő. Bár valóban ott történik a felderített esetek nagyobb hányada, de valójában rendesnek látszó, jó körülmények között élő családokban is előfordulhat a bántalmazás valamilyen formája.

Nem jó ötlet magánakcióba kezdeni, de…

Külsős laikusként elővigyázatosan kell értékelned a gyanús jeleket! Ha ismersz olyat, akire a környezetedben a fenti jelek közül néhány igaz, akkor is legyél nagyon körültekintő, ha úgy érzed, hogy segíteni szeretnél! A legfontosabb, amit tehetsz, hogyha egyből szakemberhez, családsegítő szolgálathoz, hatósághoz, az érintett gyermek pedagógusához fordulsz a gyanúddal.

kép: pixabay.com

Erről a témáról a Kisgyermek fejlődése rovatban olvashatsz többet!

 

Mentés

Mentés

Szólj hozzá Te is!

hirdetés
MEGOSZTOM EZT A CIKKET!
A Babafalva.hu szerkesztője, akinek célja, hogy azokat a témákat, érdekességeket megtalálja, amelyek igazán érdeklik az anyukákat, továbbá, hogy fókuszba kerüljenek a legkülönfélébb élethelyzetek, témák és tanácsok. Cikkeinek nagy része közvélemény kutatáson alapul.Az aktuális közvélemény-kutatáson TE is részt vehetsz, ehhez kövesd a Babafalva Facebook oldalát: https://facebook.com/babafalva
Előző cikk8+1 kreatív mód, ahogyan közölheted a leendő apukával a nagy hírt!
Következő cikkStátuszvizsgálat: súlymérés

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!