Terhesség hétről-hétre: 37. hét

terhességi hetek - 37.hét

A 37 hetes magzat

A magzat méretei: a 37. hétre a magzat hossza 46,5 cm, súlya 3000 g. A 37 héttől a mérete kb. egy görögdinnye méretének felel meg.

A magzat fejlődése: A betöltött 37. héttől kezdve már bármikor sor kerülhet az érett kisbaba születésére. Tüdeje teljesen felkészült a levegő légzésére, amit gyakorol is. Mivel levegője nincs, sok magzatvizet nyel, és ettől gyakran csuklik.

A körmöcskék túlnőnek az ujjbegyen. A kislányok nemi szervénél a nagyajkak eltakarják a kisajkakat. A petefészkek csak születés után foglalják el végérvényes helyüket.  A 37 hetes magzatnak már erős szorítása van. Ízérzékelése fejlett, és a méhben érzett különböző ízek befolyásolják, hogy az újszülött milyen ízeket fog kedvelni születés után. Például azok a magzatok, akiknek édesanyja ánizst fogyasztott, születésük után kedvelték az ánizst, ellentétben a többi újszülöttel.

37. hetes ultrahang – figyeld meg, ahogy a végén elmosolyodik a baba, majd az arcához emeli a lábát.

Terhesség hétről-hétre: 37. hét

Az utolsó hetek vizsgálatai

Negyedik ultrahang szűrővizsgálat

A negyedik ultrahang vizsgálatot a 36- 38. héten végzik. Ellenőrzik a magzat fekvését, fejlettségét, megbecsülik a mérések alapján a várható születési testsúlyát. Nézik a koponyát, arcprofilt, ajkakat, testkontúrt, gerincet, végtagokat, beleket, nemi szervet, és a magzatvíz mennyiségét. Ellenőrzik a lepény érettségét, elhelyezkedését, a köldökzsinór helyzetét. Ekkor mérik a korábbi császármetszés(ek) hegvonalát is. A vizsgálat célja a szülés várható körülményeinek felmérése.

CTG ill. NST vizsgálat hetente

A betöltött 36. héttől kezdve hetente mérik a magzat szívműködését és a méhösszehúzódások erősségét, ritmusát. A kettő egyidejű megfigyelésére szolgál az ún. CTG (carditokográfia) vizsgálat, melynek során a kismama hasán két érzékelőfejet helyeznek el: a méhtevékenység észlelése a mechanikus nyomásérzékelő fejjel történik, a szívműködést az ultrahangos fej továbbítja a CTG készülékbe. A magzatmozgásokat a kismama jelzi. Az adatokat a gép regisztrálja, és az idő függvényében két görbén ábrázolja.

Ha a a vizsgálatra akkor kerül sor, mikor a kismama nyugalomban van, pl. fekszik vagy ül, akkor nyugalmi CTG-ről beszélünk, ennek a rövidítése az NST (non-stres test).

Ha a magzat átmeneti vagy tartós oxigénhiányt szenved a görbe rajzolata eltér a szokásostól. A magzati szívműködésszám átlagértéke 120-160/perc. Jó állapotban lévő, egészséges magzat szívműködése a magzatmozgásokat és a méhösszehúzódásokat követően gyorsul (akceleráció). Ha a magzat méhen belüli állapota nem megfelelő, akkor a szívműködés ilyenkor nem fokozódik, sőt súlyosabb esetben még csökkenhet is (deceleráció).

A 39. héttől hetente kétszer szoktak CTG-vizsgálatot végezni, a 40. héttől pedig kétnaponta vagy naponta.

Méhszáj vizsgálata

Normál lefolyású terhesség esetén a 35.-36. héttől kezdi az orvos a méhszáj állapotát is vizsgálni. A vizsgálat közben ujjal tapintja ki a méhnyak és a méhszáj állapotát, miközben másik kezével a méh tetejének helyzetét vizsgálja.  Azt nézi, hogy zárt-e még a méhszáj és hogy rövidült-e a méhnyak. A vizsgálat kissé kellemetlen, de ha jól végzik, nem fáj.

Méhnyak és méhszáj értékek

A méhnyak normál esetben 3 ujjnyi vastag, majd szülés előtt lerövidül, míg végül teljesen el nem tűnik. A méhszáj külső, középső és belső méhszájból áll és ezek nyílnak ki sorra a szülés előtt. A méhnyak és a méhszáj állapotát számokkal jelölik, melyek közül az első a méhnyak hosszát jelöli, a következő három a méhszájak nyitottságát. Lehetséges példák:

 • 3000: zárt méhszáj, a méhnyak 3 ujjnyi
 • 2000: zárt méhszáj, a méhnyak 2 ujjnyi
 • 1000: zárt méhszáj, a méhnyak 1 ujjnyi
 • 3100: 3 ujjnyi méhnyak, 1 ujjra nyitott külső, zárt középső, belső méhszáj
 • 2100: 2 ujjnyi méhnyak, 1 ujjra nyitott külső, zárt középső, belső méhszáj
 • 1100: 1 ujjnyi méhnyak, 1 ujjra nyitott külső, zárt középső, belső méhszáj
 • 3110: 3 ujjnyi méhnyak, 1 ujjra nyitott külső, középső, zárt belső méhszáj
 • 2110: 2 ujjnyi méhnyak, 1 ujjra nyitott külső, középső, zárt belső méhszáj
 • 1110: 1 ujjnyi méhnyak, 1 ujjra nyitott külső, középső, zárt belső méhszáj
 • 3111: 3 ujjnyi méhnyak, teljesen nyitott méhszáj
 • 2111: 2 ujjnyi méhnyak, teljesen nyitott méhszáj
 • 1111: 1 ujjnyi méhnyak, teljesen nyitott méhszáj

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkTerhesség hétről-hétre: 38. hét
Következő cikkTerhesség hétről-hétre: 36. hét

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..