Közös gyerekszobában a kicsi és a nagyobb – Így oldd meg!

közös gyerekszoba, egy szobában a testvérek

Mindenkinek szüksége van saját birodalomra, pláne, ha a gyerekek közös gyerekszobában laknak. Ennek kialakítására több gyermekes családban sokszor kevesebb hely, tér áll rendelkezésre. Ha közös szobában laknak csemetéink, egy sor érzelmi és funkcionális átgondolni valónk lesz!

A közös tér nagyon sok mindenre megtanítja a gyerekeket. A másik elfogadása, alkalmazkodás és együttműködés, egymás tulajdonának tisztelete… stb. fontos és meghatározó egész életünkre. Lesznek konfliktusok és lesznek lámpaoltás utáni nagy beszélgetések, erős szövetség és közös csínyek.

A nagyobb gyerkőc túlzott felelősséggel, törődéssel fordulhat a kicsi felé. Eleinte haragudhat is rá, hogy átrendezte az ő megszokott életét, a szülők figyelme megoszlik és még a szoba is közös lesz.

1 szoba több gyerek
Időben és teljes figyelemmel építsük fel tehát a közös szoba gondolatát, engedjünk teret nagyobb gyerekünk (gyerekeink) ötleteinek, kéréseinek! Itt fog kialakulni saját személyiségük, kreativitásuk és ízlésviláguk, szokássá válik egy csomó minden.

Infinety hirdetés

Tapasztalatok szerint 10-11 éves korban jelentkezik igény az egyedüllétre. Még ha elég tágas a lakás és mindenkinek jutna saját szoba, a gyerekekkel együtt kell eldöntenünk, hogy milyen formában hasznosítjuk azokat. Szeretnek együtt aludni és egy másik játszó/tanulószobát alakítunk ki? Később szétköltöznek, szobát cserélnek? Nagy kaland elején vagyunk még, amikor a kisbabát a nagyobb tesóval közös szobába költöztetjük.

közös gyerekszoba, egy szobában a testvérek

Az újszülött ebben az esetben lehetőleg a szülők szobájában kapjon helyet és csak akkor költöztessük át, amikor az éjszaka átalvása viszonylag biztosított. Bár meglepő tény, hogy a nagyobbak ritkán ébrednek fel a kicsi sírására és egy finom jelzőfénnyel is segíthetjük a tájékozódást és ellenőrzést a gyerekszobában, ne váljon az éjszaka családi kirándulássá….
A helyes elv, hogy a berendezés feleljen meg a gyerekek életkorának, legyen mindenkinek saját területe.

Öletek a közös gyerekszoba kialakításához

  • A gyerekszoba felosztásának egyik lehetősége, hogy eltérő színű vagy árnyalatú kiegészítőkkel tagoljuk a szobát.
  • Állíthatunk alacsony, térhatároló polcokat is a magánszféra behatárolására.

közös gyerekszoba, egy szobában a testvérekk

  • Az L -alakú elrendezés kisebb szoba esetén jó választás lehet, nagyobb tér marad játékra és a mesélő, dajkáló fotelnak is marad egy sarok, kellemes fényforrással kialakítva.
  • közös gyerekszoba, egy szobában a testvérekA megemelt vagy emeletes ágyak helytakarékos megoldásnak tűnnek, de könnyed típusokat keressünk, mert megváltoztatják a fényviszonyokat a helyiségben és túlságosan uralhatják a rendelkezésre álló teret. A megemelt ágy alatt értékes tárolóhelyet nyerhetünk, játszó-  tanuló kuckót alakíthatunk ki. Az emeletes ágyra feltétlenül védőkorlátot kell szerelni, a létra pedig minden esetben legyen stabilan az ágyhoz rögzítve! Az ágy alatti tér legyen akkora, hogy ne verje be rendszeresen a fejét a gyermek és az ágytól a mennyezetig is biztonságos legyen a távolság.
  • A tesók előszeretettel veszik kölcsön a másik holmiját, ezért jól lehessen pakolni, tárolni, esetleg kincseket elzárni. A nagyobb gyermek bevonásával alakítsuk ki ezeket a funkciókat.
  • Belülről soha ne legyen zárható a szoba!

Ne ijedjünk meg, amikor kicsikéink a nappalit nevezik ki játszószobának és az étkező asztal környéke lesz az alkotó- és tanulószoba egy ideig. Ne boruljunk nagyon ki, amikor a szülői hálóban ébred mindenki, átmeneti időszakok ezek!

Jó tervezést, sok sikert a közös gyerekszoba kialakításához!

Erről a témáról a Mindent a babámnak! rovatban olvashatsz többet!

Képek: pinterest.com

Mentés

Mentés

Mentés

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

Tóth Krisztina vagyok, home staging szakember és tanácsadó. Egy home stager a vizuális megjelenésen túl, ingatlanpiaccal, illetve marketinggel is foglalkozik, mert az ingatlan tudatos felkészítése eladásra vagy kiadásra egyre nagyobb jelentőséggel bír, akár kis költségvetésből is. Egy Balaton-parti kisvárosban élünk, szeretek olvasni, érdekel a gasztronómia. Van két vendégházunk, családi összefogással üzemeltetjük őket. Ezt a szerető törődő és tapasztalataiból építkező, de az újra mindig nyitott önmagamat szeretném adni és megtartani itt a Babafalván is.
Előző cikkA vegetáriánus étrend előnyei és hátrányai
Következő cikkTavaszváró – Cukkini lepény

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!