Útmutató a szingliséghez

Bridget Jones, Carry Bradshaw, Kéki Kata – a szingli örök jelképei. Általuk ismertük meg igazán a szingliség minden örömét, bánatát. De valóban ilyen életet élnek a mindennapokban a szinglik? Vagy ezt csak a filmekben láthatjuk így?

Szingli az, aki nem él párkapcsolatban, tehát független életmódot folytat. A szinglik úgy vallják, különbség van az egyedülállóság és a szingliség között. Az egyedülálló nő vagy férfi nem akarja ezt az állapotot, szeretne egy társat maga mellé. A szingli élvezi ezt a helyzetet, jó neki így, maga választja, hogy pár nélkül éljen egy ideig. Szabadidejében azt csinál, amit szeretne, több időt szán magára és a barátnőire, nincs szüksége arra, hogy másra mosson, főzzön, takarítson. Célja elsősorban az, hogy karriert építsen, megtalálja, megismerje önmagát.

Rácz Zsuzsát, az Állítsátok meg Terézanyut! című könyv íróját kérdeztük a magyar szinglikről, aki népszerű könyvével bizonyította be a közönségnek, hogy sokat tud erről a témáról.

Minők: Az igazi szingliségnek megvannak a maga jó oldalai, de vajon miért akar egy nő teljesen független lenni  30-40 évesen?

Rácz Zsuzsa: Ennek rengeteg oka lehet. Az illető nem talál magának jó társat, illetve találna, de úgy dönt, jobb egyedül. Még úgy érzi, nem érett egy komoly kapcsolatra, nem érdekli az egész,unja a férfiakat/nőket, jobban szeret olvasni, mint randira járni és sorolhatnám. Ahány nő, annyi életút. Ha valaki azt választja, hogy nem választ, az is lehet jó döntés.

Véleménye szerint tényleg nincs szükségük szerelemre, biztonságra, ölelő kezekre?

–  A szinglik ugyanúgy vágynak ölelésre, biztonságra, szerelemre, mint mindenki más, csak ők ezt nem feltétlenül a házasság vagy tartós kapcsolat keretei között képzelik el.

Az elmúlt 10 évben a sorozatok hatására divatos lett szinglinek lenni. Ezek hamis világot sugároznak, vagy tényleg vannak nők, akik így élnek?

– A sorozatok többsége túlzásra épít, mintha a valóság karikatúráját rajzolnák meg. Ha nem így tennék, a kutyát sem érdekelnék. A Szex és New York sorozat négy szingli főhősnőjének luxus-életét biztos, hogy nem éli túl sok hús-vér nő. Mese, habbal, és szórakoztató.

Rácz Zsuzsa

Kutatások szerint a mai fiatalok azért nem akarnak tartós, komoly kapcsolatot mert elváltak a szüleik. Ez tényleg befolyásolhatja a kapcsolatokat, vagy csak a túl tökéletes férfit keresik?

– A kutatások azt is mondják, hogy a legtöbb fiatalember családot, szerelmet, szeretetet akar, éppen annyira fontos ez, mint a levegő. De sokan vannak, akik olyan családokban nőttek fel, ahol nem sok szeretetet kaptak, vagy tragédia árnyékolta be a gyerekkorukat. Ők érthetően nehezebben hiszik el, hogy a szeretet gyógyító, éltető ereje elfeledtetheti velük a kötődéstől való félelmeiket. Mindenki a tökéletes társat keresi. Ez így van jól, de érdemes alaposan megismerni magunkat, reálisan felmérnünk, hogy mi magunk mennyire vagyunk tökéletesek. Annyira tökéletes társat remélhetünk, amennyire mi magunk tökéletesek vagyunk. A jó párválasztáshoz részben isteni szerencse, részben tudatosság és alapos önismeret kell, szerintem.

Miért gondoljuk azt, hogy aki szerelmes nem lehet szabad vagy független?

– Senki emberfia/lánya nem független. Mindannyian függünk a környezetünktől, egymástól, azokat, akiket szeretünk, féltjük, óvjuk, mindent megteszünk azért, hogy jól legyenek. Az ő jólétüktől függ a mienk is. Aki szerelmes, aki szeret, az nem független. De szabad attól még lehet, sőt, a szabadságot éppen akkor lehet megtapasztalni a legintenzívebben, ha szeretve, biztonságban az lehetek, aki vagyok.

Szólj hozzá Te is!