Sütőtökös narancsos párna

sütőtökös recept

Idén a sütőtökszezon nálunk kihúzódott, mivel rengeteg tököt kaptunk ajándékba. Így gyakran belekerült azokba a fogásokba is, amikbe amúgy nem raknánk. Készült rakottkrumpli, gombapaprikás és pörkölt is sütőtökkel. Így született meg a tökös narancsos párna ötlete is.

Jó alternatíva kiváltani a lekvárt. Ha nem is vagyunk megszállott kalóriaszámlálók, azért az igazán figyelemre méltó, hogy 100 gr sütőtök 26 kcal, ugyanennyi baracklekvár kb. 260 kcal, plusz rost, ásványi anyag tartalma is jobb. Az ízéről nem is beszélve, sokkal izgalmasabb, pikánsabb, és igazoltan az a gyerek is megeszi, aki nem szereti a sütőtököt. Nincs mese, el kell készíteni!

Hozzávalók:

  • 1 lap előhűtött leveles tészta (a nyújtott, feltekert a legpraktikusabb)
  • kb. 30 dkg sütőtök
  • 2 evk. cukor
  • 1 kezeletlen narancs
  • citromlé
  • 1 evk. reszelt friss gyömbér
  • 1 evk. kukoricakeményítő
  • kb. 5 dkg olajos mag (dió, mogyoró, mandula, kesudió)
  • tojás a kenéshez

Elkészítés:

A tököt felkockázzuk, annyi vízben amennyi ellepi, puhára főzzük. Közben a narancs héját lereszeljük, levét kifacsarjuk, hozzáadjuk héját, és a reszelt gyömbért. A sütőt előmelegítjük. A megfőtt tököt leszűrjük és pürésítjük. A pürét visszatesszük a lábosba és elfőzzünk még a levéből. Hozzáadjuk a narancsos gyömbéres levet, 2 evőkanál cukrot és kevés citromlevet. Folyamatosan kevergetjük, míg visszasűrűsödik. Közben kiveszünk egy merőkanálnyi mennyiséget, elkeverjük a kukoricakeményítővel, majd visszaöntjük. Ekkor már épp csak forr egyet, levesszük a tűzről és langyosra hűtjük, időnként megkeverjük. A magokat serpenyőn enyhén megpirítjuk, és aprítóban közepesre törjük, egy csipet sót adunk hozzá.
A leveles tésztalapot kitekerjük, ha kell kinyújtjuk. Nyolc részre vágjuk, elsőként hosszába félbe és széltébe kétszer felezzük. Az így kapott négyzetek egyik felén 2 evőkanál tökkrémmet elsimítunk. A másik felén csíkokat irdalunk, vigyázzunk, ne menjen a széléig. Félbehajtjuk és villával lenyomkodjuk a párnákat körbe. Megkenjük tojással és megszórjuk az aprított maggal. 180 fokon kb. 30 perc alatt készre sütjük.

Tipp: A megmaradt krémet még 3-4 napig hűtőben tudjuk tárolni, kalácsra kenhetjük, vagy pohárdesszertet is készíthetünk belőle.

További finomságokat a Receptek rovatban találsz!

Sütőtökös narancsos kuglóf

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

Előző cikkA jó házasság egészségvédő a férfiaknak
Következő cikkArany Bohóc lett ifj. Richter József

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!