Táncolj a vízben!

309834xdoeailvv-211x300.jpg

Mindazoknak, akik kipróbálnák a vízben végezhető edzést, és vágynak egy felszabadító táncos élményre, nem szabad kihagyni az Aqua Dance foglalkozásokat. A pörgős zene, a jó hangulat még a mozgásszervi problémákkal vagy túlsúllyal küzdőket is feldobhatják, ez a mozgásforma ugyanis nekik is ajánlott. Lóránth Kata, az Oxygen Wellness vezető aerobic edzője a vízi tánc előnyeiről beszélt.

Pezsdítő mozgás

Víz, a vidám zene, mozgás, jó hangulat – az Aqua Dance nem csak azért vonzó mozgásforma, mert a víz játékos és természetes közegében egészen más, szabadabb a mozgás, de azért is, mert a mozgáselemek könnyen követhetők, és kikapcsolódást nyújtanak a hétköznapokból. Ráadásul az edzésekhez nem szükséges úszástudás, sőt, a kor, a nem, a testsúly és az esetleges mozgásszervi problémák sem jelentenek kizáró okot.

A speciális eszközökkel is végzett mozgás nem csak hogy nem árt, de kifejezetten hasznos gerincbántalmak, ízületi panaszok esetén is, sőt, a fogyást is elősegítheti. Folyamatosan viták vannak a különféle edzésformák sportsérüléseiről és ízületi kopásairól, de a vízi foglalkozásokat minden szakorvos támogatja. Az Aqua Dance leginkább vonzó hatása azonban a stresszoldás, a felszabadulás és a relaxáció érzése – egy ilyen óra felér egy rövid nyaralással.

Az új divat, az Aqua Zumba is ennek a mozgásformának egy populárisabb megjelenése, ami már jó ideje közismert.

Az Aqua Dance órákon ugyan nagyon fontos, hogy a zene jó hangulatot árasszon és vannak benne játékos mozdulatok, de ennél az edzésnél valamivel nagyobb hangsúlyt kapnak az erőelemek és a tartásjavító gyakorlatok. – ismerteti Lóránth Kata, az Oxygen Wellness szakmai vezetője, aki profi búvárként a víz közegét, tulajdonságait alaposan ismeri.

Erősít és fogyaszt is

A speciális vízi mozgás nem csak kellemes, de a rendszeres edzések növelik a teherbírást, az állóképességet, formálják az alakot és bizonyos állapotok, betegségek rehabilitációjában is segítenek.

Túlsúlyosoknak: Mivel a víz csökkenti a gravitáció hatását, amikor vízben vagyunk, alig érezzük a súlyunkat. Éppen ezért kisebb terhelés mellett többet tudunk teljesíteni, mégsem terheljük túl a gerincoszlopot, az ízületeket és a szalagokat. Ugyanakkor a víz közegellenállása közel 12-szerese a levegőjének, így az elvégzett mozgás az izmokat is keményen megdolgoztatja. Tehát az Aqua Dance ugyanúgy égeti a kalóriákat, mint akár az edzőtermi edzések.

Aki ezen mosolyog, vagy kicsit is lekezelő véleménnyel van, biztosan még meg sem próbálkozott a vízi edzésformával, miközben az élsportban egyre jobban terjed ez a módszer.

Mozgásszervi problémáktól szenvedőknek és ülő foglalkozásúaknak: Akár a derekunk, a vállunk, a hátunk fáj, akár porckopástól fáj a térdünk, a vízben tapasztalható hidrosztatikai nyomás segíti a mozgásunkat, csökkenti a fájdalmakat. Ráadásul a helyesen végzett mozdulatok erősítik a hát- és hasizmokat, így hozzájárulnak a helyes testtartáshoz, az egyensúlyérzék fejlesztéséhez, illetve serkentik a mélyizmok vérkeringését.

Mindezek a folyamatok együttesen a tánc felszabadító hatásával beindítják a szervezet öngyógyító folyamatait. Azok pedig, akik egész nap ülnek vagy állnak a munkahelyükön, ebben a tehermentes közegben biztonságosan vághatnak bele az „izzasztó” edzésbe.

Allergiásoknak, asztmásoknak: A vizes közeg nem csak azért tesz jót a légúti betegségben szenvedőknek, mert a vízfelszín feletti párás levegő jó hatással van a légzőrendszerre, de azért is, mert a szabadabbá váló légzés a vér oxigén-telítettségét is javítja. Az állóképesség javulásával pedig a tüdőkapacitás is fokozatosan nő.

Hangulatzavarok esetén: Az Aqua Dance hangulatjavító hatásához egyaránt hozzájárul a jó zene, a vízben való mozgás előnyös hatásai, az aktivitás endorfin-termelő hatása és a közösség ereje. Egy Aqua Dance óra után garantált a jókedv!

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A Babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenhárom éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkMit tehetünk a tiszta beszédért?
Következő cikkAlkotó foglalkozások ép és sérült gyermekeknek

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..