Terhesen mozgás = csavarodó köldökzsinór?

Mozgás terhesen

A várandósság a nők és természetesen a férfiak életében is komoly változást hoz, egy olyan állapot, amivel nem sűrűn találkoznak. Hogy milyen érzés lesz, és mire érdemes figyelni – ezt csak másoktól tudja megkérdezni a kismama, így nem is csoda, ha elképesztő mennyiségű téves információval találkozik. Ezek között az egyik legrosszabb a mozgással kapcsolatos tévhitek tárháza.Ezeket segít most rendbe tenni dr. Angyal Géza szülész – nőgyógyász főorvos a ratkotunde.hu-nak.

A terhesen végzett mozgásról

A mozgás, vagyis a rendszeres sport (séta, túrázás, futás, vagy bármilyen más sporttevékenység) hozzátartozik, illetve alapfeltétele az egészség megőrzésének. Ez igaz a mindennapokban, és igaz akkor is, amikor a nő várandós, babát tervez, szoptat, vagy éppen már van gyermeke. A mozgás – természetesen ésszerű keretek között – nem hogy nem okoz bajt, hanem kifejezetten jót is tesz, még a várandós kismamáknak is!
Fontos azonban tisztázni azt, hogy mit is értünk normál keretek között. Azok a nők, akik rendszeresen sportoltak a terhesség előtt, nem kell, hogy lemondjanak a mozgásról. A futás, az úszás, a vívás és hasonlók is teljesen biztonságosan űzhetőek várandósan is. Persze a maraton lefutását nem ekkorra kell időzíteni, de a rendszeres edzés tartható, figyelembe véve a teherbírást, és nem megerőltetve a kismamát. Egyes sportok csak azért ellenjavalltak, mert nagy a sérülés veszélye a magzatra nézve. Ilyen a kézilabda, a súlyemelés, a birkózás, stb. Ezekben az esetekben a fizikai sérülések kockázata igen nagy, vagyis várandósan nem jó űzni őket (a súlyemelés különösen tabu).

Sport pocakkal: melyiket válasszam?

Terhesen is elkezdhetem a sportot?

Azok a kismamák, akik a terhesség előtt nem mozogtak, sokszor nem mernek sportba kezdeni várandósan. Pedig lehet, csupán szem előtt kell tartani, hogy most nem szabad nagyon megerőltetni magunkat. Ha eddig sohasem futottunk, vagy régen nem űzzük ezt a tevékenységet, akkor inkább a nagyobb séták mellett tegyük le a voksunkat.
Egy elterjedt tévhit, hogy a mozgással olyan hatást is gyakorolhatunk a magzatra, amitől megcsavarodik a köldökzsinór, vagy a baba nyakára tekeredik. Fontos tudni, hogy a magzat a méhen belül, magzatvízben és a placenta védelmében helyezkedik el, vagyis a mozgásból eredő behatások nagyrész ringatózásban merülnek ki, semmi másban. A köldökzsinórban két verőér és egy visszér helyezkedik el, melyek spirálisan futnak, vagyis tekeredés esetén sem záródnak el.

Dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak azonban kiemelte, hogy a mozgás hiánya kedvez a pangó vérellátásnak, a hízásnak, a kedvetlenségnek és az általános rossz közérzetnek. Jobban ki vagyunk téve mozgás nélkül a stressz ártalmainak, valamint az emésztésünkre is rányomhatja a bélyegét, vagyis igen rossz hatást gyakorol a szervezetre.

Fitten 2 az 1-ben

Mozgás és táplálkozás – ez a kulcs

Az egészség megtartásához, illetve a test optimális működéséhez a mozgás és a táplálkozás kiegyensúlyozottsága elengedhetetlen. A várandós kismamáknak, illetve a babát tervező nőknek azonban sokszor az étkezés már kevés ahhoz, hogy a megnövekedett tápanyagigényeket fedezzék, vagy a tápanyagraktárakat feltöltsék. A megoldás ebben az esetben nem lehet az, hogy többet eszünk, hiszen az élelmiszerek beltartalmával van a gond. Ez az oka, hogy ma már a szakemberek jelentős többsége várandósvitamin szedését javasolja.

Forrás: ratkotunde.hu
Fotó: Freepik

Erről a témáról még a Várandósság rovatunkban olvashatsz többet!

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkAz év védőnőit ünnepelték a SOTE-n
Következő cikkGyermekem varázslatos gyógyulásának története – pályázat

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..