Terhesség hétről hétre: 16. hét

terhességi hetek - 16.hét

A 16 hetes magzat16 hetes magzat

A magzat méretei: a 16. hétre a baba súlya eléri a 100 g-ot. Kb. akkora, mint egy avokádó.

A magzat fejlődése: A 16. héten már a homlokát is tudja ráncolni, és időnként forgatja a szemét, csukott szemmel pislog. A szemek és a fülek megérkeztek a végleges helyükre. Kifejlődött mind a 20 tejfog az íny alatt, és megjelennek az első ízlelőbimbók. A nemi szervei kifejlődtek, ám ultrahangos vizsgálattal még nem állapítható meg teljes pontossággal a neme.

Sokat mozog, és az izommozgása egyre rendezettebb. Bár az embrió már 6 hetes korában mozogni kezd, a magzati mozgás a 14-18. héten érezhető először. A többedszer terhes anyák általában korábban, a 16. hét táján érzik először a magzatmozgásokat, az első babájukat várók inkább a 18.-20. héten.

16 hetes ultrahang:

Terhesség hétről hétre: 16. hét

Az AFP vizsgálat

Az AFP (alfa-fetoprotein) olyan fehérje, amit a magzati máj termel koraterhességben, és növekvő mennyiségben jut be az anyai keringésbe. Ha a magzat bőre hiányos, akkor a magzati erek közvetlenül érintkeznek a magzatvízzel. Ilyenkor nagyobb mennyiségű AFP jut a magzatvízbe, és az anyai vérbe is. Ez a helyzet ha a gerincoszlop nem záródott vagy az agykoponya nyitott. Ezért lehet alkalmas az AFP érték velőcső záródási rendellenességek kiszűrésére.

A terhesség betöltött 16. hetében végzik a szűrővizsgálatot az anyai vérből. Normál értéke: 0,5-2 MoM (Magyarországi átlag), régebbi mértékegység szerint: 15-50 ng/ml.

Hibalehetőségek:

 • alacsony értéknél: laborhiba, rosszkor lett levéve a minta (nem a 16. héten), kevés vizsgálati anyag;
 • magas értéknél: laborhiba, rosszkor lett levéve a minta, ikerterhesség, előlfekvő lepény (placenta praevia), első terhességi harmadban vérezgetés.

Ha az érték a normálisnál magasabb, akkor gondos ultrahang vizsgálat következik, amivel az esetek többségében ki lehet zárni a rendellenesség gyanúját. Ha mégsem, akkor amniocentézist végeznek, és a magzatvíz AFP szintjét is meghatározzák.

Olvasnivaló

Intim szféra: szex és terhesség
Szebeni Jánosné egészségfejlesztő

Intim szféra: szex a terhesség alatt

Az áldott állapotban lévő párok gyakran teszik fel a kérdést: szabad-e szeretkeznünk? Nem árt a szex a magzatnak, vagy az anyának? Szükséges-e az önmegtartóztatás a terhesség negyven hete alatt? Mi van akkor, ha csak az egyik fél akarja, és a másik idegenkedik az együttléttől? Tovább>>

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkTerhesség hétről hétre: 17. hét
Következő cikkTerhesség hétről hétre: 15. hét

8 EDDIGI KÉRDÉSEK

 1. sziasztok!
  Számolás szerint 16,mérés szerint 15 hetes vagyok ezen a héten. Az AFP vizsgálatot viszont jövő héten végzik. Kérdésem. nem lehet e ez esetben téves a vizsgálat eredménye?

 2. Szia, én kb. 5 hetes voltam amikor elkezdődött a csuklás és azóta sem múlt el, most a 16. hétnél járunk. Már inkább csak kuncogunk rajta, főleg a munkahelyemen, ráadásul telefonos operátorként dolgozom. Az elején nagyon idegesített és akkor még fogalmam sem volt róla miért csuklok…ha éhes voltam akkor is, ha szomjas akkor is, szerintem barátkozz meg a gondolattal és ne törődj komolyabban vele, konkrét dolog nekem nem szokott használni, de egy-két korty/falat étel vagy ital nálam általában elmulasztja. Nyugodt babavárást!

  • Rekeszizomgörcs a csuklás oka. Véleményem szerint hosszú mély belégzésekkel kellene próbálkozni,és elnyújtott kilégzéssel, vagy hirtelen gyors kilégzéssel váltakozva.
   A rekeszizomzat a tüdővel együtt dolgozik,választóvonal a agyomor, és a légzőrendszer között.
   Talán segítség lehet a gyomor feletti masszírozás is.

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..