Terhesség hétről-hétre: 40. hét

terhességi hetek - 40.hét

A 40 hetes magzat

Az érett újszülött méretei: átlagos hossza 50 cm, átlagos súlya 3400 g.

A 40. hétre teljesen készen áll a baba a születésre. A szülés megindulását a magzat határozza meg, pontosan nem ismert mechanizmusok szerint. Valójában nagyon ritka az olyan baba, aki a szülés várható napján születik meg.

Sokan még váratnak magukra néhány napot, de akadnak olyanok is, akik hamarabb jönnek. Amíg minden rendben van a babával, aggodalomra, türelmetlenségre semmi ok.

Terhesség hétről-hétre: 40. hét

Milyen lesz az újszülött?

frissen született újszülött közvetlen a születés után

Az érett újszülött bőre kékes-rózsaszínű, esetleg bíborvörös, néha lemezesen hámlik. A kékes elszíneződést az átmeneti oxigénhiány okozza, amint a légzés beindul, a bőr fokozatosan kipirul. A bőrt magzatmáz (fehéres anyag) borítja – a magzatmáz védi a bőrt a magzatvíz káros hatásai ellen a méhben. A császármetszéssel született babákon több a magzatmáz, mivel hüvelyi szülésnél a szülőcsatornán való áthaladáskor egy része “ledörzsölődik”.

A baba áthaladása a szülőcsatornán:

A bőrt a tenyér és a talp kivételével finom piheszőr (ún. lanugo) borítja. Az újszülött arcára, fejére, testére sokszor vér rakódik le a szülőcsatornán való áthaladáskor.

Az újszülött koponyája “megnyúlik”, mivel a szülés alatt a koponyacsontok egymáson eltolódnak, hogy a fej átmérője csökkenjen (akár 1 cm-el is). A szülés után 24-48 órával újra normális, kerek formájú lesz a baba feje. Császármetszéssel vagy farfekvéssel született babáknál ilyen eltérés nem mutatkozik.

Néhány perccel születés után:

Mentés

Szólj hozzá Te is!

Legyél TE az ismeretosztó!
Kérünk, like-old és oszd meg ismerőseiddel a cikket, hogy lássák, te mennyire tájékozott vagy!

A babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenkét éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkTudj meg többet a koleszterinről
Következő cikkTerhesség hétről-hétre: 39. hét

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..