Telefont le! Játékra fel!

közös játék

“Ne zavard a játékidőt!” címmel 21 napos kampányt indít a LEGO® DUPLO®, arra ösztönözve és bátorítva a szülőket, hogy vizsgálják meg, hogyan használják a közösségi médiát gyermekeik jelenlétében.

A játék döntő fontosságú minden gyermek fejlődésében. A kisgyermekek számára a játék előnyei különösen akkor érvényesülnek, amikor a közös játékon keresztül kapcsolódhatnak szüleikhez. Hogy növelje a tudatosságot és segítse a szülőket abban, hogy rászánják a kellő időt és figyelmet, a LEGO® DUPLO® útjára indítja a 21 napos globális “Ne zavard a játékidőt!” kampányt. Átlagosan 21 napig tart megtörni egy szokást, így

21 napig a LEGO DUPLO csapata nem fog posztolni a közösségi médiában a “kisgyermekes játékidő” alatt, azaz reggel 5 és este 8 óra között.

A kampány célja, hogy ösztönözze a szülőket arra, hogy tegyék félre telefonjukat a játékra szánt időben, és inkább adják át magukat a minőségi közös játéknak a kicsikkel. Bár a közösségi média szerves részét képezi és kreatív inspirációja a modern családi életnek, nem meglepő, hogy mind a szülők, mind a kutatók a digitális függőségben látják a szülők és a kisgyermekek közösen eltöltött minőségi játékidejének akadályát.

“Míg mindannyian a mobiltelefonunkon lógunk, gondolnunk kellene arra, hogy kikapcsoljuk, amikor kapcsolatot teremtünk a kisgyerekeinkkel. A gyerekek annyi mindent tőlünk tanulnak – ne akarjuk ellehetetleníteni ezt! Vegyük a nyelvtanulást. Ez a folyamat nem történik meg vákuumban; az óvodai gondozók a gyerekekkel arról beszélgetnek, ami érdekli őket, így segítve őket új szavak és új kifejezésmódok megismerésében. Kutatásaink azt mutatják, hogy a szülő és gyermek között zajló beszélgetést megszakító mobiltelefon-használat megzavarja a gyermeket a szavak tanulásában. Adj magadnak és gyermekednek egy kis szünetet! Tedd el a játékidő alatt! “– javasolja Roberta Golinkoff, PhD professzor, Tanárképző Intézet, Delaware-i Egyetem.

Fontosabb a közös játék, mint hittük

Kutatásaink azt mutatják, hogy napjainkban a szülők tisztában vannak vele, milyen fontos szerepük van abban, hogy gyermekük boldogan nőjön fel, kiegyensúlyozottan és jól felkészítve a jövőre. Ugyanakkor sokan aggódnak, hogy nem töltenek elég időt kisgyermekükkel. A LEGO DUPLO arra ösztönzi a szülőket, hogy az apró pillanatokat emlékezetes pillanatokká varázsolják. A tartalmas közös játéknak nem kell nagy programnak lennie.

játékidő“Tudjuk, hogy a szülők manapság sokkal inkább szenvednek időhiányban, mint korábban bármikor, egyensúlyoznak a karrierjük, az énidejük és a szülői szerepük között. Sokan éreznek bűntudatot azért, mert nem töltenek annyi időt a kicsikkel, mint szeretnének. Reméljük, hogy a “Ne zavard a játékidőt!” kampánnyal megerősítjük a szülőket abban, hogy nem az számít, hogy mennyi időt töltenek a gyermekükkel, hanem a játék közben megélt tartalmas pillanatok az igazán fontosak. A kampány célja, hogy inspirálja a szülőket és felhívja a figyelmüket arra, hogy vegyék komolyan a játékkal töltött időt.”– mondta Steffen Jensen, a LEGO Csoport senior marketingigazgatója.

Kapcsolat a játékon keresztül

A játék nem csak a legtermészetesebb módja a gyerekek tanulásának, de alapvető szerepet tölt be jövőbeni fejlődésükben az életük során. Ezért nemcsak joga van hozzá minden gyermeknek (UNICEF – ENSZ Gyermekjogi Egyezmény, 31. cikk), de alapvető szükségletük is a játék. A játék serkenti az emberi agyat, segíti fizikai és érzelmi fejlődését, valamint olyan kritikus 21. századi készségek kialakulását, mint a problémamegoldó képesség, az együttműködési készség, a kreativitás és a kommunikáció.

A legfiatalabb gyermekek számára a felnőttekkel eltöltött játékidő kulcsfontosságú képességeik kibontakoztatásában. A kisgyermekek agya 700-1000 neuront képes aktiválni másodpercenként, amelyek ezt követően több ezer másik neuronhoz kapcsolódnak. A játék segít aktiválni ezeket a neuronokat, és ezek a kapcsolatok lesznek az építőkövei a jövőjüknek, kihatva az egészségükre, érzelmi jólétükre és tanulási képességükre.

Az UNICEF, a LEGO Foundation és a LEGO Csoport “Partners a Play” kampányvideója:

Az embereknek emberekre van szükségük. A tanulás alapja a felnőttek és a gyermekek közötti kapcsolat. Bármi, ami megzavarja ennek a kommunikációnak a természetes áramlását, megzavarja a gyermekek tanulási folyamatát. Miközben hajlamosak vagyunk arra koncentrálni, hogy a gyermekek képernyő előtt töltött ideje megfosztja őket a fontos beszélgetésektől, a felnőttekre is fókuszálnunk kell. játékidőMinden egyes alkalommal, amikor kézbe vesszük a mobilunkat egy, a gyermekünkkel folytatott beszélgetés közben – minden alkalommal, amikor rápillantunk az új üzenetek miatt, és minden alkalommal, amikor a jól ismert pittyegést követően ellenőrizzük az e-mailjeinket, megtörjük az értékes pillanatok megélését gyermekünkben. Kutatásunk azt mutatja, hogy abban a megtört pillanatban, a beszélgetés elvész, és gyermekeink kevesebbet tanulnak. “– mondta Kathy Hirsh-Pasek PhD, a Temple Egyetem Pszichológia tanszékének pszichológia professzora és a Brookings Intézet vezetője.

Csatlakozz a mókához, és fogadd el a kihívást!
Oszd meg a kihíváshoz kapcsolódó gondolataid
és kreatív ötleteid a közösségi médiában,
és használd a #donotdisturbplaytime hashtaget.
Csak ne feledd, hogy ezt a játékidőn kívül tedd!

LEGO® DUPLO® Facebook: facebook.com/LEGODUPLOHungary

LEGO DUPLO tények

– A LEGO® DUPLO® olyan játékrendszer, amelyet kifejezetten az 1½ és 5 év közötti gyermekek számára fejlesztettek ki
– A LEGO® DUPLO® kockák kétszer akkorák, mint a klasszikus LEGO® kockák, tökéletesek az apró kezeknek és a növekvő képzelőerőnek
– A LEGO® DUPLO® építőelemek ugyanazon a rendszeren alapulnak, mint a klasszikus LEGO elemek, biztosítva a végtelen kreativitást és képzelőerőt
– Az első LEGO® DUPLO® készlet 1949-ben jelent meg
– 2018-ban 56 darab LEGO® DUPLO® készlet elérhető
– A “Ne zavard a játékidőt!” kampány február 26. és március 18. között zajlik, és a LEGO® DUPLO® tartalmakra és csatornákra korlátozódik reggel 5 és este 8 óra között. Ezen időintervallumon kívül a LEGO DUPLO továbbra is szórakoztató, inspirációs játéktippeket kínál, valamint megosztja valós családok és gyermekpszichológus szakértők gondolatait.

Erről a témáról még a Kisgyermek fejlődése rovatunkban olvashatsz többet!

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkDumcsizzunk! … Tóth Andrea szakértőnkkel
Következő cikkKözösségbe megyünk – avagy a beszoktatás kinek kell, gyerkőcnek vagy szülőnek?

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..