Szülésnél nem hatásos az akupunktúra

Szülésnél nem hatásos az akupunktúra

A korábbi feltételezésekkel ellentétben az akupunktúra nem enyhíti a szülési fájdalmakat és nem alkalmas a túlhordásban lévő kismamák szülésének beindítására, derül ki két idén közzétett tanulmányból. Az akupunktúrát már legalább 2600 éve használják Kínában fájdalomcsillapításra.

Az akupunktúrát mintegy 2000 éve alkalmazzák Kínában. A hagyományos orvoslás szerint a bőr akupunktúrás pontjai idegi összeköttetéseken keresztül vezetik az energiát, a „csí”-t. Ezeket a pontokat vékony tűk segítségével ingerelve helyreáll a „csí” egészséges áramlása.

Nem enyhíti a szülési fájdalmakat

Dél-koreai és brit kutatók 10 klinikai vizsgálat adatait elemezték, amelyekben összesen 2038 nő vett részt. Az idén áprilisban publikált eredmények alapján kevés bizonyítékot találtak arra, hogy az akupunktúra hatékonyabban enyhíti a szülési fájdalmat, mint a hagyományos fájdalomcsillapítók, a placebó vagy a hamis akupunktúra.

„A tanulmány alapján az akupunktúra nem jár semmilyen káros hatással sem az anyára, sem a magzatra nézve” – mondta el Hyangsok Lee, a szöuli Kyung Hee Egyetem Akupunktúra- és Meridiánkutató Tudományos Központ munkatársa. – „Azonban arra sem találtunk meggyőző bizonyítékot, hogy az akupunktúrás kezelésben részesülő nők kevesebb fájdalmat éreznek szülés közben, mint a kontrollcsoportok. Az akupunktúra csökkenti ugyan más fájdalomcsillapítók szükségességét, de a bizonyítékok korlátozottak. Összefoglalva, a jelenleg rendelkezésre álló bizonyítékok alapján az akupunktúra nem javasolható a szülési fájdalom csillapítására.”

Nem indítja be a szülést

A terhesek 5-10 százalékának gyermeke nem születik meg a terhesség 40. hetéig. Mivel a túlhordás megnöveli a szülés alatti szövődmények valószínűségét, ez a szülésindítás egyik leggyakoribb oka. A hagyományos szülésindítási módszerek megemelik a császármetszés és vákumos szülés gyakoriságát, és eddig úgy gondolták, hogy az akupunkúra a szülésindítás egyik alternatív lehetősége lehet.

A brit szülészeti-nőgyógyászati folyóiratban megjelent kutatásban 125 túlhordásban lévő kismamát véletlenszerűen két csoportra osztottak. Az akupunktúrát követően sem indult be több szülés a rákövetkező napon (12 százalék), mint a kontrollcsoportban (14 százalék), ahol álkezelést alkalmaztak tompa tűkkel. A két csoport között nem volt különbség a 24 órán belül beindult szülések számában és a méhszájtágulás gyorsasága és a vajúdás időtartama is megegyezett.

„Az eredmények egyértelműek, az akkupunktúra ebben a kísérletben nem bizonyult hatékonynak a túlhordás kezelésében” – írták a szerzők.

Az akupunktúra szülésindításban betöltött szerepét számos más esetben is vizsgálták, az eredmények sajnos többnyire a kezelések sikertelenségét bizonyítják.  Ugyanakkor az akupunktúra egyéb betegségek kezelésében, mint például a visszatérő hátfájások, vagy migrénes fejfájások, igen kedvező eredményekkel járt.

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A Babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenhárom éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkBabák, akik elbúcsúztak
Következő cikkKötelező lesz a penumococcus elleni oltás

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..