Terhesség hétről-hétre: 38. hét

terhességi hetek - 38.hét

A 38 hetes magzat

A magzat méretei: a 38. hétre a magzat hossza 48 cm, súlya 3100 g.

A magzat fejlődése: A magzat születése előtt sokféle hangot hall, melyek közül kiemelkedik az anya hangja és szívverése. Kutatások tanúsága szerint, az újszülöttek is anyjuk hangját preferálják. Ugyanígy szívesebben választják a női hangokat a férfi hangokkal szemben, és a pocakban már megismert altatódalokat az újakkal szemben.

A 38. héttől gyűlik a baba beleiben a sötétzöld színű, ragadós magzatszurok (meconium), ami a születés után nem sokkal távozik az első széklet formájában. A májból, az epehólyagból és a hasnyálmirigyből érkező sejttörmelék, elhalt bőrsejtek tömege és a lenyelt lanugo alkotja. Ürülését szülés után az előtej szopása segíti elő. Ha a szülés elhúzódik, akkor a magzat a stressz hatására a magzatvízbe ürítheti a mekóniumot, amitől az zöld színű lesz.

38. hetes ultrahang videók:

Terhesség hétről-hétre: 38. hét

Papírok, ellátások intézése szülés után

Ha eddig nem tetted volna meg, most már mindenképpen nézz utána, hogy milyen pénzügyi ellátásokra vagy jogosult szülés után, és készítsd elő a szükséges papírokat, nyomtatványokat is, hogy ne szülés után kelljen kapkodni. A pénzügyi ellátások intézésének menete:

1. Anyakönyvi kivonat beszerzése: Az ellátások igényléséhez szükséges a gyermek anyakönyvi kivonata és tb-kártyája. Az anyakönyvezést az az anyakönyvi hivatal végzi, amelyikhez a kórház tartozik (nem amelyikhez a lakhelyed!). Általában már a kórházban felveszik az anyakönyvezéshez szükséges adatokat, és tájékoztatnak róla, hogy hol és mikor veheted ki az anyakönyvi kivonatot. A kész anyakönyvi kivonatot a gyermek apja is kiveheti. Tipp: ha gyorsabban szeretnél hozzájutni az ellátásokhoz, érdeklődj az anyakönyvi hivatalban telefonon, hogy nem mehettek-e korábban az anyakönyvi kivonatért. Így öt-hat napot is megspórolhatsz.

2. TB-kártya beszerzése: Az anyakönyvi kivonat birtokában igényelhető a gyermek tb-kártyája is. Sok esetben a kórházban, az anyakönyvi adatok felvételekor kitöltheted a tb-kártya igényléséhez szükséges nyomtatványt is, és az illetékes egészségbiztosítási pénztár 30 napon belül postázza az elkészült kártyát. Tipp: ha gyorsabban szeretnél hozzájutni az ellátásokhoz, keresd fel személyesen az illetékes OEP vagy MEP ügyfélszolgálatot az anyakönyvi kivonat kézhez vétele után. Itt vagy helyben megkapod magát a tb-kártyát, vagy ha már folyamatban van a postázása, akkor kapsz egy igazolást a gyermek(ek) taj-számáról, és azt csatolhatod a kérelmekhez. A tb-kártyát kiválthatja a gyermek apja is.

3. A szükséges nyomtatványok beszerzése, kitöltése: A családtámogatási ellátások (családi pótlék, anyasági, GYES, GYET) igényléséhez szükséges nyomtatványokat letöltheted a Magyar Államkincstár honlapjáról vagy személyesen kérheted a MÁK illetékes Területi Igazgatósága Családtámogatási Osztályán (az elérhetőségeket és az ügyfélfogadási időt szintén a MÁK honlapján találod meg). A biztosítási alapú ellátások (TGYÁS, GYED) igényléséhez szükséges nyomtatványokat letöltheted az Országos Egészségbiztosítási Pénztár honlapjáról: www.oep.hu, vagy személyesen kérheted az illetékes egészségbiztosítási pénztár ügyfélszolgálatán (az elérhetőségeket és az ügyfélfogadási időt szintén az OEP honlapján találod meg).

5. A nyomtatványok benyújtása:

Családtámogatási ellátások: A családi pótlék, emelt családi pótlék, anyasági támogatás és GYES igényléséhez a lakóhelyed, tartózkodási helyed szerint illetékes MÁK Területi Igazgatósághoz kell beadnod a nyomtatványokat, vagy a munkahelyed kifizetőhelyéhez, ha van ilyen. Az anyasági támogatás igényléséhez ne felejts el igazolást kérni a terhesgondozáson való részvételről az orvosodtól. Ennek az eredeti példányát kell majd beadnod az igényléssel.

Biztosítási alapú ellátások: A TGYÁS, GYED esetében az igénylés a munkáltatón keresztül történik, azaz neki kell elküldeni a kitöltött nyomtatványokat, és a megfelelő mellékletek csatolása után a munkáltató küldi tovább az igénylést, akkor is, ha a munkáltatód nem rendelkezik kifizetőhellyel. Tipp: ha többedik gyermeknél már nem nagyon van kapcsolatod a munkáltatóddal, vagy nem bízol benne, hogy időben továbbítja a kérelmedet, kérd meg, hogy küldje el neked a foglalkoztatói igazolásokat, csatold hozzá a mellékleteket (lsd. később), és vidd be te az OEP-hez vagy az illetékes MEP-hez a nyomtatványokat.

A nyomtatványokat mind a MÁK-hoz, mind az OEP-hez postán is beküldheted. Mindenképpen ajánlva add fel, de még jobb, ha tértivevénnyel, így tudni fogod, mikor vették át a leveled.

Termékek a pocakod ápolásához és a babaszobához:

Kismama termékek, kismama ápolók ›››
Stria elleni készítmények ›››
Szívhanghallgató ›››
Bio olajok ›››
Babaszoba ››
Babakocsi ››
Pelenkázás ››
Kiságyak ››

Babakelengye? Összeszedtük, hogy mire lesz szükséged!

Babakelengye lista: a legpraktikusabb dolgok rutinos anyák ajánlásával

Terhesség hétről-hétre: 39. hét

Mentés

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..