Terhesség hétről-hétre: 39. hét

terhességi hetek - 39.hét

A 39 hetes magzat

A magzat méretei: a 39. hétre a magzat hossza 49 cm, súlya 3200 g.

A magzat fejlődése: A köldökzsinór, mely a magzatot és a méhlepényt köti össze,  teljesen kifejlődve 40-70 cm hosszú és mutatóujj vastagságú.  A köldök erei szállítják a friss vért a magzathoz és szállítják vissza az elhasznált vért a méhlepényhez. Vékony, bőrszerű hártya borítja, az összenyomatástól az ereket egy kocsonyás anyag védi meg.

A köldökzsinórt fejlett országokban szüléskor szinte mindig elvágják.  Az elvágás pontos időpontja vita tárgyát képzi, van ahol azonnal elvágják a köldökzsinórt, amint kibújik a baba. A korszerűbb gyakorlat szerint a köldökzsinór elszorítása és elvágása csak a pulzálás megszűnte után történik, addig a baba az anya hasán pihen. Kutatások szerint a késői  elvágás esetén javul a csecsemők vérképe, vasháztartása, csökkent a vérszegénység esélye.

A videón láthatod, hogy a köldökzsinórt úgy is el lehet vágni, hogy a baba a mama hasán pihen közben:

A magzat fejlődése a fogantatástól a születésig – képekkel:

Terhesség hétről-hétre: 39. hét

A szülés megindulásának jelei

Az utolsó hetek már bizonyára csigalassúsággal telnek, alig várod, hogy túl legyél a szülésen, és a karjaidban tarthasd a babát. Sok bizonytalanság lehet benned, hogy honnan fogod tudni, ha megindult a szülés. A szülés közeledtének legbiztosabb jelei a nyákdugó távozása, a magzatvíz elfolyása és a rendszeres méhösszehúzódások. Csalhatatlan jelek – melyekből pontosan előre lehet jelezni a szülés időpontját – azonban nincsenek, még többedszer szülő édesanyákat is érhetnek meglepetések. A szülés várható időpontja sok szülésből számított átlagot jelent, annak valószínűsége, hogy valóban ezen a napon fogsz szülni, mindössze 5%. Ellenben annak a valószínűsége, hogy a számított időpont előtt ill. után 2 héttel fogsz szülni, már 85%.

A nyákdugó távozása

A nyákdugó vagy nyákcsap egy kocsonyás állagú anyag, ami hermetikusan zárja el a méhszájat a külvilágtól. Mikor a méhszáj tágulni kezd, a nyákdugó kicsúszhat. A fehérneműdön zselés-kocsonyás, színtelen vagy rózsaszín, esetleg kissé véres váladékot fogsz látni. Távozása után fokozott hüvelyi váladékozást tapasztalhatsz.A nyákdugó távozása és a szülés megindulása között akár több nap is eltelhet.

Burokrepedés, a magzatvíz elfolyása

A szülés megindulhat burokrepedéssel is. Ilyenkor a babát körülvevő magzatburok megreped, és a magzatvíz elfolyik belőle.A burokrepedésnek nem szokott előjele lenni. A burok megrepedésekor kis pukkanás hallható, majd bő sugárban folyni kezd a meleg víz. Az is előfordulhat, hogy csak a magzatvíz szivárgását észleled. Hogy mennyi víz távozik, attól függ, hogy hol, mennyire repedt meg a burok, és hogy hogyan helyezkedik el a baba. Fenti és kisebb repedésnél csak szivárog a víz, és a baba is el tudja zárni a víz útját, ha lejjebb száll, és beékelődik a feje.

A magzatvizet biztosan megismered, hogy nem lehet visszatartani úgy, mint a vizeletet, és a szaga is más, édeskés. Színe az átlátszó-fehértől a homályos sárgáig terjedhet.

Ha a magzatburok megrepedt, a babát már nem védi a kórokozóktól, így fokozottan ügyelned kell a higiéniára. Tilos az ülőfürdő és a szeretkezés! Ideje elindulni a kórházba is, ám elsietni nem kell, mivel ha túl korán értek be, és nem indultak még be a fájások, szülésindítás lehet a vége. A fájások megindulását homeopátiás szerekkel is elősegítheted, mint a Caulophyllum CH5 vagy a Cimcifuga, felváltva, fél óránként 2-5 golyó.Ha valamelyiktől rosszabbul érzed magad, akkor azt hagyd el, és csak a másikat szedd.

Fokozatosan erősödő méhösszehúzódások

A terhesség vége felé egyre többször fordulnak elő jóslófájások. Lehet, hogy csak azt érzed, hogy keményedik a pocakod, de érezhetsz erősebb fájásokat is. Többedik terhességnél általában erősebbek a jóslófájások is. Onnan ismerhetők fel, hogy rendszertelenek vagy csak átmenetileg rendszeresek, és ha pihensz, el is múlnak. Egy óra alatt legfeljebb négyszer ismétlődnek. Ha éjszaka fájásokra ébredsz, de vissza tudsz aludni, akkor még nem a szülés indult meg.

A valódi méhösszehúzódások kezdetben a menstruációs görcsökre emlékeztetnek, majd egyre erősebbek és gyakoribbak lesznek. Alhasi feszülés, hányinger, rosszullét, hasmenés kísérheti őket. Mérjétek az összehúzódások hosszát és hogy hány perc telik el köztük. Ha már kb. 5 percenként követik egymást a fájások és minimum egy percig tartanak, ideje elindulni a kórházba. Természetesen hamarabb is be lehet menni, ha nem érzed jól magad, vagy nem érzed magad biztonságban otthon.

Vérzés

Ha erős, nagy mennyiségű, menstruációszerű vérzést tapasztalsz, haladéktalanul hívj mentőt vagy menj be a kórházba. Ha ennél kevesebb, jelzésértékű vért találsz a fehérneműdön, akkor valószínűleg a méhszáj tágulása járt egy kis vérzéssel, ettől nem kell megijedni. Ha bizonytalan vagy, akkor inkább hívd fel az orvosodat vagy menj be vizsgálatra a kórházba.

Termékek a pocakod ápolásához és a babaszobához:

Kismama termékek, kismama ápolók ›››
Stria elleni készítmények ›››
Szívhanghallgató ›››
Bio olajok ›››
Babaszoba ››
Babakocsi ››
Pelenkázás ››
Kiságyak ››

Babakelengye? Összeszedtük, hogy mire lesz szükséged!

Babakelengye lista: a legpraktikusabb dolgok rutinos anyák ajánlásával

Terhesség hétről-hétre: 40. hét

A Babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenhárom éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket.
Előző cikkTerhesség hétről-hétre: 40. hét
Következő cikkTerhesség hétről-hétre: 38. hét

2 EDDIGI KÉRDÉSEK

  1. Jonapot fajasokat erzek 4 percenkent jonnek de eleg roviden de erosek ..hirtelen jott egy kisebb menyisegu ver mit tegyek 8.babam

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..