Tévhitek a csodaszerekről

Csodatévő formulák, különleges szérumok, egyedülálló készítmények – szinte mindegyik mai piacon versengő arckrém hordoz magában valamilyen csodaszert, amelytől – a gyártók ígérete szerint éveket lehet fiatalodni. De vajon mik ezek a varázslatos kivonatok, amelyektől ránctalanná válik életünk? Utánajártunk néhány jelenleg népszerű, gyakran felhasznált „esszenciának”. Lássuk, mik ezek és valójában hogyan tudnak arcbőrünk javára válni.

KrémvásárlásA mai arckrémek döntő többsége rendelkezik valamilyen csodás hatóanyaggal, legyen az a Q10, a kollagén, vagy a bőrünk számára állítólagosan olyan fontos E vitamin.

Félúton az igazság és a ráncok között

Meglepő módon a Q10 nemcsak a krémekben, de saját szervezetünkben is jelen van. Egy olyan koenzimről van szó, melynek rendkívül fontos szerepe van sejtjeink megfelelő működésében, termelődése körülbelül 40 éves kor után kezd csökkenni. Pótlása arckrémekkel azonban nehezen volna megvalósítható, képzeljük csak el, ha ezek a bárki által megvásárolható krémek hatóanyagai valóban mélyebb rétegeinkbe is eljutnának, már rég gyógyszerkészítménynek minősülnének. A Q10 koenzimhez kétféleképpen juthatunk: elsődlegesen szervezetünk állítja elő, másrészt külső élelmiszerforrásokból is magunkhoz vehetjük, ha például szardíniát, lazacot, makrélát, marhamájat vagy tojást is eszünk néhanapján.

Na és mi a helyzet a kollagénnel? Ha visszaemlékezünk a középiskolai biológia órákra, valószínűleg eszünkbe jut, honnan ismerős ez az elnevezés: a bőrünk úgynevezett irha rétegének nagy részét alkotó fehérjéről van szó, melyek láncolatot alkotva adják bőrünk feszes és fiatalos állapotát. Az idő előrehaladásával azonban kollagénláncaink is szépen lassan tönkremennek, „elszakadnak”, ennek köszönhetően pedig kialakulnak a ráncok. Az arckrémektől ez esetben is kár volna elvárni, hogy a benne található kollagén majd behatol bőrünk legmélyebb rétegeibe, s ott beépül kollagénláncolatok közé. Ugyanakkor károsnak sem mondhatóak, hiszen a kollagén vízmegkötő tulajdonsága mindenképp jótékony hatással van az arcbőrre.

Vitathatatlan vitamin

GyümölcskosárAz E vitamin fontosságát is rengeteg arckrém leírása hangsúlyozza. De mi a valóság? A tokoferolok szerepe valóban kiemelt a bőr, az izmok, és az idegek jó állapotának megőrzésében, és egyébként is egy olyan vegyületről van szó, amelyet az egyik legaktívabb antioxidánsként tartanak számon. Fontos leszögezni azonban, hogy hiánya megfelelő, vegyes táplálkozás esetén az emberi szervezetben csak nagyon ritkán alakul ki. Ha valóban E vitaminnal szeretnénk javítani bőrünk állapotán, akkor a bevitt táplálékunk vitamintartalmát növelhetjük olyan forrásokból, mint a növényi olajok, zöld növények, méz és gabonamagvak.

Mielőtt még a fentiek ismeretében szitkozódva kidobálnánk a fürdőszobai kispolc 70 százalékát, álljunk meg egy pillanatra. A különböző krémek – ha ugyan csodákat nem is művelnek – mindenképpen jótékony hatást fejtenek ki azáltal, hogy hidratálják bőrünket, amely ezáltal sokkal simábbnak, puhábbnak, kipihentebbnek tűnik, ráadásul eltüntetik az apróbb, nem valódi ráncokat. Ehhez pedig hozzáadódik még a pszichés hatás is, ha hiszünk abban, hogy ezek a kencék tényleg javítanak valamit bőrünkön.

A hatékony ránctalanítás pedig valahol ott kezdődik, hogy a ráncokat ne eltüntetni akarjuk, hanem próbáljunk meg megelőzni a kialakulásukat: ha megfelelő mennyiségű vizet fogyasztunk és krémeket használunk a kiszáradás ellen, végleg elfelejtjük a cigarettát, és nagyon csínján bánunk a napfénnyel, szoláriummal, bőrünk minden bizonnyal meg fogja hálálni „bőrbarát” életvitelünket.

Szólj hozzá Te is!

KÉRDEZZ A SZAKÉRTŐTŐL!

Ide írd a kérdésedet, hozzászólásodat!
Kérlek, add meg a neved!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..