Személyiség- és képességfejlesztő hatású a zenei nevelés

ringato2jpg3001.jpg

A tanulási képességekre jótékony hatással van a korai életszakaszban, szakemberek szerint már az anyaméhben, megkezdett zenei nevelés. A Harvard Egyetem kutatócsoportja bebizonyította, hogy a heti 2,5 órát zenével foglalkozó gyermekeknél a kéregtest három év alatt 25 százalékkal nő – ismerteti Csépe Valéria a Mindennapi Pszichológia 2010. februári számában. A zenei nevelés jelentőségéről szól a Tudatos Szülők Iskolájának február 27-ei előadásán Gállné Gróh Ili zenepedagógus, a Ringató program megálmodója, és Lukácsházi Győző, a Bonbon Matinékat vezető tubaművész.Az egészséges személyiség kifejlődésében nagy szereppel bír, ha a születendő gyermek már az anyaméhben dalolni hallja édesanyját. “Már a négyhónapos magzat is pozitívan reagál arra, ha édesanyja énekel neki” – mondta el az Edupressnek Mogyorós Vera, a Tudatos Szülők Iskolájának pszichológusa.

A szakember hangsúlyozta: a gyermek számára a személyiségfejlődés szempontjából a szülők által nyújtott érzelmi biztonság a legfontosabb, az ismétlődő, mozgással kísért dalok, ringatók, illetve az anyaméhben hallott énekek felismerése ezt az állandóságot adja a kicsik számára.

Gállné Gróh Ilona, aki Ringató foglalkozásain a 0-3 éves korosztályt és szüleiket várja, szintén az erős érzelmi kötődést emeli ki az éneklő felnőtt és gyermek között. A fejlődés ilyen légkörben, környezetben már természetes folyamat. “A foglalkozásainkon a cél a mintaadás a szülőknek, és mindenekelőtt az élménynyújtás, tehát nincsenek szoros értelemben vett didaktikai feladatok. A fejlődés mégis a zenei ingerek hatására, éneklés és játék közben külön gyakorlás és gyakoroltatás nélkül spontán megtörténik” – osztja meg tapasztalatait a zenepedagógus. Az érzelmi gazdagodás mellett azonban a kognitív képességek terén is fejlesztő hatású a kiskorban elkezdődő zenével való ismerkedés.

“Az énekeket, mondókákat kísérő mozdulatok segítik összerendezni a gyermek mozgását, fejlesztik az egyensúly- és ritmusérzékét. Ezek a készségek a későbbi kognitív képességek alapját képezik” – hívja fel a figyelmet Mogyorós Vera. A zene nemcsak a mozgáskoordinációt, de a nyelvi fejlődést is pozitívan befolyásolja, mi több, a pszichológus elmondása szerint a diszlexia, a diszgráfia és a diszkalkulia kialakulására is ritkább a példa a zenei nevelésben részesült gyermekeknél.

Az iskolai tanuláshoz szükséges képességek terén a zene jó hatással van az emlékezetre, a kreativitásra és a figyelemre is. Lukácsházi Győző, a Bonbon Matinék szülőatyja is úgy tapasztalja, hogy a foglalkozások hatása egyértelműen érezhető azokon a gyerekeken, akikkel rendszeresen találkozik. A tubaművész szintén kiemeli a zene figyelmi képességekre való pozitív befolyását. “A zenét tanuló gyerekek sok szempontból előnyt élveznek társaikkal szemben, koncentrációs képességük meghaladja a többiekét, tanulmányi eredményeik jobbak. Sok esetben a matematika és a zene kapcsolatából születnek nagyon jó eredmények.”

Gállné Gróh Ili a figyelem, a kreativitás, a mozgás, és a zenei képességek fejlődése mellett, a közösségben való együttműködés tényezőjét is hangsúlyozza: “Az éneklésben, de főképp az ölbéli játékokban, énekes játékokban a kisgyermek társakat fogad el, társakat választ, egyszerű szabályokat követ, alkalmazkodik, szocializálódik.”

A Ringató és a Bonbon Matinék megálmodója is felhívja a figyelmet a magyar kultúra kincseire, a népdalokra. “Nem baj, sőt ajánlott is, ha nemcsak egy-két hangos gyerekdalt hall a kicsi, hanem a családban énekszót, népdalokat, vagy más értékes, nem túl hosszú dallamot, élő hangszerjátékot” – mondja a zenetanárnő. A szülők kezében ott a legtermészetesebb és legegyszerűbb eszköz: a zene, a dal. Ahogy Lukácsházi Győző tanácsolja nekik: “Olyan kincs birtokában vagyunk, amelyet magáévá kellene tennie mindenkinek. A népdalok között is van egyszerűbb és nehezebb, be lehet tartani a fokozatos tanulás elvét. Az éneklés lehetősége mindenki számára adott, ezért élni is kell vele.”

A szülők tehát maguk is sokat tehetnek a gyermekük fejlődéséért érzelmi és értelmi téren egyaránt, ha tudatosan választják, alkalmazzák az igényes zenét és énekeket a közös játék során.

A fotók Ringató foglalkozáson készültek.

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkAz Egyszervolt.hu a legjobb gyermekeknek szóló honlap
Következő cikkHazamehetett a rekorder koraszülött csöppség

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..