Szép és egészséges bőr télen is

bőrápolás télen

Hideg levegő, csípős szél kint, fűtött, száraz levegő bent – bőrünk ettől érzékenyebb, szárazabb a téli időszakban, és ez nem csak esztétikai probléma. Apró hajszálerek, piros foltok, feszülő bőr, amely olykor viszket, berepedezik, fáj, de védelmi funkciója is csökken. Dr. Vincze Ildikó a Budai Allergiaközpont bőrgyógyásza segít tanácsaival, bőrünk szépségének, és egészségének megőrzésében télen is.

A téli időszakban még az átlagos ápolást igénylő bőr is érzékenyebb, szárazabb lehet. Különösen az arcon és a kézfejeken szembetűnő a probléma, gyakori még a könyökök, lábszárak területén, az ajkakon, de érintheti az egész testet és a hajas fejbőrt is. Ez nem csak minket, nőket érint, hanem gyermekeket, férfiakat egyaránt.

Mit tehetünk?

Zuhanyozzunk kellemesen meleg vízzel, így megőrizhetjük bőrünk lipidrétegét. Bármennyire is jól esne, kerüljük a hosszas fürdőzéseket.

Rendszeresen, folyamatosan gondoskodjunk a bőr elveszett nedvességének pótlásáról. Tisztálkodás után használjunk testápolót, arckrémet, napközben többször használjunk kézkrémet, ajakápolót.

Pótoljuk otthonunk levegőjének páratartalmát. Használjunk párologtatókat, párásító készüléket, de a fűtőtestekre helyezett vízzel telt edény, esetleg nedves törölköző is segíthet.

Rendkívül fontos, hogy fogyasszunk megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékot télen is. Ezáltal nem csak a bőrünk egészségét védjük.

Ugyanilyen fontos, hogy táplálékunk vitamin- és rosttartalma is kielégítő legyen.

A ruházatunk alapanyaga is hatással van bőrünk nedvesség tartalmára is, lehetőleg természetes anyagú öltözetet válaszunk. Fehérnemű, alsóruházat mosásáshoz lehető legkevesebb mosószert használjunk, mert bőrünk temészetes savas kémhatását a ruhákban maradt mosószermaradék folyamatos lúgos kémhatásnak teszi ki, ezzel a védelmi savköpenyt károsítja. Sok allergiás bőrreakció okozója pusztán ez.

Jelenleg a divat kedvez a bőr védelmének: használjunk meleg kesztyűt, sálat, sapkát, minél kevesebb fedetlen bőrfelületünk legyen a hidegnek kitéve.

Se túl gyakran, se túl ritkán, idális esetben hetente egyszer használjunk arc- és testradírt, pakolást, maszkot.

Családunk tagjait is szoktassuk a rendszeres bőrápolásra. A kiszáradt körömágy felszakadozása akár a bőr betépésére ingerelheti a gyermekeket, ami aztán fájdalmas, és a hideg miatt még lassabban gyogyuló sebet okoz. Legyen a mosdó közelében egy természetes alapú, gyulladáscsökkentő hatású kézápoló krém, amelyet kézmosás után a gyermekek, és férfiak is szívesen használnak. Legyen mindenkinek ajakápolója is.

Mit válaszunk?

– Jelenleg több termékcsalád közül is választhatunk, nincs általános szabály, ami alapján azt mondhatjuk, hogy egy adott tusfürdő, vagy testápoló mindenki számára megfelelő – magyarázza a doktornő. – Olyan készítményt érdemes választani, amely alacsony illó- és illatanyag tartalmú, és lehetőleg konzerválószer mentes. Tartalmazza a bőr lipidrétegének pótlásához szükséges esszenciális zsírsavakat – például linolsav, ceramidok -, emellett gyulladáscsökkentő vitaminokat, például E-vitamin.

Kisebesedett, irritált bőrre gyulladáscsökkentő vegyületeket, panthenolt vagy ureát, tartalmazó készítményt keressünk a gyógyszertárakban. Különösen érzékeny bőrűek számára javasolt bőrgyógyász tanácsát kérni, így felesleges anyagi kiadás, és kellemetlen mellékhatások, csalódások nélkül jutunk hozzá a számunkra legoptimálisabb készítményhez.

Ha a házi praktika már nem elég

A száraz bőr bizonyos formában, és mértékig természetes jelenség a téli időszakban. Azonban vannak olyan esetek, amikor a tüneteket már komolyan kell venni, és az otthoni gyógymódok helyett érdemes szakember segítségét kérni a probléma kezeléséhez. Ilyen eset, ha a bőrszárazság testszerte, foltokban jelentkezik, esetleg viszketéssel párosul vagy a bőrszárazság-viszketés oly mértékű, hogy már a mindennapos tevékenységek közben is zavaró.

írta: Kovács Mária

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkFarsangi smink ötletek: Mel Brooks és Marilyn Monroe
Következő cikkNők, mozogjunk együtt!