Szülés után nagyobb lesz a nők agya

nagyobbagy.jpg

Gyermekük születését követően néhány héten belül megnagyobbodik a nők agya – derítették ki amerikai kutatók. Ők maguk is meglepetten álltak e tény előtt, hiszen eddig úgy tartotta a közvélemény, hogy terhességük után a nők inkább szétszórtak és feledékenyek.

A Maryland állambeli Pszichiátriai Intézet kutatói 19 nemrégiben szült nő agyáról alkottak képet pár héttel a szülést követően. Három, majd négy hónap elteltével további felvételeket készítettek. Azok összehasonlításánál azonnal feltűnt nekik a köztük lévő különbség – tudósít a Die Welt című német lap internetes kiadása.

A szürkeállomány tömege három különböző területen nőtt meg. Ezek egyike az amygdala, amelyet az agy érzelmekért felelős régiójának tartanak. Itt keletkezik például az öröm és a félelem, de ez teszi élessé az érzékeket vész esetén is.

Ha veszély közeleg, az amygdala tudatja ezt a hipotalamusszal – ez a terület is megnagyobbodott a kismamáknál. A harmadik pedig a közvetlenül a homlok mögött elhelyezkedő prefrontális kortex volt, amely a problémamegoldásért felel. Az érintett területek tehát mind hasznosak az anyának a csecsemő ellátása szempontjából.

Szólj hozzá Te is!

1 KÉRDÉS

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..