Friss, zöld, tavaszi lepény, ami könnyű főételnek, köretnek vagy akár másnap uzsonnára is kiváló.
Hozzávalók:
Tészta:
- 20 dkg fehér tönkölyliszt (lehet más is)
- 10 dkg vaj
- 1 tojás
- só
- kevés hideg víz
Töltelék:
- 2 db közepes zsenge cukkini
- 25 dkg túró vagy ricotta
- 1 tojás
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 zöldhagyma fokhagyma, só
Elkészítés:
A cukkinit vékonyan felszeleteljük, megsózzuk és állni hagyjuk kb. fél órát, hogy levet ereszen.
A lisztet tálba szitáljuk, belemorzsoljuk a vajat, hozzáadjuk a tojást, sózzuk és kevés hideg vizet hozzáöntünk, annyit, hogy enyhén lágy, gyúrt tésztát kapjunk. Laposra formázzuk és folpackba csomagolva hűtőbe tesszük legalább fél órára.
A túrót a tojással, fűszerekkel, zúzott fokhagymával áttörjük. A tésztát zsírpapíron kinyújtjuk és egy 26 cm-es pite formába helyezzük. Ami túllóg levágjuk, és a lepény széléhez vagy tetejéhez felhasználhatjuk díszítésnek.
A túrókeveréket a tésztába lapogatjuk, a tetején a lecsepegtetett cukkini szeleteket körbe elrendezzük. Előmelegített sütőben, közepes fokozaton kb. 20-30 perc alatt készre sütjük.