Magyarország lakosságának egészségi állapota egyre riasztóbb képet fest. Minden második ember túlsúlyos vagy elhízott, Európában dobogós helyen szerepelünk a szív- és érrendszeri megbetegedések statisztikájában. Az egyik legfontosabb kockázati tényezőnek a magas koleszterinszint tekinthető.
Táplálkozástudományi szakemberek kutatásaiból kiderül, hogy a magas koleszterinszintért elsősorban életmódunk a felelős. Az egyes országok statisztikai adatait értékelve arra a következtetésre jutottak, hogy ahol magas az állati eredetű zsírok fogyasztása, ott magasabbak a vér koleszterinszintjének értékei. Ráadásul, azokban az országokban, ahol a bevándorló csoportokat külön vizsgálták, kiderült: a magas koleszterinszint nem annyira genetikai okokra vezethető vissza, mint inkább az életmódbeli változásokra.
Gyakori kérdések a koleszterinről
Mi is az a koleszterin?
A koleszterin a zsírok (lipidek) közé tartozó szerves vegyület, a szervezet számára alapvetően fontos, nélkülözhetetlen alkotórész. Minden sejt membránjának összetevője és többféle hormon kiindulási alapja is. A koleszterin nagy részét (70-80%) saját szervezetünk állítja elő, a fennmaradó rész az elfogyasztott tápanyagokkal jut be az emberi szervezetbe.
Hány fajtája létezik a koleszterinnek?
A koleszterinnek két fajtája létezik: az LDL (alacsony sűrűségű) és a HDL (magas sűrűségű) koleszterin. Ezek egyensúlya jelenti az egészséges koleszterinszintet.
Mindkét koleszterintípus káros a szervezetünkre?
Nem, csak az LDL koleszterin, ő a „rosszfiú”, mert ez a koleszterin az artériákban lerakódva, elzáródást okoz, ami az erek szűkületéhez, majd infarktushoz vezet. A másik, a HDL koleszterin, szerepe szerint a „jófiú”, amely visszajuttatja a koleszterint a májba, itt feldolgozásra kerül és kiválasztódik a szervezetből.
Amíg az előbbi (LDL) koleszterin fokozza, addig utóbbi (HDL) gátolja a zsírok lerakódását az érfalban, s ezzel csökkenti az érelmeszesedés, trombózis kialakulását, a szívinfarktus és az agyi érbetegségek kockázatát
Mi számít normális koleszterinszintnek?
A koleszterinszint korfüggő, az életkor előrehaladtával emelkedik az értéke, ezért a normális határt 4 és 6 millimól/liter értéknél húzzák meg.
Hogyan csökkenthető a koleszterinszint?
A helyes, kiegyensúlyozott táplálkozás, a mozgás segíti az ideális koleszterinszint elérését és megtartását. A túlzottan magas koleszterinszint az esetek nagy többségében diéta segítségével 10-20%-kal csökkenthető. Korlátozzuk a hús, a belsőségek, kolbászok, a tojássárgája és a tejtermékek fogyasztását.
Az orvosok gyakran javasolják terápiaként a fizikai aktivitást is. Már heti 2-4 óra mozgás is elegendő a magas vérzsírszint és a szövődményeként jelentkező érelmeszesedést, a magas vérnyomást, illetve az egyéb szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez.
Mi befolyásolja a magas koleszterinszintet?
Elsősorban a helytelen táplálkozás. De emellett más kockázati tényezők is szerepet játszanak ennek kialakulásában. Olyan tényezők, amelyek jelentős része – életmódváltással – kiiktatható lenne.
A magas koleszterinszint kialakulásának kockázati tényezői tehát:
- helytelen táplálkozás,
- dohányzás,
- mozgáshiány
- az állandó stressz
- túlsúly
- jelentős mennyiségű alkohol fogyasztása,
- sok só fogyasztása (napi 6 g fölött)
Felvilágosító kampány
A Magyar Szív Egyesület kutatási eredményekre támaszkodva március 1.-én egyedülálló, és eddig példa nélküli oktató-felvilágosító és szűrő-megelőző kampányba kezdett a koleszterinről.
A júniusig tartó akcióban több frontról is „támadják” az érintetteteket, tehát a hazai felnőtt lakosságot. Óriásplakátokon, nyomtatott és elektronikus sajtóban hívják fel az érintettek figyelmét a kérdés fontosságára, országos szinten hirdetnek meg ingyenes koleszterinszűrést.
Útjára indították a koleszterinszint.hu honlapot, amelyen az olvasó naprakész információkat talál a koleszterinről, újdonságokat, híreket, friss tanulmányokat olvashat ebben a témában, valamint a legilletékesebb szakemberek: kardiológusok, dietetikusok várják a koleszterinnel, a szív és érrendszeri problémákkal kapcsolatos kérdéseket.