Dumcsizzunk! … Tóth Andrea szakértőnkkel

Tóth Andrea - születéstréning

Sorozatunkban szakértőinket mutatjuk be Nektek. Ők azok, akik szakértelmükkel tanácsokat adnak, hozzászólásokra válaszolnak. Most emberi oldalukról is megismerhetitek őket.
Tóth Andrea: pszichopedagógus és iskolafejlesztő, meditációs és relaxációs tanár, szimbólum és transzlégzés terapeuta. Elérhetősége: szuletestrening.hu

Mivel foglalkoztál a gyermekeid születése előtt? Milyen szakmai úton jártál, hogyan képzelted el a karriered?

Tóth Andrea Beáta
Tóth Andrea Beáta

2000 előtt, az első fiam megszületése előtti időszakban Ázsiában éltem 2 évig. Kolostorban meditáltam és kutatást végeztem a tibeti buddhista oktatással kapcsolatban. Egy pszichoanalitikus rendelőben dolgoztam az utazásom előtt és az Országos Közoktatási Intézet Iskolafejlesztési Központjában végeztem kutatást a szociális asszisztens szakmával kapcsolatban. Az ázsiai tapasztalataimról több cikket is írtam az Új Pedagógiai Szemlébe.
Amikor Ázsiából visszajöttem néhány hónappal később megfogant az első fiam. Egy dolgot biztosan tudtam, hogy nem szeretnék császármetszéssel szülni, ahogy én születtem. Így az otthonszülést választottam és vízben szültem meg az első fiam. A szülés története az Indák című könyvben meg is jelent.

Változtatott-e a terveiden a gyermekeddel otthon töltött idő?

Az első szülés élményem felszínre hozta a saját születésem élményeit, ami miatt súlyos szorongásos állapotba kerültem. Így jutottam el Komin Vlagyimir transzlégzés intézetébe, ahol a saját légzésterápia után el is kezdtem tanulni a transzlégzés gyógyító technikát. Itt kerültem kapcsolatba a transzperszonális pszichológia elméleti és gyakorlati rendszerével. Nagy változást hozott az életemben ez a képzés. Így kezdtem kismamákkal foglalkozni és olyan párokkal, akik babát szerettek volna, de a fogantatásuk valamilyen elakadást mutatott.

magzati kapcsolat
Pregnancy – Alex Grey festménye (www.alexgrey.com)

Létrehoztuk a TAVAM (Társaság a Várandósság és az Anyaság Megszenteléséért) szervezetet, amelynek 2004-ben az elnöke lettem. Aktívan részt vettünk a Születés Hete mozgalom létrehozásában és a Nyitott kórházi program elindításában. Közel félszáz szülészorvossal beszéltem a kórházi protokollról és a szülés körülményeinek átalakításáról. Heroikus időszak volt. 2004-ben született meg Adél lányom, majd 2009-ben Iván fiam. Mindhárom várandósságot veszteségek előzték meg, sokat kellett a saját generációs programjaimon dolgozni. De a szüléseim egyre békésebben sikerültek a vízben.
Ebben az időszakban találkoztam a Bábakonferenciák szervezése kapcsán a legspirituálisabb külföldi dúlákkal és bábákkal, mint Elizabeth Davis, Debra Paskali-Bonaro, Henci Goer, Robie Davis-Floyd, Ina May Gaskin, Maria Alzaguray. Csodás élmények értek rajtuk keresztül!

Milyen tulajdonságokat fedeztél fel magadon, magadban, amit a gyermeked születése előtt nem is ismertél?

Nagy anyai erőt találtam magamban a gyerekek védelmére. Sokszor érzem, hogy a jelenlétük erőt ad a mindennapi életem nehézségei során! Bátor lettem a változtatásban és miattuk sok kockázatot is vállaltam már az életemben.

Váltottál a visszatéréskor, de mire és miért? Miért pont ezt az irányt választottad, mi volt az indíttatásod? Hogyan alakult az álom valósággá?

Amikor újra munkába álltam már nem választottam munkahelyet, hanem a saját vállalkozásom felépítésbe fogtam. Újjászületés-tréningeket kezdtem tartani 10 évvel ezelőtt. Azóta sokat változott a módszerem. Egyéni és párterápiákat kezdtem tartani, transzlégzéssel szimbólumokkal dolgoztam, majd kvantum technikákkal, végül ThetaHealing gyógyítással kezdtem el foglalkozni. Mindenkor jelentkeztek hozzám olyan nők és párok, akik babát szerettek volna, vagy a várandósságukkal volt nehézségük, esetleg a szüléstől féltek. Engem ez érdekelt a legjobban. Azóta szenvedélyesen kutatom, hogy a kezdeti állapotok hogyan hatnak az életünkre és hogyan lehet átalakítani a kapott és hozott mintákat idegrendszeri szinten.

szülésélmény feldolgozás
Szülésélmény feldolgozás – The Summoning of the Muse – Andrew Gonzalez képe (www.sublimatrix.com)

Miben rejlik ennek a munkának – számodra – a lényege? Miben egyedi a szolgáltatásod? Miben tér el másokétól?

A kvantum technikák lényege, hogy energetikai mintákat és folyamatokat látunk az életünkben és azt alakítjuk át örömteli, boldog és kapcsolódó energiákká. Célom az emberi élet céljának és értelmének a megtalálása, mindenki számára hozzáférhető módon való megtapasztalása. Aki eljön hozzám, azokhoz az alapproblémáihoz kap segítséget, amik alapvetően megakadályozzák a saját és másokhoz való mély kapcsolódás és feltétel nélküli szeretet megélését. Pótoljuk az érzelmi hiányokat és a kvantum gyógyítás segítségével olyan életmód válik elérhetővé, ami előtte elképzelhetetlen volt. Nagyon szeretetteljes és áldásos munka ez. Nagy öröm egy új fogantatás, bátor és örömteli szülés vagy egy új életenergia megtapasztalása a terápiák sorában.

Mit szeretnél vele elérni? Lehet tudni valamit a jövőre vonatkozó terveidről?

Célom az emberi energetikai mező átalakítása és az emberi tudatosság fejlesztése. Női csoportokkal, újjászületéses workshop-okkal szeretném továbbvinni a fejlődésemet. Ugyancsak szeretnék könyvet írni minden olyan tapasztalatomról, amit a fogantatás, magzati állapotok és a szüléssel kapcsolatban megértettem. A születés mellett a halál is nagyon érdekes a számomra. Szeretném a későbbiekben megmutatni az embereknek, hogy miként engedjék el ezt a létezést a legbékésebb módon.

A fogantatási nehézségek lelki okai 1. rész

A családod hogyan fogadta a választott új irányt? Miben támogatnak, miben szorultál mások támogatására?

A gyermekeim már elfogadták, hogy az életemnek a munka nagyon fontos része, és hogy az elvonulások rendszeresen megjelennek a mindennapokban. A munkám gyakran utazással is együtt jár, ilyenkor egy-egy gyerekemet is elviszem magammal.

Milyen tanácsot adnál azoknak az anyukáknak, akik most térnek vissza a munkába?

Egyensúlyt szükséges teremteni a munka és a gyerekek gondozása, ellátása és a női szerepek között. Ha ez az egyensúly felborul, egy nő előbb-utóbb rosszul kezdi érezni magát, nem érzi a támogatást, bűntudat és önbizalomvesztés jelenik meg. A női létezés összetett és izgalmas vállalkozás, nagyon lehet élvezni!

Mi a kedvenc könyved? Zenéd? Mi az a tevékenység, amit egyedül szeretsz csinálni és mi az a tevékenység, amit a gyerekeiddel szeretsz csinálni?

A könyvek közül David R. Hawkins: Elengedés, az önátadás útja című könyv áll a szívemhez legközelebb. A zenék közül Estas Tonne: Internal Flight című albumja a legmegindítóbb a számomra. A gyermekeimmel a gyógyvizes fürdőzés a szenvedélyem, ezt csinálom egyedül is, ha tehetem.

Mi most a legnagyobb kihívás az életedben?

Legnagyobb kihívás, hogy eljussak Dél-Amerikába az Amazonas menti sámánokhoz szertartásokra. Ezek a sámánok, a tudatfejlesztés általam eddig megismert leghatásosabb módszereivel rendelkeznek. Csodás kincseket tartottak fenn az emberiség számára.

Az interjút készítette: Gulyás Margó

Andrea cikkeit itt találod!

Születésélmény, Theatahealing

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

Tóth Andrea Beáta vagyok, pszichopedagógus és iskolafejlesztő, meditációs és relaxációs tanár, szimbólum és transzlégzés terapeuta. A meditáció, mint életmód és a transzgyakorlatok segítségével célommá vált a szülésre felkészítés, a várandósság és szülés minőségének javítása és a női létezés minél teljesebb átélésének kibontakoztatása.
Előző cikkKoramama-tréning indult Magyarországon
Következő cikkTelefont le! Játékra fel!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..