Szent István Kórház Szülészet

Szent István Kórház Szülészet

A szülészeti-nőgyógyászati osztály rövid ismertetése és válogatás a Babafalva fórum Szent István kórházi topikjában megjelent véleményekből, gyakorlati tapasztalatokból. Saját tapasztalataidat megoszthatod a hozzászólásoknál vagy kitöltheted az értékelő kérdőívet.

Szent István kórház Szülészet – Bababarát kórház!

(Az adatok a 2008-as évre vonatkoznak, forrásuk az Egészségbiztosítási Felügyelet 2009. évi felmérése)

Szülések:

 • 3250 szülésre került sor az intézményben
 • 5 db egyágyas szülőszoba van, ebből egy alternatív szoba, káddal
 • a vajúdás és a szülés során rendelkezésre álló segédeszközök: szülőszék, kád, labda, bordásfal/kötél, matrac/franciaágy
 • lehet szülésznőt választani
 • 2008-ban 252 szülés történt epidurális érzéstelenítésben, az epidurális érzéstelenítést aneszteziológus végzi
 • a borotválás, beöntés nem kötelező
 • spontán szülés esetén – amennyiben az anya igényli – megengedik, hogy igyon vagy egyen
 • első szülő nők esetében is van lehetőség gátvédelemmel való szülésre
 • 1140 gátmetszést végeztek
 • nincs külön nyilvántartva, hogy hány szülésindukció történt
 • nincs külön nyilvántartva, hogy hány szülésprogramozás történt
 • 28 ikerszülés történt, ebből 3 végződött spontán szüléssel
 • 739 (22,7%) császármetszés történt, ebből 48-t végeztek altatásban
 • a szülésnél maximum 1 kísérő + dúla lehet jelen,  a jelenlétet nem kötik feltételhez, de szülésfelkészítő tanfolyam elvégzését ajánlják
 • dúla jelen lehet a szülésnél
 • közvetlenül szülés után fél órán belül lehetősége van az anyának minimum 30 percet a csecsemővel közvetlen bőrkontaktusban tölteni normál szülés vagy helyi érzéstelenítésben végzett császármetszés után,
 • koraszülésnél vagy patológiás szülésnél jelen van újszülöttgyógyász vagy gyermekgyógyász, a legközelebbi PIC 5 percen belül elérhető
 • 46 esetben helyeztek át érett újszülöttet pathológiás újszülött osztályra vagy PIC-be
 • rooming-in-es elhelyezés esetén a szülőszobáról a gyerekágyra történő áthelyezés folyamán normál szülést és császármetszést is követően átlagosan 15-20 percet tölt külön az édesanya az újszülöttől.

Gyermekágyas osztály:

 • 4 db. 1 ágyas szoba, 4 db. 3 ágyas szoba, 3 db. 5 ágyas szoba található a gyermekágyas osztályon, mindegyik rooming-in rendszerű
 • az családi szobában való elhelyezés díja 10.000.-/éj, az alapítványnak kell fizetni
 • a látogatók fogadása a kórtermekben történik.
 • hüvelyi szülés után 3 nappal, császármetszés után 4 nappal távozhatnak a kismamák
 • közvetlen szoptatási segítséget a gyermekágyas időszakban a csecsemőápoló nővérek, szülésznő, védőnő, neonatológus adnak. Szoptatást segítő tanfolyamon való részvétel kötelező minden, a szülészeten és gyermekágyon dolgozó olyan szakembernek, aki a szoptató anyákkal és az újszülöttekkel foglalkozik
 • nem engedik tápszer-termékminták osztását a szülészeten tartózkodó vagy azt elhagyó kismamák részére, valamint a csecsemők mesterséges táplálását, cumiztatást, szoptatási segédeszközök használatát szorgalmazó reklámanyagok vagy plakátok kihelyezését sem
 • tápszerpótlást adott újszülött esetében az újszülöttgyógyász rendelhet el.

Elérhetőségek:

1097 Budapest, Nagyvárad tér 1., N épület
Központi telefonszám
: +36 1 455-5700; szülészet telefonszáma: 455-5736.
Honlap: www.istvankorhaz.hu, www.boldogszuletesert.hu

Válogatás a Fórumban megjelent véleményekből

Az Istvánban szültem mindhárom leányomat dr. Csermely Gyulánál, Csűrös Erzsike, illetve most utóbb Böröndi Zsuzsa szülésznők segítségével. Böröndi Zsuzsa egy angyal, a doktor úr pedig nagyon lelkiismeretes, mindenben számíthattam rá, mindig el tudtam érni, ha kellett (nem kellett sokszor szerencsére) és a magánrendelésén sosem vártam 10 percnél többet.
Az István kórház szülészete maga az álom, kipróbáltam a fürdőkádat és most utóbb a labdán való vajúdást is. Mindenki maximálisan segített ott mindig, kedvesek voltak.
A gyermekágyi részen még lehetne javítani sokat, de az is biztos egyszer meg fog történni.
Összességében véve: ha szülnék még, akkor ott tenném, és ugyanannál az orvosnál.

*****

Én is az Istvánban szültem novemberben, Gajdos Editnél és Schlenker Éva szülésznőnél.
Csak csatlakozni tudok, és csupa jót tudok csak mesélni, nagyon szép emlékeim vannak, amikre naponta többször vissza kell, hogy emlékezzek, mert ilyen fantasztikus élményben nem volt még részem.
Következő babámat(inkat?) is biztosan itt fogom szülni!!!

*****

Én Dr. Gajdos Editnél szültem, ügyeletes szülésznővel (Schenkler Éva). Nagyon szép emlék, a szülőszoba nagyon szép. A gyerekágyas osztály átlagos, lehetne jobb is, de rosszabbak is vannak. Nagyon jó a csecsemőosztály, sokat tudnak segíteni az első gyerekes anyukáknak szopiban meg másban is. Csak kérdezni kell, maguktól nem mondanak semmit, viszont mindenre választ adnak, és tényleg segítenek.

*****

Én is az Istvánban szültem, és a következő babát is ott szeretném majd megszülni. Nekem Varsányi Hajnalka a doktornőm, és mivel programozott császárral szültem (faros fekvés miatt), így nem volt szülésznőm. Remélem, legközelebb majd lesz
Nagyon pozitív volt, hogy császár után — miután felvittek az osztályra — rögtön behozták nekem Flórát, meztelenül rám tették, és vele lehettünk hármasban jó sokáig. Én már első éjszaka kikértem a babámat a csecsemősöktől, mert nem fájt annyira a sebem, hogy ne tudtam volna felkelni, és amíg nem tudtam magam mellett, addig nem tudtam úgysem pihenni. Tényleg úgy van, ahogy már írtátok, hogy kérdezni kell a csecsemősöket, és akkor nagyon sok mindent meg lehet tudni. Csak úgy maguktól nem nagyon mondanak semmit, de szerintem ez a magyar egészségügyre általában jellemző. Nekünk egy idősebb csecsemős nővérrel volt csak gondunk, a többiek nagyon rendik voltak (főleg egy fiatal, szőke lány). Én háromágyasban voltam, és szerencsére jó szobatársakat fogtam ki.

*****

Én is az Istvánban szültem tavaly márciusban, dr. Koiss Róbertnél. A fogadott szülésznőm Böröndi Zsuzsa volt. A kistesót(-kat??) is csak és kizárólag itt szeretném szülni, nagyon szép emlékeim vannak a szülésről és a kórházról is. Mondjuk a szobával mázlim volt, mert egyágyasba kerültem,van egy ilyen,ami nem alapítványi. Először szomorú voltam, hogy nincsenek szobatársaim, de most már nem bánom.
A csecsemősökről nincs rossz véleményem,nekem segítettek, amikor kérdeztem, bunkó egyik sem volt, sőt az egyik többször is visszajött segíteni, mert Vincének sehogyse bírtam a szájába bűvölni a cicit – elég nehezen indult a szoptatás,de aztán jól belejött.

*****

Az én picikém is program császárral született szept. 13-án. A dokink Dr. Lázár Gábor, és mivel már júliusban válaszottunk, szülésznőnk is volt, Józsa Andi személyében (remélem, legközelebb “igaziból” is a segítségünkre lesz!).

Örömmel olvasom, hogy eléggé pozitívan nyilatkoztok a kórházról, így én is bizakodóbb leszek a köv. bébinél! Nekem sem a császár, sem a gyerekágyas bánásmód nem volt leányálom, kivéve egy igazán lelkiismeretes nővérkét, aki hősiesen segített a műtétet követő éjszakai borzalmak átvészelésében. Szégyellem is magam érte, de nem tudom a nevét! A többi flegma és néha kifejezetten undok volt!

A csecsemősök aranyosak voltak, bár öten ötféle tanácsot adtak, mi meg csak kapkodtuk a fejünket! Ettől függetlenül tényleg rendesek, és le a kalappal a munkájuk előtt!!!

Nagyon bízom benne, hogy legközelebb a szülőszobához is közöm lesz, és hasonlóan szép élményekkel gazdagodom majd, mint ti!

*****

4 fiamból az utolsó 3 született az Istvánban Dr. Várnai Ferencnél. Én maximálisan meg vagyok elégedve vele és a kórházzal is, bár a gyerekágyas osztályra ráférne egy felújítás már.

*****

Én is az Istvánban szültem 2. gyerekemet tavaly májusban, Dr. Horvát Mihálynál és a szülésznőm Pruha Kriszta volt. A dokival nem, a korházzal viszont meg voltam elégedve. Mivel a baba gyorsan jött, nekem nem kellett az alternatív módszereket kipróbálnom, a pici úgy érkezett, ahogy megálmodtam!

*****

Nekem olyan kérdéseim lennének irányotokba, hogy
– Mit kell bevinnem magamnak?(ezt mondjuk nagyjából sejtem)
– Mit kell bevinnem a babának?
Mert tudom, hogy ezt kórháza válogatja, de az Istvánban hogy megy ez?
Meg ha tudtok akkor eláraszthattok gyakorlati tapasztalatokkal.

A magazinban van egy kórházi csomag című cikk. Ott jól össze van szedve, ami kellhet általában.

Ami konkrétabban az Istvánt illeti és a babát: body-k, rugik (nálunk eléggé félre lett saccolva a lány mérete, így közben kellett még kisebb ruhákat beszerezni), fürdőlepedő, babatakaró (bár adnak, ha nincs), kissapkák, textilpelusok, rendes pelus (elvileg adnak 5-6 darabot naponta, de nekünk volt olyan nap, hogy nem hoztak egyáltalán). Popsikrém, alkohol, hintőpor van.
——

Egyéb tapasztalatok kapcsán idemásolom, amit tavaly írtam egy ismerősömnek, aki utánam szült ott:

A szülőszobáról csak annyit, hogy ott minden úgy van, ahogy a látogatáskor, meg az előkészítőn elmondták. Mi választottunk szülésznőt, és abszolút örültem neki, mert mikor egyszer késő este ctg-n voltunk ott, akkor 3 szülésznő futkorászott ki-be, mindegyik mást mondott, és máshova tette az érzékelőt. Így meg csak a mi szülésznőnk foglalkozott velem. Egyébként is nagy biztonságot adott, hogy benne is és a dokiban is tökéletesen meg tudtam bízni.

A szülészeten, mint írtam, három ágyas szobában voltam. Elvileg ez azért jó lett volna, mert ott tudnak segíteni egymásnak az anyukák, de mivel én voltam ott a “legidősebb”, a végén én segítettem a többieknek, nekem meg senki. A nővérek nem voltak valami kedvesek, de azért el lehetett boldogulni velük. Bár én majd’ mindenért Gabit szalasztottam, mert én nem nagyon tudtam mozogni. Ha lesz gátmetszésed, akkor lehet fájdalomcsillapítót kérni, ha nagyon fáj, kb. kettőt adnak szó nélkül, engem utána már megnézett a nővér, hogy nincs-e gyulladás vagy valami. Széklet az szülés utáni két nap, ha nincs, az még normális, utána adnak glicerinkúpot, hogy rásegítsenek, de én pl. kértem már hamarabb is. Betétet adnak bőven, én két napig azt használtam, utána tértem át a Tenára. A saját fürdőszoba kicsit kicsi és levegőtlen volt, úgyhogy hajat mosni pl. én átmentem a közös tusolóba, pont mellettünk volt. Papír wc-ülőkét mindenképpen vigyél, egy darabig még a pisiléshez is kellett. Kell evőeszköz is, mert azt nem adnak az ebédhez. A kaja elég gyenge volt, én reggelire és vacsira inkább otthoni szendvicseket ettem.

A csecsemősök nagyon rendesek voltak, mindenben segítettek nekünk, de tényleg kérdezni kell tőlük, mert akkora a fluktuáció az osztályon (mármint az anyukáké), hogy nem tudják, kinek mit mondott el esetleg egy másik nővér. Szóval mikor lekerülsz, és már kicsit magadhoz tértél, szólni kell, hogy mutassák meg a tisztába tevést, meg a köldökcsonk ápolását, és kérni kell pelust is. Hivatalból 5 db-ot adnak naponta, úgyhogy érdemes bevinni, hátha nem lesz elég. Kell bevinni popsitörlőt is. Kicsit zavaró volt időnként, hogy bizonyos dolgokról ahány nővér, annyiféle véleményt hallottunk (pl. kisebesedett mellbimbó), de ennyit ki lehetett bírni. Én egy éjszakára a babát is beadtam, pontosabban Gabi, mert a tejbelövelléskor veszettül szédültem, nem bírtam volna éjszaka is vele. De legalább aludtam valamit.
Szopiztatni valszeg fekve fognak megtanítani, ha neked is csúszik majd ki a baba szájából a cicid, támaszd alá egy textilpelussal, sokkal könyebb így boldogulni vele. Az ágyak nagyon keskenyek, úgyhogy én igyekeztem keveset aludni a babával együtt, inkáb kitettük az ágy végébe a kosárba. Alulra tettük a pólyát, amit a kórházban kaptunk, rá a babát, és rá meg úgy a takarót, hogy a kosárnak az egyik szélét is letakartuk vele, csak azt nem, ahonnan én ráláttam. Egész jól bírta, és itthon is könnyen beleszokott a mózesbe. Fürdetés este 8-kor van, fürdőlepedőt vinni kell.

*****

Akkor a babónak kellenek body stb. Pl. ilyet hogy pólyát ők adnak, vagy azt is vigyek? Meg hogy szülés után is már az általunk vitt ruhába öltöztetik a babát?

—–

Igen, kellenek saját ruhák. Pólyát ők adnak. Az a legjobb, ha két külön csomagot csináltok, egyet a szülőszobára, egyet a gyermekágyra, és a szülőszobaiba tegyétek be a Adélbaba első rucijait, meg neked váltás fehérneműt, hálóinget, amit szülés után rád adnak. Lehet, hogy költözködnötök kell a szülőszobák meg a vajúdó között, ha sokan vannak, ezért jobb egy külön kisebb szülőszobai csomag. Ja, tegyél be egy türcsit is, mert a vajúdóban fotelek vannak, ott jó, ha rá tudsz ülni, ha folyik már a magzatvíz. Betétet adnak, de egy hálós bugyi nekem hiányzott akkor. Borotválás, beöntés nincs.

—–

…én vittem magammal a szülőszobai csomagba eldobhatós bugyit, aminek nagy hasznát vettem a szivárgó magzatvíz miatt… illetve bevittem a szülőszobára a szoptatós párnát ami szintén nagyon jó szolgálatot tett a vajúdás, kitolás és a gyerekágy ideje alatt is…

*****

Azt szeretném megtudni, mi van ha nincs fogadott orvosom, csak beállítok majd a kórházba, hogy hello, jöttem szülni. Illetve még arra gondoltam, hogy szülésznőt fogadnék. Lehet csak szülésznőt fogadni?

——

Lehet csak szülésznőt is választani, nem muszáj dokit is hozzá. Még pont van egy sorozat szülésfelkészítő a nyári szünet előtt, és minden alkalom után lehet szülőszobát látogatni, szülésznőkkel megismerkedni. Én Csűrös Erzsikénél szültem, ő nagyon jó, de ő kedd és csütörtök délutánonként a dokim rendelésén asszisztál, és olyankor nem tud szülésnél jelen lenni. De mindegyik szülésznőről csak jókat hallottam, és szerintem ha itt visszaolvasol, akkor találsz neveket a többieknél is.
Doki: sztem az ügyeletes dokik is biztosan rendesen ellátnak, meg a doki úgyis csak a végén van bent, addig a szülésznő néz rád többször (elvileg kb. óránként).

*****

Én Ujvári dokinál szültem április harmadikán…
Csak jót tudok róla mondani…

Én is így kezdtem mint te… kértem, had járjak a kórházba (anyagi okok miatt)… első alkalom után végül mégis a magánba mentünk (ott sokkal jobban csak ránk tudott figyelni… összesen négy alkalom volt… szerintem nem vészes)… nem bántuk meg (azért azt jó ha tudod, hogy ott is sokat kell várni… vagy csak mi fogtuk ki, de szinte minden alkalmat 2-3 óra várakozás előzött meg). Nem hív be, nem vizsgál feleslegesen… egyáltalán nem pénzéhes. Nekem pontosan egy ilyen emberre volt szükségem… egy kicsit túl aggódós vagyok talán túlságosan is mindennek utánanéztem… az ő nyugalma, higgadsága mindig nagyon megnyugtatott, nem engedte, hogy felesleges dolgok miatt aggódjak. Engem már a hangja is nagyon megnyugtat….
A gyerekágy alatt is vagy háromszor bejött megkérdezte, hogy vagyok…

*****

Segítségeteket kérném! Végre megtatláltam az orvost, akinél szülni szeretnék. Részt vettünk a párommal az előadásokon, látogattuk a szülőszobát, de bánatomra a gyermekágyi osztályra is benéztem.
Egy háromágyas szobát láttam, ahol éppen egy kismama szoptatott, egy másiknál látogatók tömkelege hangoskodott, a harmadik meg csitítani próbálta a picijét, aki sírt. (A hangzavarban nem csoda, hogy sírt.)
Távozván a nővérektől érdeklődtem látogatási rendről, esetleg egy elkerített részről, ahová a babákat ki lehetne vinni mutogatni a rokonoknak. Mindkét kérdésemre “ilyen itt nincs” választ kaptam!!! Hogy lehet így nyugodtan szoptatni? Pihenni? Zuhanyozni, ha jönnek mennek az idegenek?
Az anyukáktól megtudtam, hogy a nővérek segítenek mindenben, de a látogatok össze- vissza mászkálása őket is zavarja….
Rákérdeztem az alapítványi szobákra…sajna nem tudom megfizetni a napi 10 ezret érte, pedig akkor külön szobánk lenne a babával.
Mit tegyek?

——

Sajnos nem sok jót írhatok neked. Én is itt szültem. A rooming szobákkal valóban nem dicsekedhetnek…Zsúfoltak, melegek..stb. A látogatók hada engem is megviselt. Bár én előre kértem a a rokonokat, hogy majd otthon látogassanak, de a szobatársaim ezt nem így gondolták…
Tisztes , rendes emberek voltak, mégis – az amúgy béketűrő párom – többször készült hazazavarni a lakótársaim kiváncsiskodóit. 3 éjszaka után szerencsére hazajöhettünk. Itthon tudtam csak magam igzán kipihenni. Bár az orvosom miatt a következőt is itt szülném, mégis csak úgy, ha a külön szobát meg tudnám fizetni. Ha teheted, neked is ezt javaslom!

——

Én sem tudok semmi okosat sem tanácsolni. Van egy egyágyas nem alapítványi szoba is, de ahhoz nagy mázli kell, hogy pont üres legyen.
A látogatók tényleg nagyon zavaróak tudnak lenni, még akkor is, ha normális szobatársaid vannak, és – ebből következően – rendesen viselkednek a látogatók is. De nem annyira a szoptatásban vagy a baba ellátásában, hanem hogy nem lehet pihenni. A délelőttök általában nyugisabbak. Használj ki minden percet a pihenésre, alvásra.

Látogatás reggel 8-tól este 8-ig van. Következő szülésemnél én biztos nem fogom hagyni, hogy a rokonok (a nagyszülőket kivéve) bejöjjenek, mert nekem az még pluszban fárasztó volt, hogy egy csomóan jöttek hozzám látogatóba, olyanok is, akiket egy évben egyszer ha látok. De az viszont jó volt, hogy a férjem mindennap bent volt reggeltől estig, kellett a segítség. Alapítványi szoba nem volt üres, pedig eredetileg oda akartam menni.

——

Elkeserít, amit írtatok… Nem értem, hogy mért ilyen ez a az osztály??? Nem lehet kialakítani egy termet, ahol a picit megmutathatnánk a látogatóknak? Vagy mért nincs látogatási rend? Akkor úgy időzítenénk, hogy a szoptatás, a pihenőm ne akkor legyen. Azt is hallottam, hogy így kényelmesebb a nővérkéknek…a látogatók besegítenek, …és nem utolsó sorban ételt hoznak…

——

Az osztályvezető főrovos saját bevallása szerint azért, mert felnőtt emberek vagyunk, és meg tudjuk úgy szervezni, hogy ne zavarják egymást a szobatársak. Egyébként egy embernél egyszerre csak 2 látogató lehetne, de nem szokták betartani és betartatni sem.

Pihenés: ezzel kapcsolatban inkább az a gáz, hogy mivel éjjel is kint vannak a babák, valamelyik úgyis mindig sír. Bár ha szerencséd van, lesz olyan éjszakátok, amikor nincs aznap frissen született baba, akkor kicsit nyugisabb. Első éjszaka meg általában nemigen tud rendesen aludni senki a szülés után.

A babát teljesen egyedül kell ellátnod – tény, hogy nekem sokat segített a férjem, de nem a csecsemősök helyett, mert ők egyszer megmutatják, mit hogy kell csinálni, utána már csak akkor jönnek, ha elakadsz, ill. a fürdetést ők csinálják. A kaja meg – hát ha tud, vigyen be szendvicset a férjed, amennyit ott adnak, attól lazán éhenhalsz, de minden kórházban ez van.

Fáradtság: ez inkább a szüléstől lesz, ne számíts rá, hogy hazamész, és már bele is vetheted magad a házimunkába, tényleg kell a hat hét, hogy regenerálódj fizikailag, pláne, hogy éjjel is kelni kell.

——

Én is a háromágyasban voltam, és nekem direkt jó volt. Kedves szobatársaim voltak, és igazából a látogatók is csak 1-2 alkalommal zavartak. Mi többnyire megkérdeztük egymástól, hogy nem baj-e, ha bejönnek a látogatók, és senki nem sértődött meg, ha valaki kérte, hogy most ne. Nálam soha nem volt 2nél több látogató bent egyszerre, ha többen jöttek, kimentünk a folyosóra. Az meg tényleg óriási segítség volt, hogy a férjem szinte az egész napot ott töltötte. Ha pedig ő nem volt ott, akkor valamelyik másik csaj férjét lehetett szalasztani ezért-azért. A szoptatásban engem egyáltalán nem zavartak a látogatók, de meg tudom érteni, ha valakit igen. Tényleg csak a pihenésemben volt egy kicsit zavaró. Szerintem az a legjobb, ha az elején megbeszélitek a szobatársakkal a dolgot, és akkor át lehet vészelni a kórházi napokat rossz érzések, mérgelődés nélkül. Szerintem ez igazán nem nagy ár azért, amit amúgy nyújt a kórház más kórházakhoz képest.

Erről a témáról még a Szülészetek rovatban olvashatsz többet!

74 EDDIGI KÉRDÉSEK

 1. Sziasztok
  Én a legelejéről szeretnék érdeklődni. Mit jelent pontosan a fogadott orvos? Elmész kórházba nőgyógyászatra és ha szimpatikus az orvos akkor hogyan tovább? Még csak 10hetes vagyok eddig magánrendelőbe jártam de sajnos nem vagyok vele megelégedve. Nagyon drága és nem azt kaptam amire számítottam. Ha kórházban fogadok orvost ez anyagiakban mit takar? Szent István Kórházban kit tudtok ajánlani?Előre is köszönöm a segítséget.

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..