Szülői szobát alakítottak ki a PIC-en

PIC.jpg

Október 13.-án átadták a Szent János Kórház PIC részlegének szülőknek készült szobáját. A PIC a Perinatális Intenzív Centrum rövidítése, ide kerülnek az egészen kis súllyal született babák. A fővárosban a budai oldalon csak a Szt. János Kórházban biztosított a PIC ellátás.

A Perinatalis Intenzív Centrum olyan intenzív osztály, ahol a születés körüli időszakban létrejött kórállapotokat, betegségeket látják el. Méhen belül fejlődési rendellenességek, a megszületés előtti hetekben létrejött fertőzések, a szülés alatt keletkezett kórállapotok (magzatvíz-, meconium-aspiráció, oxygénhiányos állapotok) ill. a koraszülöttek ellátása történik itt.

A súlyos légzési és keringési elégtelenség kezelése gépi lélegeztetéssel, keringéstámogató gyógyszerekkel, mesterséges táplálás, vércsere, koraszülöttek szem-elváltozásának kezelése lézer-műtéttel- mindezen beavatkozásokhoz a neonatológus szakorvosoknak intenzív szakasszisztens nővérek segédkeznek.

A babák, akik ide kerülnek, jellemzően sokáig a kórházban maradnak, így szüleik számára is megváltozik az élet. Naponta többször bemehetnek a gyermekükhöz, de az intenzív ellátás sajátosságaiból fakadóan nem lehetnek állandóan mellettük. Sokan vidékről járnak be nap mint nap, és azzal találták magukat szemben, hogy a fennmaradó időt nem tudják hol eltölteni. Sokat ültek a „sóhajok padján” a PIC előtt, ahol is megfogant „az ötlet”.

Dr. Princzkel Erzsébet főorvos asszony – aki a PIC vezetője -, valamint a kórház segítségével a szülők egy volt szakrendelői területen alakították ki a szobákat. A modern technika vívmányait is bevetve megbeszélték ki mit tud felajánlani, és így épült-szépült a hely. Lett nappali, hálószoba, és a falra fotók kerültek. Fotók a gyerekekről még az inkubátorban, majd családi környezetben. Ezzel is bátorítani akarják az utánukjövőket, hogy nincsenek egyedül, fejlődni, gyarapodni fog az ő babájuk is.

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkMandulagyulladás, mandulaműtét
Következő cikkNemzetiszínű menü nemzeti ünnepekre

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..