Mennyit hízhat egy kismama?

pocakpilates.jpg

Nem állt szándékomban külön foglalkozni ezzel a témával, mert néha az az érzésem, hogy még a csapból is ez folyik. Ám történt valami, ami mégis arra késztet, hogy elővegyem a súlygyarapodás témakörét! Épp a fodrászomnál ültem és az aktuális bulvár sajtót böngésztem (ezt általában erre az időpontra tartogatom és elég hamar végzek is vele), amikor is megakadt a szemem azon a cikken, amelyben egyik fitnesz „királynőnk” épp büszkén újságolta, hogy kismamaként a 8. hónap végéig csak 4 kilót “hízott” …

Ember, de hát az FOGYÁS! És az, aki ezt még le is írja, nem néz utána a dolgoknak? És egyáltalán! Nem szégyelli magát, hogy ilyenekkel sokkolja a kismamákat?! Akkor én most ezennel kikérem magamnak a 4 kg “hízást” minden “normál, átlagos” kismama nevében! El ne hidd már, hogy ez így egészséges! (A jelenség neve egyébként pregorexia, amely ennyit tesz: kettő helyett éhezni.)

Akkor most nézzük, hogy mennyi az élettani minimum, ami teljesen jogosan és igazoltan jelenik meg Rajtad plusz kilók formájában, a babád normálisan fejlődése és egészsége érdekében …

Persze, kicsit sem akarom azt mondani, hogyha az ember kismama, akkor felmentést adhat magának és elkezdhet kettő helyett enni! Viszont enni – és a józanész határain belül – hízni kell! Ha még egy deka felesleges zsír sem rakódott le Rád, a 9. hónap végére akkor is ez a plusz súly Rajtad lesz (kivéve, ha fogysz, ugye, ami a későbbi szoptatás miatt nem igazán üdvös):

  • a baba súlya 3-3,5 kg
  • a méhlepény a végére 0,5 kg-ot nyom
  • másfélszer annyi vér kering ereidben, mint “normál” esetben; ez 1,5 kg plusz súlyt jelent
  • a magzatvíz átlag 1,5 kg
  • a méhizomzat súlya majd 1 kg-ra nő
  • a vízvisszatartás és a mellek súlynövekedése +1,5 kg-ot jelent

Innen már “csak” szimpla matek az egész! Ha mindezt összeadod, a többlet súly 9-9,5 kg! És ne feledd, akkor nullát híztál! (Egyébként is, a Férjem szerint egy kismama nem hízik, hanem gyarapszik:).)

Azóta fent nevezett hölgynek megszületett a kisbabája – viszonylag kis súllyal. Ezen nincs is nagyon mit csodálkozni, hisz a növény sem tud nőni, ha nem kap elegendő tápanyagot, vizet és napfényt a talaj, amelybe ültettük.

Az ilyen és ehhez hasonló újságcikkek, és TV műsorok – ahol a mindennapos kismama szülés előtt 1 nappal még végigugrálja a nem-tudom-én-milyen óráját – hamis képet közvetítenek a kismamák felé és véleményem szerint károsak. Az ember lánya tudat alatt – az agya hiába tudja, hogy ez esetleg nem jó – meg szeretne felelni a média és a “médiasztárok” által sugallt képnek.

Ne tedd! Étkezz rendszeresen, kiegyensúlyozottan. Egyetlen dolgot kerülj: a nassolást és a hamar felszívódó cukorkalóriákat! Egyébként, ha vékonyabb vagy és alacsonyabb súlyról indulsz, egy kicsit több hízás is megengedett. Én jelen pillanatban a 33. héten járok és 12 kg-nál tartok – és ezt büszkén vállalom! Megint nagy babánk lesz (az előző kettő 3,60-nal és 3,50-nel született, ami az én 160 cm-es magasságomhoz viszonyítva nem kicsi) de ez így van jól! Rajtam ne múljon – hadd nőjjön! Így nézünk ki most (illetve ez 2 hete volt, azóta nőttünk):

Tudom, mit kell tennem szülés után, hogy újból formába lendüljek – hisz 2x megtettem már! Bízom magamban és a testemben is! Tégy Te is így, ne a bulvárcikkekre hallgass, hanem saját benső hangodra – az biztosan nem csap be.

Várandósságom alatt végig végeztem – persze, a megfelelő módosításokkal és még most, a 33. hétben is – a testet ruganyosan tartó Pilates gyakorlatokat. Úgy éreztem, önző dolog lenne, ha ezeket a – nekem segítő és a szülésre felkészítő – gyakorlatokat nem rögzítettük volna és osztanám meg most Veled!

Így született meg Magyarország 1. kismama Pilates DVD-je – „PocakPilates” címmel, amely akkor is Neked való, ha várandósságod előtt nem Te voltál az a kimondott fitnesz lady…

Gyere és kukkants bele a DVD-be itt: PocakPilates DVD>>

Kedves Olvasónk! Szakértőnk elfoglaltságai miatt nem tudja tovább folytatni szakértői rovatát. A kérdezési lehetőséget azonban biztosítjuk számodra - ugyanebben a témában – ajánljuk aktív szakértőnket neked! Az eddigi kérdéseket és válaszokat, továbbra is olvashatod itt az oldalunkon.
Előző cikkPárkeresés két keréken
Következő cikkGyógyít és szépít: a tavaszi méregtelenítő kúra