Piros-fehér-zöld töltött paprika
Hozzávalók: 5 darab piros (kápia) paprika, petrezselyemzöld, snidling. A túrós töltelékhez 25 dkg tehéntúró, 15 dkg fetasajt, 1 tojás, 2 ek zsemlemorzsa. A húsos töltelékhez 15 dkg darált pulykahús, 1 marék gyorsrizs, 1/2 fej vöröshagyma aprítva, 1 tojás, 1 kicsi szikkadt zsemle tejbe áztatva, kicsavarva, szalonna szeletek, só, bors.
A paprikákat megmosom, félbevágom. Bekeverem a töltelékeket, és megtöltöm velük a paprikákat. (Eredetileg csak fetásat terveztem, mert az fehérebb, de volt egy kis maradék darált húsom, azt is fel akartam használni. Mellesleg a család „húsevő” tagjai ezt nagyra értékelték.)
Egy tűzálló tál, vagy kicsi tepsi aljába bacon szeleteket fektetek, ráhelyezem a töltött paprikákat, és egy kis fehérbort, vagy húsleves kockából készített húslevest öntök alá (max.1-1,5 dl). Az előmelegített sütőben 180 fokon 35 percig sütöttem lefedés nélkül, amíg szépen meg nem pirult. Tálalás előtt kerül rá a frissen vágott petrezselyem illetve snidling, kinek melyik tetszik (van otthon).
Tipp: másnap reggelire, hidegen felkarikázva is kiváló!
Piros-fehér-zöld karajszeletek
Hozzávalók: 1 kg karaj szeletelve, só, bors, liszt, szerecsendió, olaj, baconszeletek, 2 paradicsom karikára vágva, 2 mozzarella golyó, 2 kisebb zöldpaprika
A karajszeleteket kissé kiverem, sózom, borsozom, majd szerecsendiós lisztbe forgatom. Forró olajban átsütöm a szeleteket, majd előkészítek egy tepsit, amibe beleteszem a húsokat három sorban. Minden szeletre teszek egy kis bacont, majd a felső sort karikákra vágott paradicsomszeletekkel díszítem. A középső sorra kerül a szintén karikákra vágott mozzarella, majd az alsó sorra zöldpaprika kerül. A hús alá is kell némi folyadék, fehérbor vagy húsleves (lsd. mint fenn), és ezt is 180 fokon sütöttem össze, amíg szép ropogós, színes nem lett.
Nemzetiszínű túrótorta
Hozzávalók: 20 dkg omlós vagy zabkeksz, 10 dkg olvasztott vaj, 50 dkg krémsajt, 10 dkg porcukor, 1 citrom leve, 3 dl tejszín habbá verve, 1 cs zselatin. A tetejére: piros és zöld szőlő, 1 cs áttetsző tortazselé.
A kekszet robotgépben morzsára töröm és belekeverem az olvasztott vajat. Egy kapcsos tortaforma aljába nyomkodom a keveréket, és a hűtő teszem, amíg elkészítem a krémet. A sajtkrémet összekeverem a porcukorral, a citromlével, és óvatosan beleforgatom a tejszínt (amihez esetleg hozzáadtam 1 cs. habfixálót, ha nem tűnik megbízhatóan keménynek). Elkészítem a zselatint azt is a keverékbe öntöm, és mehet az egész a kekszalapra.
Ha azt szeretném, hogy a torta felvágva legyen nemzetiszínű, akkor a kekszre kell tenni a zöld szőlőt, és csak utána ráönteni a sajtkrémet. A torta tetejére rakosgatom a piros szőlőt, bevonom zselével, és hűtőben hagyom összeállni egy pár órát.
Ha elfelejtettem volna a zöld szőlőt lerakosgatni alulra, a torta tetejét is szépen ki lehet dekorálni a szőlőkkel.
Kóbor Edit