Terhesség hétről hétre: 6. hét

terhességi hetek - 6.hét

A 6 hetes magzat6 hetes magzat

Az embrió méretei: a 6. hét végére a baba 4-5 mm, kb. akkora, mint egy borsószem.

Az embrió fejlődése: A 5-6. hét között kialakul a testforma, és az embrió agya, gerincvelője, szíve felismerhetővé válik. A gyors növekedés következtében az eddig viszonylag lapos embrió összehajlik, alakja egy C-betűhöz kezd hasonlítani. Megjelennek a felső és alsó végtagok kezdeményei.

Kialakul ekkorra a kezdetleges agy és három részre osztódik: az előagyra, középagyra és hátsó agyra. A légzőrendszer és az emésztőrendszer fejlődése is zajlik.

4 hetes embrió agya

(prosencephalon = előagy, mesencephalon = középagy, rombencephalon = hátsó agy, spinal cord = velőcső)

Megjelennek az első vérsejtek a petehártyában, kialakulnak a vérerek az egész embrióban, és megjelenik az üreges szív. A szív a megtermékenyítés után 3 héttel és 1 nappal kezd verni (azaz a hatodik héten). A keringési rendszer az első szervrendszer, amely működőképessé válik. Az embrió szíve 113-at ver percenként.

A magzatburok magzatvizet kezd termelni, amely körülveszi az embriót, és születéséig védi a sérülésektől.

Tudástár: Étrend és hízás terhesség alatt

Az első három hónapban a súlyod kb. 0,5 kg-al gyarapszik havonta. Ennek egy része a növekvő magzat súlya, a többi része a növekvő méh, a magzatvíz, és a kialakulóban lévő méhlepény.

Az energiaszükséglet a terhesség első harmadában kb. 6-7 %-kal nő a napi ajánlott 2 000-2 500 kalóriához képest. Ez a mennyiség kb. napi 150 kalóriát jelent, ami megfelel az alábbi élelmiszerek energiatartalmának: 1 db zsemle, 3 dl 1,5 %-os tej, 50 g óvári sajt, 150 g banán, 300 g körte, 3 dl 100%-os gyümölcslé.

Fordíts gondot a kiegyensúlyozott, vitamindús táplálkozásra. Ne a mennyiségen, hanem a minőségen változtass! Egyél naponta többször keveset, különösen, ha hányingered is van. Ne feledkezz meg a folyadékpótlásról sem: egy kismamának kb. napi 2 l folyadékot kell elfogyasztania. Tanácsainkat az egészséges kismama étrend összeállításához itt találod>>

Alkoholt ne fogyassz, és csökkentsd a koffein-bevitelt is. A reggeli kávé még belefér, de ne felejtsd el, hogy a kóla, csokoládé, tea mind tartalmaznak koffein-származékokat, így a napi mennyiségnél ezt is vedd figyelembe. Ha eddig dohányoztál, éppen ideje, hogy leszokj a cigarettáról a születendő baba és persze a saját egészséged érdekében. A várandóság alatti dohányzás elrettentően komoly következményekkel járhat.

Megváltoztatja a magzati agy szerkezetét az alkohol

Tipp: Mennyit hízhat egy kismama?

Épp a fodrászomnál ültem és az aktuális bulvár sajtót böngésztem (ezt általában erre az időpontra tartogatom és elég hamar végzek is vele), amikor is megakadt a szemem azon a cikken, amelyben egyik fitnesz „királynőnk” épp büszkén újságolta, hogy kismamaként a 8. hónap végéig csak 4 kilót “hízott”.

Kismama termékek, kismama ápolók ›››
Stria elleni készítmények ›››
Szívhanghallgató ›››

Mennyit hízhat egy kismama?

Terhesség hétről hétre: 7. hét

A Babafalva.hu - Várandósságtól az első osztályig portál tizenhárom éve segíti, támogatja a várandós, kisbabás és kisgyerekes édesanyákat és szülőket a szülés, a csecsemő gondozás, a gyermeknevelés, a családdá válás, az intézményekbe való beilleszkedés érintő sok-sok kérdésben, egészen az első osztályba lépésig.
Előző cikkTerhesség hétről hétre: 7. hét
Következő cikkTerhesség hétről hétre: 5. hét