Terhesség – mi történik a negyedik hónapban?

A terhesség negyedik hónapja

A terhesség negyedik hónapjában már általában megérzi az édesanya a kisbabát a pocakban. A fizikai tünetek legtöbb esetben csökkennek, vagy stagnálnak és új tünetként előfordulhat gyomorégés is. Mivel ez már a második trimeszter így a hangulatváltozások sokasága és a depressziós pillanatok aránya is jócskán lecsökken. Ez már az úgynevezett “csendes” terhességi hónapok kezdete.

kék háttér, pillangó
pixabay.com

A negyedik hónap csodálatos élmény, amikor végre érezheti az édesanya a baba mozgását és így kap egy “kézzel fogható bizonyítékot” is arról, hogy kisbabát vár. Az érzést magát úgy lehetne leírni, mintha apró pillangó repkedne a hasunkban. Általában ez endorfint szabadít fel a szervezetben és igencsak boldog időszakot hoz a bizonyos 9 hónap közepén.

KATTINTS IDE <<< NAGYON SZUPER BABAKOCSIK <<<

Fizikai változások a terhesség negyedik hónapjában

ruhatár
pixabay.com

Ebben a hónapban már a ruhatár is megváltozik, hiszen a szervezet felkészül a gyermek növekedésére, így könnyen tapasztalhatjuk, hogy ami korábban még kényelmes volt, erre a pillanatra jóval szűkebb. Ilyenkor javallott bővebb ruhákat vásárolni. Semmiképpen se próbáljuk magunkat belepaszírozni a kényelmetlen, szűk ruhákba!

A 17. hétig a méh teteje félúton van a szeméremcsont és a köldök között. Ebben a hónapban a méh elkezd felfelé emelkedni a hasban, ezért a vizelési inger gyakoriságának és a gyakori hányingernek is csökkennie kell. A szív most a szokásosnál 20% -kal több vért pumpál, hogy kisbabád is megkapja a szükséges oxigént. Tünetei hasonlóak lehetnek a múlt hónap tüneteihez:

 • fáradtság
 • székrekedés
 • gyomorégés
 • puffadás (gáz)
 • orrdugulás vagy orrvérzés
 • ínyvérzés
 • fokozott étvágy
 • duzzadt boka
 • fájó lábak
 • visszér
 • fehér hüvelyi ürítés
 • striák
 • légszomj, ahogy a baba nagyobb lesz

A gyomorégés egy új tünet ebben a hónapban. A gyomorégés az a égő érzés a mellkasában, amelyet a gyomorban lévő savak okoznak, a nyelőcsőbe jutva. Terhesség alatt a hormonok a gyomor tetején lévő szelepet ellazítják, ami lehetővé teszi a gyomorsav visszajutását a nyelőcsőbe. Ezt tovább súlyosbítja a megnövekedett méhnek a gyomorra gyakorolt ​​nyomása. A gyomorégés általában rosszabb, ha fekvő állapotban van az anyuka. 

zöldségek, gyümölcsök, egészséges
pixabay.com

Viszont megelőzhetjük a savasodást a megfelelő étkezéssel, ezért érdemes elhagyni a nagyon fűszeres, zsíros ételeket, együnk gyakrabban kevesebbet és lefekvés előtt fogyasszunk el egy pohár tejet. Amennyiben így sem enyhülnek a zavaró tünetek, az orvostól kérhetünk savlekötő gyógyszert, amelyet terhesség alatt is szedhetünk.

A kismama hormonváltozásainak hatására a haj szárazabbá válhat, intenzívebb hajhullás is előfordulhat. A bőr pedig zsírosodni kezd. Egyenletlenné alakul textúrája, az erek is jobban látszódhatnak. Ezt amennyiben nagyon zavaró, bőrkímélő alapozóval el lehet fedni.

*** BABAHORDOZÓK SZÉLES VÁLASZTÉKA ***

Orvosi látogatása a terhesség negyedik hónapjában

A hónap orvosi látogatása hasonló lesz az előző hónaphoz, az alábbi vizsgálatokra kerül sor:

vérnyomásmérő, gyógyszeradagoló
pixabay.com
 • súly mérése
 • vérnyomás mérése
 • a méh mérete és alakja
 • az alapmagasság meghatározása
 • cukor és fehérje vizeletvizsgálatai
 • magzati szívverés
 • a boka vagy a lábak duzzanatának vizsgálata, különösen, ha fejfájással, látási változásokkal vagy hasi fájdalommal járnak

Számos orvosi vizsgálatot kínálhatnak fel ebben a hónapban:

 • Az ultrahang a 16-20. héten: hanghullámokkal készítenek a méhben lévő babáról képet, melyet a kijelzőn megtekinthetünk. Meghatározhatja az orvos a magzat életkorát, és ellenőrizhető, hogy vannak-e aggodalomra okot adó rendellenességek. Az ultrahang megerősítheti az ikrek jelenlétét is.
 • Az alfa-fetoprotein (AFP) teszt felkínálására a 16. hét körül kerülhet sor. A 16. héten végzett AFP-teszt ellenőrzi a vér AFP-szintjét. Ha a szint magas, azt jelentheti, hogy a terhessége előrehaladottabb, mint az eredetileg gondoltak, lehet, hogy ikreket hordoz szíve alatt a kismama. Ha az AFP szint alacsony, azt jelentheti, hogy a babának Down-szindrómája van. Ha az AFP rendellenes, akkor részletesebb ultrahanggal meg kell vizsgálni a baba gerincét.
 • Az integrált prenatális szűrést 15-20. héten végezhetnek annak meghatározása érdekében, hogy a csecsemőnek lehet-e kromoszóma rendellenessége, például Down-szindróma.
 • Amniocentesis tesztekkel kóros kromoszómaszámokat keresnek a babában. Ezt a tesztet azoknak a nőknek kínálják, akiknek ultrahang- vagy szűrővizsgálata van a babával kapcsolatos lehetséges problémára, illetve 35 évnél idősebb nőknek is kínálják, mivel nekik, ebben a korban nagyobb esélyük van Down-szindrómás csecsemők szülésére. Itt egy üreges tűt vezetnek be a hasfalon keresztül a méhbe, hogy megvizsgálhassák az amniotikus folyadékot. 

Érzelmi változások és depresszió a terhesség negyedik hónapjában

A hangulati ingadozások sokkal ritkábban fordulnak elő ebben a trimeszterben, mint az első vagy a harmadik trimeszterben. Aggodalmat persze itt is érzékelhet a kismama, hogy minden rendben zajlik-e a szervezetében, vagy minden rendben lesz-e a szülés során.

Problémát okozhat lelki szinten a testtömeg és a test változása, de tudnotok kell, drága Anyukák, hogy olyankor vagytok a világon a leggyönyörűbbek, amikor életetek értelmét hordjátok a pocakotokban. Ilyenkor vagytok igazán csodálatos nők! Erősek vagytok és legyőzhetetlenek! Nézzetek a tükörbe és lássátok, amit látni érdemes, a világ legnagyobb csodáját, melynek világra jöttét éppen a ti szervezetetek készíti elő!

Felhasznált forrás: www.aboutkidshealth.ca

Írni számomra olyan, mint egy könnyed lélegzetvétel. Szükségem van rá a mindennapi létezésem kiteljesedéséhez, hiszen a szavak mindenkor körülvesznek minket, legyenek kimondott vagy kimondatlan formában. S egy kimondatlan szó: számomra elfecsérelt gondolat. Ezért szükséges mindenkor mindent lejegyezni. Talán így nem vész el a mondanivaló, talán így idővel mindenki szeme kinyílik az olvasás és az alkotás pótolhatatlan örömei felé. Az írás éltet - a lehetőség pedig, hogy megoszthatom gondolataimat csodálatos emberekkel - az egekig emel. A felhőkön való élet pedig, a végeláthatatlan lélek legzseniálisabb atmoszféráját adja meg.
Előző cikkMire számíthatsz, ha mérleg csillagjegyű a gyermeked?
Következő cikkÍgy állítsd össze a családi gyógyszerkészletet

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!