Közös gyerekszobában a kicsi és a nagyobb – Így oldd meg!

982
közös gyerekszoba, egy szobában a testvérek

Mindenkinek szüksége van saját birodalomra, pláne, ha a gyerekek közös gyerekszobában laknak. Ennek kialakítására több gyermekes családban sokszor kevesebb hely, tér áll rendelkezésre. Ha közös szobában laknak csemetéink, egy sor érzelmi és funkcionális átgondolni valónk lesz!

A közös tér nagyon sok mindenre megtanítja a gyerekeket. A másik elfogadása, alkalmazkodás és együttműködés, egymás tulajdonának tisztelete… stb. fontos és meghatározó egész életünkre. Lesznek konfliktusok és lesznek lámpaoltás utáni nagy beszélgetések, erős szövetség és közös csínyek.

A nagyobb gyerkőc túlzott felelősséggel, törődéssel fordulhat a kicsi felé. Eleinte haragudhat is rá, hogy átrendezte az ő megszokott életét, a szülők figyelme megoszlik és még a szoba is közös lesz.

1 szoba több gyerek
Időben és teljes figyelemmel építsük fel tehát a közös szoba gondolatát, engedjünk teret nagyobb gyerekünk (gyerekeink) ötleteinek, kéréseinek! Itt fog kialakulni saját személyiségük, kreativitásuk és ízlésviláguk, szokássá válik egy csomó minden.

hirdetés
Miele DG 6001 GourmetStar gőzpároló
Pozitív Gyermeknevelési Expo

Tapasztalatok szerint 10-11 éves korban jelentkezik igény az egyedüllétre. Még ha elég tágas a lakás és mindenkinek jutna saját szoba, a gyerekekkel együtt kell eldöntenünk, hogy milyen formában hasznosítjuk azokat. Szeretnek együtt aludni és egy másik játszó/tanulószobát alakítunk ki? Később szétköltöznek, szobát cserélnek? Nagy kaland elején vagyunk még, amikor a kisbabát a nagyobb tesóval közös szobába költöztetjük.

közös gyerekszoba, egy szobában a testvérek

Az újszülött ebben az esetben lehetőleg a szülők szobájában kapjon helyet és csak akkor költöztessük át, amikor az éjszaka átalvása viszonylag biztosított. Bár meglepő tény, hogy a nagyobbak ritkán ébrednek fel a kicsi sírására és egy finom jelzőfénnyel is segíthetjük a tájékozódást és ellenőrzést a gyerekszobában, ne váljon az éjszaka családi kirándulássá….
A helyes elv, hogy a berendezés feleljen meg a gyerekek életkorának, legyen mindenkinek saját területe.

Öletek a közös gyerekszoba kialakításához

  • A gyerekszoba felosztásának egyik lehetősége, hogy eltérő színű vagy árnyalatú kiegészítőkkel tagoljuk a szobát.
  • Állíthatunk alacsony, térhatároló polcokat is a magánszféra behatárolására.

közös gyerekszoba, egy szobában a testvérekk

  • Az L -alakú elrendezés kisebb szoba esetén jó választás lehet, nagyobb tér marad játékra és a mesélő, dajkáló fotelnak is marad egy sarok, kellemes fényforrással kialakítva.
  • közös gyerekszoba, egy szobában a testvérekA megemelt vagy emeletes ágyak helytakarékos megoldásnak tűnnek, de könnyed típusokat keressünk, mert megváltoztatják a fényviszonyokat a helyiségben és túlságosan uralhatják a rendelkezésre álló teret. A megemelt ágy alatt értékes tárolóhelyet nyerhetünk, játszó-  tanuló kuckót alakíthatunk ki. Az emeletes ágyra feltétlenül védőkorlátot kell szerelni, a létra pedig minden esetben legyen stabilan az ágyhoz rögzítve! Az ágy alatti tér legyen akkora, hogy ne verje be rendszeresen a fejét a gyermek és az ágytól a mennyezetig is biztonságos legyen a távolság.
  • A tesók előszeretettel veszik kölcsön a másik holmiját, ezért jól lehessen pakolni, tárolni, esetleg kincseket elzárni. A nagyobb gyermek bevonásával alakítsuk ki ezeket a funkciókat.
  • Belülről soha ne legyen zárható a szoba!

Ne ijedjünk meg, amikor kicsikéink a nappalit nevezik ki játszószobának és az étkező asztal környéke lesz az alkotó- és tanulószoba egy ideig. Ne boruljunk nagyon ki, amikor a szülői hálóban ébred mindenki, átmeneti időszakok ezek!

Jó tervezést, sok sikert a közös gyerekszoba kialakításához!

Erről a témáról a Mindent a babámnak! rovatban olvashatsz többet!

Képek: pinterest.com

Mentés

Mentés

Mentés

Szólj hozzá Te is!

hirdetés
MEGOSZTOM EZT A CIKKET!
Tóth Krisztina vagyok, home staging szakember és tanácsadó. Egy home stager a vizuális megjelenésen túl, ingatlanpiaccal, illetve marketinggel is foglalkozik, mert az ingatlan tudatos felkészítése eladásra vagy kiadásra egyre nagyobb jelentőséggel bír, akár kis költségvetésből is. Egy Balaton-parti kisvárosban élünk, szeretek olvasni, érdekel a gasztronómia. Van két vendégházunk, családi összefogással üzemeltetjük őket. Ezt a szerető törődő és tapasztalataiból építkező, de az újra mindig nyitott önmagamat szeretném adni és megtartani itt a Babafalván is.
Előző cikkA vegetáriánus étrend előnyei és hátrányai
Következő cikkTavaszváró – Cukkini lepény

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!